Jari-Matti Latvala kerää rahaa WRC-ralliauton vuokraan – kaksi MM-kisaa maksaa 350 000–400 000 euroa - Ralli - Ilta-Sanomat

Jari-Matti Latvala kerää rahaa WRC-ralliauton vuokraan – kaksi MM-kisaa maksaa 350 000–400 000 euroa

Jari-Matti Latvala kerää rahoitusta, jotta voisi ajaa ensi kaudella 2-5 MM-rallia.

Jari-Matti Latvala kerää rahoitusta, jotta voisi ajaa ensi kaudella 2-5 MM-rallia.

Julkaistu: 13.12.2019 15:08

Toyotan WRC-tallissa ajopaikkansa menettänyt Jari-Matti Latvala yrittää vielä kääntää uransa uuteen nousuun, mutta siihen tarvitaan valtavasti rahaa.

Vielä päättyneellä kaudella Toyota maksoi Jari-Matti Latvalalle ajamisesta erittäin hyvin. Hänen peruspalkkansa arvioitiin olevan vähintään puolitoista miljoonaa euroa.

Nyt Latvala, 34, on täysin erilaisessa tilanteessa. Hän kerää rahaa päästäkseen vielä ajamaan edes joitakin MM-ralleja Tommi Mäkisen johtamalta Toyota-tallilta vuokratulla autolla.

Latvala uskoo ajavansa ensi vuonna ainakin Ruotsin ja Suomen MM-rallit Toyotan WRC-autolla. Hänen toiveenaan on päästä lähtölavalle myös Portugalin, Sardinian ja Walesin osakilpailuissa.

Moderneilla WRC-autoilla ajaminen on erittäin kallista. Pelkästään Ruotsin ja Suomen MM-ralleista Latvalan pitäisi taustajoukkoineen maksaa yhteensä ainakin 350 000–400 000 euroa, jos mitään merkittäviä alennuksia Mäkiseltä ei heru.

Hayden Paddon kertoi äskettäin, että hän keräsi tänä vuonna yli 350 000 euroa, joilla olisi saanut M-Sportin Ford Fiesta WRC:n kahteen MM-ralliin: Suomeen ja Australiaan.

Lopulta kävi niin, ettei Paddon päässyt kumpaankaan kilpailuun. Suomen MM-rallia edeltäneissä testeissä uusiseelantilainen romutti WRC-auton niin pahoin, ettei hän päässyt starttaamaan kisaan lainkaan. Australian ralli puolestaan peruttiin rajujen maastopalojen takia.

Janne Tuohino osallistui M-Sportilta hankkimallaan WRC-Fordilla Ruotsin MM-ralliin viime helmikuussa. Sen jälkeen hänen perustamansa yksityistalli JanPro Racing on vuokrannut menopeliä yksityiskuljettajille.

– Yksi MM-ralli ja yksi testi WRC-autolla maksaisivat yhteensä vähän yli tai alle 200 000 euroa. Hintaan vaikuttaa se, miten paljon testejä ajetaan. Testikilometrit ovat yhtä kalliita kuin kisakilometrit, Tuohino kertoi aiemmin Ilta-Sanomille.

Lähtökohtaisesti Toyota Yaris WRC:n vuokrahinta on varmasti M-Sportin WRC-autoa kalliimpi.

Selvää myös on, että Latvalalle tulee halvemmaksi osallistua MM-ralleihin Ruotsissa ja Suomessa kuin vaikkapa Argentiinassa ja Uudessa-Seelannissa.

Japanilaiskuljettaja ajaa Toyotalla

Toyota vahvisti perjantaina, että japanilaiskuljettaja Takamoto Katsuta ajaa ensi vuonna kahdeksan MM-rallia Mäkisen tallin WRC-autolla. Jyväskylässä asuvan Katsutan ohjelma sisältää kaikki seitsemän Euroopassa järjestettävää MM-rallia ja Japanin osakilpailun.

Latvalan ja Katsutan odotetaan osallistuvan saamiinsa MM-ralleihin Tommi Mäkinen Racingin ilmoittamana.

Kansainvälinen autoliitto FIA ilmoitti äskettäin, että MM-sarjassa WRC-ajokeilla kilpailevilla autonvalmistajilla on mahdollisuus jatkossa kerätä tallipisteitä myös rinnakkaisella yhden auton tiimillä, jolla on oltava eri nimi.

Tuoreimmat osastosta