Tommi Mäkinen arvioi rallin MM-kauden jatkoa – ”Raakoja päätöksiä pöytään ja sillä selvä”

Toyotan tallin pomo Tommi Mäkinen arvioi Ilta-Sanomille MM-kauden jatkomahdollisuuksia.

Toyotan tallin pomo Tommi Mäkinen kaipaa jämäkkyyttä MM-sarjan päättäjiltä.

25.3.2020 7:55

Koronaviruksen takia koko maailman urheilu on enemmän tai vähemmän jäissä. Myös MM-rallikauden eteneminen on epävarmalla pohjalla.

Epätietoisuus on suurta, ja tiistaina vahvistettiin, että toukokuun lopulle kaavailtu Portugalin MM-ralli ja kesäkuun aluksi suunniteltu Sardinian MM-osakilpailu siirretään alkuperäisestä ajankohdastaan. Jo ennen tätä oli ilmoitettu, että huhtikuun lopulle kaavailtu Argentiinan osakilpailu on siirretty.

Toyotan MM-rallitallin päällikkö Tommi Mäkinen painottaa, että terveys ennen muuta.

– Ei tässä vaiheessa pystytä mitään sanomaan tulevasta. Me kaikki rallin MM-sarjassa toimivat seuraamme maailmantilannetta niin kuin kaikki muutkin ihmiset.

– Me kaikki toivomme, että virus taltutettaisiin mahdollisimman nopeasti, Mäkinen sanoo Ilta-Sanomille.

Rallipiireissä on keskusteltu siitäkin, että seuraava MM-ralli päästäisiin mahdollisesti ajamaan vasta elokuussa Keski-Suomen soraränneissä. Näin välistä jäisivät Argentiinan, Portugalin ja Sardinian osakilpailut sekä kisakalenteriin paluuta tekevä Kenian Safari-ralli.

Suomen MM-ralli on kirjattu kalenteriin kaasuteltavaksi 6.–9. elokuuta.

Niin tai näin, Mäkinen kaipaa kansainväliseltä autoliitto FIA:lta ja MM-sarjan promoottorilta jämäkkyyttä päätöksentekoon.

– Toivon napakoita päätöksiä, jos näyttää yhtään negatiiviselta, ettei jotain kisaa pysty järjestämään. Silloin ei yksinkertaisesti pidä mennä, eikä järjestää. Raaka päätös pöytään ja sillä selvä.

– Tärkeintä on terveys ja se, että nyt katsotaan varman päälle. Tämä on maailmanlaajuinen katastrofitilanne. Ei pidä mennä päätöksissä sellaiseen välitilassa vellomiseen, Mäkinen sanoo.

Vallitsevassa tilanteessa työt ovat vähentyneet Toyotan rallitallissakin. Arkistokuvassa tallipomo Mäkinen Portugalin rallissa 2017.

Mäkisen, 55, mukaan Toyotan tallissa työnteko jatkuu, mutta vallitsevassa tilanteessa kaikki ”ylimääräinen” on karsittu pois.

Toyotalla pyritään tekemään niin paljon etätöitä kuin mahdollista. Toki työmääräkin on vähentynyt rallien perumisien takia.

Toyotan tallissa ei tällä erää pystytä tekemään lainkaan testityötä. Mäkinen arvioi, että testien ajaminen voisi olla mahdollista aikaisintaan toukokuussa.

– Sitten kun Suomessa kelit antavat periksi, niin voisimme ajaa testiä. Joka tapauksessa tiestön pitäisi ensin sulaa ja kuivaa.

Yleisen ohjeistuksen lisäksi Mäkisellä ei ole tiedossa mitään koronavirusta koskevia rajoituksia testaamiseen. Toki hän kertoo Toyotan noudattavan kaikkia mahdollisia varotoimia, jos testitielle myöhemmin päästäisiin.

– En usko, että se olisi mikään hirveä riski, jos omalla porukalla mentäisiin metsään varotoimia noudattaen ajamaan. Joka tapauksessa siihen kuluu vielä paljon aikaa ennen kuin testaamista voisi suunnitella, Mäkinen tuumaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?