Jari-Matti Latvala ja verottaja kiistelevät – näin hurjaa pottia rallitähdeltä vaaditaan - Ralli - Ilta-Sanomat

Verottaja karhuaa Jari-Matti Latvalalta hurjaa pottia! Rallitähti pettyi raskaasti: ”Peli ei tunnu reilulta”

Verottaja vaatii Jari-Matti Latvalalta huimaa jäännösveropottia. Arkistokuva.

Julkaistu: 29.5. 17:42

Ilta-Sanomat selvitti, kuinka isoa jäännösverosummaa verottaja vaatii rallimies Jari-Matti Latvalalta.

Rallitähti Jari-Matti Latvalan taistelu verottajaa vastaan on kirvoittanut keskustelua sen jälkeen, kun Ilta-Sanomat paljasti viime viikolla verokarhun ulosmitanneen Latvalan omaisuutta usean miljoonan euron edestä. Ulosmittattu on hänen kiinteistöjään ja autojaan.

Ulosmittaus on suoritettu maksusuunnitelman vakuudeksi. Se tarkoittaa, että ulosmitattu omaisuus muutetaan myynnillä rahaksi vain, jos velallinen ei maksa velkaa sovitussa määräajassa. Jos velka maksetaan, ulosmittaus raukeaa ja omaisuus palautetaan velalliselle.

Nyt vyyhdistä on selvinnyt lisää uutta tietoa. IS on saanut useammalta sisäpiirilähteeltä vahvistuksen tiedolle, jonka mukaan verottajan Latvalalta vaatima jäännösveropotti on yhteensä noin 6,2 miljoonaa euroa.

Latvala itse vahvistaa IS:n tiedon, jonka mukaan verottajan hakema jäännösveropotti on yhteensä 6,2 miljoonaa euroa, ja että hän on maksanut näistä veloista tähän mennessä noin 1,4 miljoonaa euroa.

– Olemme yhä verottajan kanssa isoilta osin eri mieltä, ja asia on pahasti kesken. Mutta olen tosiaan maksanut tuon huomattavan summan vaadituista veroista, ja siis ihan siitä syystä, että haluan osoittaa kuuliaisuutta asiassa, Latvala sanoo.

– Hain verottajalta aiemmin vaadittujen maksujen täytäntöönpanokieltoa siksi aikaa, kunnes asia on oikeudessa ratkaistu. En kuitenkaan saanut kuin osittaisen täytäntöönpanokiellon.

Jari-Matti Latvalan kiista verottajan kanssa on yhä kesken.

Verottajan velkojen vakuudeksi pyytämä ulosmittaus koskee muun muassa Latvalan Helsingin-taloa, jonka hän osti 595 000 eurolla vuonna 2016. Velkojen vakuudeksi pyydetty ulosmittaus koskee myös mökkejä ja arvokkaita autoja.

Latvala sanoo olevansa pettynyt maksujen vakuudeksi tehtyyn ulosmittaukseen. Hän kokee tulleensa ahdistetuksi tietoisesti nurkkaan.

– En ole tehnyt mitään laitonta, vaan olen pyrkinyt noudattamaan ohjeita sen ymmärryksen varassa, joka minulla on ollut. Tuntuu pahalta, ettei verottajalle tunnu mikään riittävän – ei, vaikka olen siis tehnyt jo huomattavan maksusuorituksen asiassa, Latvala kertoo tunteistaan.

– Olen kilpaa ajamalla hankkinut tietyn omaisuuden, ja nyt tuntuu, että se halutaan viedä minulta kerralla kokonaisuudessaan pois. Peli ei tunnu reilulta, vaan aika epäoikeudenmukaiselta.

Ulosottorekisterin mukaan Latvalalla on noin 4,8 miljoonan euron jäännösverot maksamatta.

Asiakirjoista selviää, että verottajan yhä karhuamasta 4,8 miljoonasta eurosta lähes miljoona euroa koostuu viivekoroista, toisin sanoen tienaamattomasta rahasta. Korkojen osuutta voi pitää huomattavana.

Jari-Matti Latvala oli vielä viime vuonna Toyotan tehdastallin vakituinen kisakuljettaja.

Käytännössä Latvalan omaisuutta ei voi prosessin aikana myydä tai siirtää eteenpäin. Hänen varallisuuttaan on nyt toisin sanoen miljoonien edestä ulosotossa ”kanissa” siihen asti, kunnes kiista on lopullisesti ratkaistu.

– Nyt varojeni siirtämisestä verottajan vakuudeksi aiheutuu minulle ylimääräistä vaivaa, mikä ei tietysti tunnu kivalta. Kun ollaan eri mieltä verojen määrästä, verottajan vaatimukset halutaan turvataan rutiininomaisesti. Minua on kohdeltu tässä kuin ketä tahansa Suomessa kohdeltaisiin, Latvala totesi aiemmin Ilta-Sanomille.

– Tämä vuodesta 2018 lähtien käyty taistelu on ylipäätään tuntunut erittäin raskaalta. Haluan kuitenkin saada oikeutta, ja siksi asian käsittely jatkuu.

Kiistassa on kyse siitä, että Latvala ja verottaja ovat erimielisiä vielä viime kaudella MM-sarjaa täysipainoisesti kiertäneen rallitähden asumiskuvioista.

Latvala on vuodesta 2009 lähtien asunut Monacossa ja ollut Suomeen rajoitetusti verovelvollinen. Verottaja ei kuitenkaan ole vakuuttunut, että rallitaituri olisi vuosina 2014–2018 ollut riittävästi vuorokausia ulkomailla välttääkseen ansiotuloverojen maksun Suomeen.

Juttua on täydennetty Jari-Matti Latvalan tuoreilla kommenteilla kello 19.22.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?