Tommi Mäkisen Toyota-tallille taas takaisku – rallin MM-kausi päättyy ikävästi - Ralli - Ilta-Sanomat

Tommi Mäkisen Toyota-tallille taas takaisku – rallin MM-kausi päättyy ikävästi

Rallin uusi maailmanmestari Ott Tänak loikkaa tämän kauden jälkeen Toyotalta Hyundaille, jonne on menossa myös merkkimestaruus. Kuva Katalonian MM-rallista.

Julkaistu: 11.11.2019 14:17

Toyotan WRC-autoilla ei voiteta tällä kaudella tuplamestaruutta eli kuljettajien ja autonvalmistajien MM-titteliä.

Tämän kauden jälkeen Toyotalta lähtevä Ott Tänak varmisti kuljettajien MM-tittelin edellisessä osakilpailussa Kataloniassa.

Autonvalmistajille arvokas merkkimestaruus menee Hyundaille, jonne myös Tänak on menossa kaksivuotisella sopimuksella.

Toyota ei voi saada enää Hyundaita kiinni valmistajien MM-sarjassa, koska Australian rallin järjestäjien on pakko typistää loppuviikon osakilpailun reittiä niin paljon, että kauden päätöskisasta voi kerätä vain kolmanneksen normaalista pistemääristä.

Laajat maastopalot ovat tällä hetkellä valtava riesa Australian itärannikolla. Sinne on julistettu hätätila.

Australian MM-rallin järjestäjät muuttavat kilpailun reittiä rajusti. Tarkoitus on ajaa perjantaista sunnuntaihin vain neljää lyhyttä erikoiskoetta, mutta niin monta kertaa, että kilpailu sisältäisi kuitenkin 21 erikoiskoetta.

Erikoiskokeiden kokonaispituus putoaa rajusti: 324:stä 94 kilometriin. Koska erikoiskokeiden yhteispituudeksi tulee enemmän kuin 25, mutta vähemmän kuin 50 prosenttia alkuperäisestä pituudesta, sääntöjen mukaan vain kolmannes normaalista pistemääristä voidaan jakaa.

Se on kova isku Tommi Mäkisen johtamalle Toyota-tallille, joka ei voi enää saavuttaa Hyundaita, jonka etumatka valmistajien sarjassa on 18 pistettä.

Australian osakilpailusta on tulossa kaikkien aikojen lyhin MM-ralli.

Reittiä on muutettu niin, että Coffs Harbourin lyhyt 2,4 kilometrin yleisöerikoiskoe ajettaisiin seitsemän kertaa ja reilun kolmen kilometrin pituinen pätkä Raleigh’n radalla peräti kahdeksan kertaa.

Lisäksi vajaan yhdeksän kilometrin pituista metsätietä ajettaisiin lauantaina kolmesti molempiin suuntiin.

Kilpailun reitti voi vieläkin lyhentyä. Järjestäjien ehdotus on lähetetty Uuden Etelä-Walesin osavaltion sekä Kansainvälisen autoliiton FIA:n hyväksyttäväksi.