Juha Kankkuselle yli 35 000 euron lasku poikansa kilpakaudesta - Ralli - Ilta-Sanomat

Riita-asialle ratkaisu: Juha Kankkuselle yli 35 000 euron lasku poikansa kilpakaudesta

Juha Kankkunen joutui maksumieheksi.

Julkaistu: 25.6. 18:03

Riita-asia Lehtonen Motorsportin sekä Juha ja Niko Kankkusen välillä ratkaistiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Ralliautoilun nelinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen tuomittiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksellä maksamaan Lehtonen Motorsportille 35 677 euron arvoiset saatavat. Kyseessä oli siviilikanne.

Riidan kumpikaan osapuoli ei saanut täysin tahtoaan läpi, sillä LMS:n vaatima korvaus oli 89 100 euroa, ja Kankkunen vaati kaikkien vaatimusten hylkäämistä. Toisena vastaajana jupakassa oli Juhan poika Niko Kankkunen, mutta häneen kohdistuneet vaatimukset hylättiin.

Riita-asia juontaa juurensa vuoteen 2017, jolloin Niko Kankkunen ajoi Saksan ADAC-autokilpailusarjaa LMS Racing Teamissa, Lehtonen Motorsport Oy:n hallinnassa olevalla autolla.

Kankkunen ajoi Keski-Euroopassa seitsemän kilpailua ja lisäksi optiona STCC-sarjaan kuuluvan Alastaron kilpailun. Kankkusten ja LMS:n välille oli laadittu LMS:n sopimusluonnokseen perustuva suullinen sopimus.

Eripuraa syntyi osapuolten välille siitä, mitä kuluja sopimuksen mukainen kauden hinta, 95 200 euroa ynnä arvonlisävero, sisältää ja mitä ei.

Kankkunen oli maksanut kaudesta ennakkomaksuina 139 213 euroa, mutta kantajan mukaan kauden kokonaishinta on arvonlisäveroineen 228 313 euroa. Kantajan vaatima summa perustui näihin lukuihin.

Kankkuset pitivät vaatimuksia kohtuuttomina ja riitauttivat tapauksen.

Oikeuden päätöksen mukaan LMS pystyi näyttämään toteen vain osan vaatimuksistaan.

Niko Kankkusta koskevat vaatimukset hylättiin, koska osapuolten katsottiin sopineen, että poika ajaa ja isä maksaa. LMS määrättiin maksamaan kuljettajan oikeudenkäyntikulut, noin 12 000 euroa.

LMS ja Juha Kankkunen saavat maksaa oikeudenkäyntikulunsa itse, sillä yli puolet Kankkusta koskevista vaatimuksista hylättiin.

Lopulta käräjäoikeus laski sopimukseen kuulumattomiksi kuluiksi, ja siten Kankkusen maksettavaksi, ennen kilpakauden alkua Oscherslebenissä ajetun testin (5 456 euroa), sarjan lisäksi ajetun Alastaron osakilpailun (17 886 euroa), vaihteiston muutoksen (5 000 euroa) ja vakuutuksen omavastuuosuudet (37 500 euroa).

Muiden kulujen katsottiin kuuluvan osapuolten väliseen sopimukseen.

Kankkusen hyväksi oikeus totesi, että hän on aiheuttanut kantajalle 9 000 euron säästön käyttämällä omaa vakuutustaan tallin tarjoaman sijasta. Tämä summa lisättiin hänen jo maksamaansa summaan.

Lopulta oikeus totesi kauden sopimukseen perustuvan kokonaishinnan ja Kankkusen maksaman summan erotukseksi 35 677 euroa. Tämän summan Kankkunen joutuu LMS:lle maksamaan.

Yhtenä erikoisuutena tapauksessa oli, että LMS ei ollut lähettänyt Kankkusille ensimmäistäkään laskua, eikä maksukehotuksenkaan voitu todistaa tulleen perille.

Juha Kankkunen on nelinkertainen rallin maailmanmestari ja yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä kuljettajista maailmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?