Australian itärannikolla julistettu jo hätätila – jopa viikonlopun MM-ralli vaarassa - Ralli - Ilta-Sanomat

Australian itärannikolla julistettu jo hätätila – jopa viikonlopun MM-ralli vaarassa

Australian itärannikolla riehuvat maastopalot uhkaavat jo maan suurinta kaupunkia Sydneyä. Tiistaille povattu hirmuhelle ja kova tuuli voivat pahentaa tilannetta.

­

11.11.2019 4:54

Uuden Etelä-Walesin osavaltioon julistettiin maanantaina hätätila ja Sydneyn alueelle annettiin ensimmäistä kertaa varoitus ”katastrofaalisesta tulipalovaarasta”.

Uutta Etelä-Walesia ja Queenslandin eteläosaa piinavat maastopalot ovat johtaneet tähän mennessä kolmen ihmisen kuolemaan. Lisäksi tuhannet ihmiset ovat jättäneet kotinsa ja 150 kotia on tuhoutunut.

Vakavin tilanne on ollut Uuden Etelä-Walesin pohjoisosissa, mutta palot ovat levinneet myös Sydneyn ympäristöön. Sydneyn länsiosissa oli maanantaina ilmassa vaaleaa utua maastopalojen takia. Palot uhkaavat ainakin Sydneyn länsipuolella sijaitsevaa Blue Mountainsin kansallispuistoa ja Sydneystä pohjoiseen sijaitsevaa Hunter Valleyn viininviljelyseutua. Koko osavaltion alueelle on asetettu maanantaiksi ja tiistaiksi tulentekokielto.

Kymmenet koulut ovat jo ilmoittaneet olevansa tiistaina kiinni.

–Huomenna tärkeintä on suojella elämiä, omaisuutta ja varmistaa, että kaikki ovat niin turvassa kuin mahdollista, sanoi Uuden Etelä-Walesin pääministeri Gladys Berejiklian maanantaiaamuna.

Maanantaina sääolot ovat palojen hallitsemisen kannalta suotuisammat, mutta tiistaiksi Sydneyn alueelle on ennustettu yli 35 asteen lämpötiloja ja kovaa tuulta, minkä pelätään pahentavan maastopalotilannetta. Maastopalojen syttymistä edelsi kuukausia jatkunut kuivuus.

Osavaltion pohjoisosassa sijaitsevassa Coffs Harbourissa on tarkoitus ajaa viikonloppuna Australian MM-ralli, mutta maastopalot uhkaavat kilpailua. Järjestäjät ilmoittivat sunnuntaina, että MM-sarjan päätösosakilpailu pyritään viemään läpi, mutta mahdollisesti huomattavasti lyhennetyllä reitillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?