Suru-uutinen tavoitti Tommi Mäkisen – ”Hän oli hyvä ystävä”

Julkaistu:

MM-ralli
Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen menetti tällä viikolla hyvän ystävän.
Legendaarinen rallipersoona, skotti Andrew Cowan kuoli tiistaina sairaalassa 82-vuotiaana. Tallipäällikkö Cowanin alaisuudessa Tommi Mäkinen voitti Mitsubishi Lancerilla neljä rallin maailmanmestaruutta vuosina 1996–1999.

– Hän oli mun hyvä ystävä. Hän oli tärkeä mies silloin, kun itse ajoin, Mäkinen sanoi puhelimitse Ilta-Sanomille.

– Kävin hänen luonaan Skotlannissa visiitillä vielä äskettäin ennen Britannian rallia. Hänen kuntonsa oli vielä ihan ok, joten yllätyksenä tuli, että sen jälkeen hän menehtyi näin nopeasti, Mäkinen kertoi.

Mäkiselle jäi Mitsubishi-tallin ajoilta monia hyviä ideoita, joita hän on voinut hyödyntää Toyotan WRC-tallin kehittämisessä.

– Andrew rakensi niin hyvän tiimin, että kaikilla oli tosi kova motivaatio. Hän teki todellakin kaikkensa, jotta tiimi menestyisi.
Cowan menestyi myös kuljettajana ennen siirtymistään tallipäälliköksi. MM-osakilpailuissa hän ylsi kahdesti kolmanneksi: Safari-rallissa 1976 ja Norsunluurannikon rallissa 1979.

Nuoruudessaan Cowan ystävystyi myöhemmin kaksi F1-mestaruutta voittaneen Jim Clarkin kanssa. He olivat Skotlannissa lähes naapureita. Cowan on sanonut, että Skotlannin rallin voitto 1962 oli hänen uransa tärkein hetki.

Cowan piti suuresti pitkien maratonrallien tarjoamista haasteista. Hän voitti Lontoo–Sydney-rallin 1968 ja 1977, peräti 32 000 kilometrin pituisen Etelä-Amerikan maratonrallin 1978 ja sijoittui toiseksi Pariisi–Dakar-rallissa 1985.


Vuonna 1983 Mitsubishi pyysi Cowania perustamaan Eurooppaan tukikohdan japanilaismerkin moottoriurheilutoiminnoille.

Syntyi Mitsubishi Ralliart Europe, jonka autoilla Mäkinen voitti neljä peräkkäistä rallin maailmanmestaruutta (1996–1999) ja 22 MM-osakilpailua. Mitsubishi saavutti merkkimestaruuden 1998.

Cowan oli myös maanviljelijä, niin kuin on ollut Mäkinenkin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt