Jari-Matti Latvala saa Toyotalta hyvityksen rajun pettymyksen jälkeen: ”Tommi ja tiimi tulivat hyvin vastaan” - Ralli - Ilta-Sanomat

Jari-Matti Latvala saa Toyotalta hyvityksen rajun pettymyksen jälkeen: ”Tommi ja tiimi tulivat hyvin vastaan”

Jari-Matti Latvala ajaa tällä kaudella vielä ainakin kahdessa MM-rallissa.

Ruotsissa pettymään joutunut Jari-Matti Latvala saa Toyotalta hyvityksen.

15.2.2020 17:42

Jari-Matti Latvala on ehtinyt pureskella pettymystään jouduttuaan keskeyttämään Ruotsin MM-rallin perjantaina auton teknisen vian takia vain kolmen erikoiskokeen jälkeen.

Latvala osallistui kisaan yksityiskuskina Toyotan vuokra-autolla, jota varten hän oli kerännyt itse rahoituksen.

Epäonni avaa suomalaiselle uuden mahdollisuuden: Latvala saa Toyotalta hyvityksen pääsemällä myöhemmin Sardinian ralliin.

– Lataus kisaan oli aika kova, kun olin edellisen kerran ajanut viime lokakuussa Espanjassa, ja olen tehnyt töitä rahoituksen kasaamiseksi Ruotsia varten. Arvostan sitä, että Tommi (Toyotan tiimipäällikkö Mäkinen) ja tiimi tulivat asiassa hyvin vastaan. Saan uuden mahdollisuuden, kotimatkaltaan Ruotsista lauantaina tavoitettu Latvala kertoi puhelimitse.

Näin hänen ohjelmassaan on edelleen kaksi MM-rallia tänä vuonna: Ruotsin tynkäkisan korvaava Sardinia kesäkuussa ja Suomen MM-ralli Jyväskylässä elokuussa.

Osallistuminen ralliin vuokra-autolla ei ole halpaa lystiä. Yhden osakilpailun hinnaksi on kerrottu vähintään 200 000 euroa.

– Puolet olen joutunut laittamaan likoon itse. Olen kiitollinen kaikille yhteistyökumppaneilleni. Halu olisi saada loppuvuoteen vielä yksi ralli. Walesia olen ajatellut, jos budjettia saadaan kasaan, Latvala kertoi.

Perinteinen RAC-ralli on ohjelmassa Walesissa lokakuun lopussa.

”Näyttöjä on annettava”

Latvala tiedostaa tänä vuonna 35 vuotta täyttävänä kuskina, että hänen mahdollisuutensa huipulla kapenevat koko ajan.

Jari-Matti Latvala ajaa tänä vuonna vielä ainakin kaksi MM-rallia.

Latvala ajoi vielä viime kaudella Toyotan tehdaskuskina, mutta tänä vuonna hän joutuu löytämään omat reittinsä ratin taakse.

Halu tallikuskiksi on edelleen kova.

– Jos haluaa olla 2021 ammattilaisena, näyttöjä on vaan annettava.

Pieni suuri vika

Suomalaisen innolla odottama kisa Ruotsissa meni piloille lopulta yhden sähköjohdon takia.

– Niin pieni asia kuin se olikin, se aiheutti suuria ongelmia, Latvala sanoo.

Auton tekninen ongelma pilasi Jari-Matti Latvalan toiveet Ruotsin MM-rallissa.

Moottorin asennuksessa yksi sähköjohto oli mennyt väärälle paikalle. Johdon suojakuori vaurioitui kisan rytinässä, ja johto otti lopulta kiinni pulttiin.

– Autoon tuli niin sanottuja pieniä sähköshokkeja. Kun auto sammui ensimmäisen kerran ja lähti uudestaan käyntiin, ajattelimme kartanlukijani Juho Hännisen kanssa, että jospa tämä tästä. Sitten auto sammui yhä useammin. Lopulta yhden sammumisen jälkeen pyörähdimme, Latvala kertoo.

Kärki oli karannut kahden ja puolen minuutin päähän, eikä kunnianhimoinen Latvala löytänyt enää järkisyitä kilpailun jatkamiselle epävarmassa tilanteessa.

Latvala keskusteli asiasta Mäkisen kanssa ”auton säästämiseksi”, ja lopputuloksena on uusi mahdollisuus myöhemmin Italiassa.

Mäkinen pahoillaan

Tommi Mäkinen ja muut Toyotan edustajat olivat todella pahoillaan Latvalan autossa olleesta viasta.

Latvala on kokenut paljon takaiskuja myös aikaisemmin urallaan, joten hän suhtautui Ruotsin-keskeytykseensäkin ainakin osittain huumorilla.

– Välillä vaikeuksien keskellä miettii, että pitäisikö lopettaa, Latvala sanoo ja naurahtaa.

– Sitten tulee uusi päivä ja uusi nousu, ja taas mennään. Se fiilis, minkä kilpailemisesta saa, ajaa eteenpäin. Ja onhan tämä minulle myös elämäntapa, kun olen ollut lajin parissa pikkupojasta asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?