Kirja: Jari-Matti Latvala avautuu rajusti verohelvetistään – taustalla kummittelee vanhempien verotarkastus: ”Pelolla ohjaamista” - Ralli - Ilta-Sanomat

Kirja: Jari-Matti Latvala avautuu rajusti verohelvetistään – taustalla kummittelee vanhempien verotarkastus: ”Pelolla ohjaamista”

Jari-Matti Latvala tuskailee uutuuskirjassa taistoaan verottajan kanssa.

Taistelu verottajan kanssa on vienyt paljon voimia Jari-Matti Latvalalta.­

1.10.2020 11:05

Jari-Matti Latvala tilittää ongelmiaan verottajan kanssa Riikka Smolander-Slotten kirjoittamassa Jari-Matti Latvala – Elämän erikoiskoe -kirjassa (Otava).

Latvalan verohelvetiksi kutsuma taisto alkoi vuonna 2018, kun verottaja kiinnostui rallimiehen asumisjärjestelyistä. Aluksi verottaja ilmoitti tekevänsä yleistä verotarkastustutkimusta, joka sittemmin laajeni henkilökohtaiseksi verotarkastukseksi.

Latvala, 35, sanoo olevansa verottajan kanssa eri mieltä Suomessa viettämistään päivistä.

– Koska olen asunut Monacossa, sain viettää Suomessa 180 päivää vuodessa. Verottajan tulkinta matkapäivistä on erilainen kuin minulla, Latvala kertoo.

Kirjassa todetaan, että jos verottaja tulkitsee matkustuspäivät Suomessa vietetyiksi, tulee Suomi-päiviä heti 60 lisää, jolloin sallittu raja paukkuu.

– Olen laskenut päivät tarkasti, ja maksoin vuoden 2018 verot Suomeen, koska tein arviointivirheen ja olin liikaa Suomessa. Muilta vuosilta on olemassa kuitit ja tositteet eikä asiassa pitäisi olla mitään epäselvää, Latvala tilittää.

Latvala kertoo muuttaneensa Monacoon hänen silloisen managerinsa Timo Jouhkin suosituksesta. Hän hankki lokakuussa 2008 Monacosta vuokrayksiön.

Latvalan mukaan Monacoon muuttaminen ”vain veroja pakoon” on asian yksinkertaistamista rankalla kädellä.

Latvalan mukaan ratkaisevin tekijä muuttopäätöksessä oli ollut helppous. Hänen mukaansa on helpompi asua maassa, jossa ei ole verotusta eikä työmäärä veroasioiden kanssa nouse kohtuuttomaksi.

Taustalla oli myös Latvalan vanhemmille vuosia aiemmin tehty verotarkastus.

– Vanhempieni tarkastus päättyi heidän kannaltaan oikeudenmukaisesti, ja verotarkastusta ajanut henkilö sai lähtöpassit työstään. Tapaus jätti itselleni epäluottamuksen verottajaa kohtaan.

Veroasioiden setviminen on tuottanut kosolti päänvaivaa Jari-Matti Latvalalle.­

Latvala kertoo joutuneensa selvittämään vuosilta 2014–2017 joka ikisen päivän tapahtumat.

Helmikuussa 2020 verottaja antoi päätöksen verotarkastuksesta, jossa he vaativat maksettavaksi verot vuosien 2014–18 palkoista, vaikka vuonna 2018 Latvala kertoo maksaneensa verot Suomeen.

Korkojen kera summa oli noin 5,7 miljoonaa euroa. Latvala haki maksuunpanokieltoa, jotta hänen ei tarvitsisi maksaa valtavaa summaa ennen oikeuden päätöstä. Verottaja suostui antamaan sen rajoitetusti, ja asia siirtyi ulosottoon huhtikuussa 2020. Latvala toteaa kirjassa, ettei pystynyt maksamaan vaadittua summaa.

Latvala kertoo maksaneensa ulosottoon runsaat 800 000 euroa, antaneensa autonsa, kiinteistönsä ja osakesijoituksia vakuudeksi ulosotolle.

Latvala toteaa, että taistelu verottajan kanssa on vienyt häneltä voimia ja vaikutti osaltaan paljon siihen, että ura rallin ammattilaiskuljettajana käytännössä päättyi kauden 2019 jälkeen. Veroasioista vääntäminen vauhditti keskittymisen herpaantumista.

– Haluan oikeudenmukaisuutta enkä voi ymmärtää sitä, että ihmiset ajetaan ensin ahtaalle ja sitten rahaa ja aikaa vieneiden selvitysten jälkeen annetaan periksi. Mielestäni tällainen toiminta on ”pelolla ohjaamista”, joka ei ole enää 2020-lukua.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?