Maailmanmestari Timo ”Löysä” Salonen ajautui kovaan ratkaisuun – siirsi autokauppansa luksustalonsa pihaan

Rallin maailmanmestari Timo Salonen tyhjensi autokauppansa Tampereella ja pohtii seuraavaa siirtoaan Hauholla.

Rallin maailmanmestari Timo Salonen on pitkän linjan autokauppias.

1.4.2020 6:40

Rallin maailmanmestari Timo Salonen päätyi hiljattain poikkeukselliseen ratkaisuun liiketoimissaan. Autokauppiaana toimiva Salonen kertoo Ilta-Sanomille tyhjentäneensä liiketilansa Tampereen Nekalassa ja tuoneensa kaikki myynnissä olevat autonsa Hämeenlinnan Hauholla sijaitsevan luksustalonsa pihaan.

Salonen, 68, käy kauppaa käytetyillä autoilla, pääasiassa hänellä on myynnissä Euroopasta Suomeen tuotuja ajokkeja.

Koronaviruksen takia automyynti on hiljentynyt. Salosen mukaan myös autojen saanti Euroopasta Suomeen on vaikeutunut vallitsevan tilanteen takia.

Salosen Nekalan-kaupan vuokrasopimus umpeutuu maaliskuun ja huhtikuun vaihteessa. Niinpä Salonen tuumi, että poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia ratkaisuja.

– Vuokrasopimus Tampereella umpeutuu, eikä vuokranantaja suostunut tulemaan yhtään vastaan vuokrahinnassa. Kauppa on hiljentynyt ja päätin, että otetaan autot nyt ainakin toistaiseksi oman kodin pihaan. Täällä tilaa riittää ja kaikki autot mahtuvat asfaltille. Mikäs siinä, hyväntuulinen Salonen kertoo Ilta-Sanomille.

– Eikä nyt enää tarvitse ajella edestakaisin Hauhon ja Tampereen väliä, vuoden 1985 maailmanmestari jatkaa.

Rallipiireissä lempinimellä ”Löysä” tunnettu Salonen ehti pitää autokauppaansa Tampereen Nekalassa nelisen vuotta. Tiloihin mahtui parikymmentä autoa. Koronarajoitusten tultua voimaan hallissa oli enää tusinan verran autoja. Nyt ne seisovat Salosen Hämeenlinnan Hauhon Pyhäjärven rannalla sijaitsevan luksustalon tontilla.

– Maanantaina tuli viimeinen auto tähän pihaan, Salonen raportoi.

Timo Salonen kuvattuna Nekalan-kaupassaan helmikuussa 2019.

Mitään varsinaista ”autokirppistä” Salonen ei ollut aikeissa pitää. Myynnissä olevat autot ovat esillä netissä ja mahdollisista koeajoista ja muista autoihin liittyvistä asioita voi tiedustella erikseen puhelimitse.

Salonen sanoo, että autojen omaan pihaan tuonti on väliaikainen ratkaisu. Hän katsoo rauhassa, miten koronatilanne etenee. Viimeistään ennen talvea hän aikoo siirtää autokauppansa jälleen sisälle ja asianmukaiseen liiketilaan.

– Ei autoja tietenkään talvella ruveta taivasalla pitämään. Kevät ja kesä katsellaan nyt tässä, että tilanne hieman rauhoittuu. Suunnitelmissa on katsoa fiksu paikka Tampereelta. Valinnanvaraa on, kyllä niitä paikkoja Tampereella riittää, Salonen sanoo.

Salonen ajoi parikymmentä vuotta huipputasolla rallia ja voitti maailmanmestaruuden vuonna 1985 legendaarisella B-ryhmän Peugeot 205:llä.

Ennen Peugeot-vuosiaan Salonen kaasutteli pitkään japanilaisen Datsun-Nissanin palveluksessa. Häntä on yleisesti pidetty 1980-luvun alun parhaiten palkattuna rallikuljettajana maailmassa.

Autokauppaa Salonen on kertonut pitävänsä lähinnä harrastuksena. Hän on työskennellyt autokauppiaana eri jaksoissa ennen ja jälkeen ralliuransa. Salosen isä oli myös autokauppias.

– Harrastuspohjalla tämä mun autokauppahomma on, ei näistä oteta murheita.

Henri Toivonen onnitteli Timo Salosta maailmanmestaruudesta ja Suomen MM-rallin voitosta Jyväskylässä 1985.

Salonen mainitsee, että yleisesti tunnelmat ovat autoalalla synkät.

– Mitä tuossa olen jutellut, niin myynti on nyt noin 30 prosentin luokkaa normaalista. Mun hommat ovat pienessä mittakaavassa, eikä se nyt niin heilauta, mutta kyllähän se varmaankin isommissa autotaloissa tuntuu, kun kulut juoksevat koko ajan, eivätkä autot liiku mihinkään.

– Eivät ihmiset oikein uskalla autoja ostaa, kun osa ei tiedä varmaksi työpaikoistaan, Salonen pohtii.

Salonen on toiminut autokaupan alalla eri jaksoissa 1970-luvulta asti. Hän ei muista alalta vastaavaa ahdinkoa kuin nyt.

– 1990-luvun alun lamahan oli paha homma, mutta siihen aikaan kiersin itse vielä täyttä päätä maailmalla ralleja ajaen.

Salonen toivoo kaikille terveyttä ja voimia.

– Ei tässä auta kuin katsoa ja seurata tilannetta, minkäs teet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?