”Sarjamurhaajalta näyttävä tuimailmeinen automekaanikko” – tällainen on rallin maailmanmestari Ott Tänak

Julkaistu:

ralli
Kahden lapsen isä Ott Tänak on monimiljonääri, joka voitti ensimmäisen rallimestaruutensa jo 15-vuotiaana.
Ilta-Sanomat kokosi aakkoset rallin uudesta maailmanmestarista Ott Tänakista ja hänen urastaan.

Automekaanikko. Tänak valmistui automekaanikoksi Kuressaaren ammattikoulusta vuonna 2007.

Becs. Tuimailmeinen Tänak ei ole helppo haastateltava. MM-ralleissa pitkään toimittajana ja juontajana työskennellyt Becs Williams on sanonut, että Tänak näytti sarjamurhaajalta, kun hän haastatteli ilmeetöntä virolaiskuljettajaa ensimmäisen kerran.

Chile. Voitti viime toukokuussa Chilen ensimmäisen MM-rallin. Tänakilla on nyt 12 osakilpailuvoittoa rallin MM-sarjassa.

Dokumentti. Tänakin elämästä kertova yli kaksituntinen dokumenttielokuva Ott Tänak: The Movie tuli Virossa elokuvateattereihin viime keväänä. Siitä tuli yksi kaikkien aikojen katsotuimmista virolaisista dokumenttifilmeistä.

Ensimmäiset. Osallistui ensimmäiseen MM-ralliinsa Portugalissa 2009. Saavutti ensimmäisen MM-osakilpailuvoittonsa Sardiniassa 2017 ja ensimmäisen maailmanmestaruutensa eilen Kataloniassa.

Fiesta. Ajoi MM-ralleja erilaisilla Ford Fiestoilla vuosina 2011–2017. Keräsi Fiestoilla kokemusta Malcolm Wilsonin johtamassa M-Sport-tallissa, kunnes siirtyi Toyotalle kauden 2017 jälkeen.


Gross. Tänakilla on ollut tärkeänä taustatukijana virolaisen halpaketjun perustaja ja omistaja Oleg Gross. Maansa rikkaimpiin liikemiehiin kuuluva Gross on antanut Tänakille taloudellista tukea.

Hyundai. Maailmanmestarin seuraava työnantaja? Arvostettu Autosport kirjoitti viime lauantaina, että Tänak siirtyy Hyundain rallitalliin tämän kauden jälkeen.

Isä. Tänakin isä Ivar Tänak ajoi rallia kansallisella tasolla vuosina 1988–2003, joten myös Ott oli jo pikkupoikana tiukasti kiinni samassa lajissa. Mestaruuksiakin Virossa voittanut isä oli pojan ensimmäinen hyvä ajo-opettaja.

Järveoja. Tänakin kartanlukija Martin Järveoja on virolaisen poliitikon poika ja viisinkertainen Viron mestari judossa. Hän on ollut kartanlukijana vuodesta 2006 ja Tänakin kanssa samassa autossa vuodesta 2017.


Kokemus. Kehittynyt nopeaksi kuljettajaksi aloitettuaan ajamisen jo koulupoikana. Oli jonkin aikaa myös jalkapallomaalivahtina juniorijoukkueessa. Ajoi jo 13-vuotiaana ensimmäiset jäärata-, rallicross- ja rallisprintkisansa. Voitti 15-vuotiaana ensimmäisen rallimestaruutensa Viron nuorten sarjassa.

Lokakuu. Viettää syntymäpäiväänsä lokakuussa. Syntyi 15.10.1987, joten ikää on nyt 32 vuotta.

Märtin. Viron ensimmäinen rallitähti Markko Märtin on toiminut jo toistakymmentä vuotta Tänakin neuvonantajana ja managerina. Märtin voitti viisi MM-rallia vuosina 2003–2004. Yksi voitoista tuli Jyväskylässä.

Nopeus. Tänakin kohdalla nopeuden riittävyydestä ei ole ollut epäilystä enää pitkään aikaan. Ajanut MM-ralleissa eniten erikoiskokeiden pohja-aikoja viime kaudella (70) ja myös tänä vuonna (73).

Ott. Monet suomalaiset ovat ihmetelleet, miksi Tänakin etunimeä ei lausuta niin kuin se kirjoitetaan. Nimessä oleva t-konsonantti liudentuu niin, että Ott lausutaan ”ojt”.

Perhe. Ollut naimisissa Janika Tänakin kanssa vuodesta 2016. Pariskunnalla on kaksi lasta: poika Ron ja tytär Mia.

Questions (kysymykset). Joutuu työssään jatkuvasti vastaamaan erilaisiin kysymyksiin. Mestaruuden varmistuttua Tänakilta tietenkin kysyttiin, miltä nyt tuntuu.

– Tämä on ollut tavoitteena koko elämäni. Ette pysty kuvittelemaan, miltä nyt tuntuu, Tänak sanoi MM-sarjan livelähetyksessä.


Raha. Tänak on monimiljonääri kuten monet muutkin rallin MM-sarjan huippukuljettajat. Hänen arvioidaan tienanneen tällä kaudella menestysbonuksineen jo ainakin kolme miljoonaa euroa.

Saarenmaa. Kotoisin Kärlan kunnasta, joka sijaitsee Viron suurimmalla saarella Saarenmaalla.

Tähti. Erittäin suuri tähti Virossa, jossa ralli on suosituin moottoriurheilulaji. Valittiin maansa parhaaksi miesurheilijaksi vuonna 2017, jolloin saavutti ensimmäiset voittonsa MM-ralleissa. Viime vuonna Tänak ja kartturi Järveoja valittiin Virossa vuoden joukkueeksi.

Ura. Vuoden 2012 jälkeen vaikutti jo siltä, ettei Tänak pysty enää jatkamaan ajouraansa MM-tasolla. Menetti silloin paikkansa M-Sportilla ja joutui palaamaan yhdeksi kaudeksi takaisin Viron ralleihin.

Volkswagen. Kilpaili uransa alkuvuosina ensin isänsä Volkswagen Sciroccolla ja sen jälkeen hyvin paljon Volkswagen Golfilla.

WRC. Osallistunut jo 105 MM-ralliin. Ensimmäinen MM-ralli WRC-autolla oli Britannian osakilpailu 2011. Siinä kisassa Tänak sijoittui Fordilla kuudenneksi.

X Mitsubishi Lancer Evo X oli Tänakin menopelinä 2010. Ajoi silloin Mitsubishin ”evo-kympillä” kuusi MM-rallia voitettuaan Pirellin ja FIA:n organisoiman Pirelli Star Driver -kilpailun Itävallassa.

Yaris. Jyväskylän Puuppolassa syntynyt Toyota Yaris WRC on sopinut loistavasti Tänakin ajotyylille. Saavuttanut sillä MM-ralleissa kahden kauden aikana kymmenen voittoa ja yhteensä 16 palkintosijaa. Enemmänkin olisi tullut, jos auto olisi kestänyt paremmin.