Ari Vatanen Hannu Mikkolan poismenosta: ”Hannun jättämä perintö lajille on aivan käsittämättömän suuri” - Ralli - Ilta-Sanomat

Ari Vatanen nieleskeli sanojaan Hannu Mikkolan poismenosta – ”Hannu tuki ja auttoi minua suuresti”

Ari Vatanen kunnioittaa suuresti Hannu Mikkolan muistoa.

Ari Vatanen (vas.) ja Hannu Mikkola kuvattuna vuonna 1999.­

27.2. 20:47

Rallisuuruus Hannu Mikkola on kuollut. Mikkolan perheestä vahvistettiin, että hän kuoli viikonloppuna 78-vuotiaana syövän uuvuttamana.

Rallilegenda Ari Vatanen, 68, on surullisena Mikkolan poismenosta. Vataselle Mikkola oli esikuva ja suuri tukija.

Maailmanmestari Vatanen nieleskeli hetken ja mietti sanojaan, kun Ilta-Sanomat kysyi mietteitä valitettavasta suru-uutisesta.

– Perheemme ovat olleet hyvin läheisiä vuosien varrella. Hannu tuki ja auttoi minua suuresti urani varrella monin tavoin, vaikka ajoimme myös toisiamme vastaan kilpaa.

– Hannu muun muassa kävi katsomassa minua silloin kun toivuin onnettomuudestani. Ja tuki siinä tilanteessa muutenkin, Vatanen sanoo.

Onnettomuudella Vatanen viittaa Argentiinan MM-ralliin 1985, jolloin hän koki hengenvaarallisen ulosajon B-ryhmän Peugeot’n ratissa. Sekä fyysinen että henkinen toipuminen tästä otti aikansa.

– Hannu oli minulle myös suuri esikuva. Hannuhan oli syntynyt Joensuussa ja minä tulin Tuupovaarasta, joten siinä oli tämä Pohjois-Karjalan yhteyskin.

Vatanen sanoo arvostavansa Mikkolaa suuresti ihmisenä. Hän myös arvostaa äärettömästi Mikkolan elämäntyötä ralliautoilun pioneerina ja tienraivaajana.

– Hannun jättämä perintö lajille on aivan käsittämättömän suuri. Se on valtava.

Mikkolalla oli historiallinen osa muun muassa siinä, että hän oli yhdessä Audin kanssa tuomassa nelivetotekniikkaa rallin huipputasolle 1980-luvun alussa.

Nelivetoiset autot ovat olleet itsestäänselvyys rallissa jo vuosikaudet, mutta Mikkola ja Audi näyttivät aikoinaan tietä muille.

Mikkola oli saavuttanut runsaasti menestystä jo ennen varsinaisen MM-sarjan perustamista, mutta hänen uransa kruununa voidaan silti nähdä maailmanmestaruus nelivetoisen Audin ratissa 1983.

Vatanen voitti maailmanmestaruuden Fordilla vuonna 1981.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?