Nyt verokarhu iski Jari-Matti Latvalan kimppuun – summa voi nousta jopa miljooniin: ”Se on vienyt energiaa ja voimia”

Suomen verottaja tutkii Jari-Matti Latvalan asuinkuvioita. Pelissä ovat isot rahat.

Jari-Matti Latvalalla riittää mietittävää ennen rallin MM-sarjan kahta viimeistä osakilpailua.

16.10.2019 5:55

Toyotan huippukuskin Jari-Matti Latvalan uran epävarma jatko ja yksityiselämän käänteet ovat olleet viime päivinä tiiviisti otsikoissa.

Kahteen viimeiseen rallin MM-sarjan osakilpailuun valmistautuvalla Latvalalla, 34, on ollut vielä yksi huolenaihe.

Latvala kertoi maanantaina Ilta-Sanomien erikoishaastattelussa, että Suomen verokarhu on ollut hänen kimpussaan.

– He ovat eri mieltä siitä, missä minä asun. Vuonna 2018 alkoi verottajan kanssa prosessi, jota käydään edelleen läpi. Se on ollut niin raskas, että se on vienyt minulta energiaa ja voimia, Latvala suostui kommentoimaan.

IS:n eri lähteistä saamien tietojen mukaan verottajan ja Monacossa vuodesta 2009 asuneen Latvalan taistelussa on kysymys jopa useammasta miljoonasta eurosta.

Arvio perustuu siihen, että Latvala on kuulunut MM-sarjan kärkikuljettajiin useita vuosia. Viimeistään siinä vaiheessa, kun hän siirtyi Toyotalle vuonna 2017, hänen peruspalkkansa on ollut IS:n asiantuntijalähteiden mukaan vähintään 1–1,5 miljoonaa euroa vuodessa. Verohallinnon verolaskurin mukaan vuosituloista menisi Suomessa veroja karkeasti arvioiden noin puolet (500 000 e – 750 000 e).

Jari-Matti Latvala yrittää pelastaa ajouransa kahdessa viimeisessä rallin MM-sarjan osakilpailussa.

Peruspalkan päälle rallissa maksetaan aina tuntuvia menestysbonuksia. Latvala kertoi aloittaneensa keskustelut verottajan kanssa vuonna 2018, joten jos epäselvyys hänen Suomessa viettämiensä päivien määrästä koskee useampaa kalenterivuotta, hänen Suomeen maksamattomien verojensa summa voi nousta verottajan näkemyksen mukaan useampiin miljooniin.

Verottaja ei ole tiettävästi vakuuttunut, että rallitaituri olisi asunut vuositasolla riittävästi vuorokausia ulkomailla välttääkseen ansiotuloverojen maksun Suomeen.

Asiasta hyvin perillä oleva Latvalan manageri Timo Jouhki kommentoi rallitähden tilannetta IS:lle näin:

– Kiista verottajan kanssa on taatusti vaikuttanut Jari-Matin ajamiseen, nimenomaan hänen keskittymiskykyynsä. Muilta osin tässä kohdin tullaan Jari-Matin yksityiselämää koskevalle alueelle, enkä halua sen vuoksi sanoa asiasta tämän enempää, Jouhki linjasi.

– Asia selviää aikanaan.

Näin verotus toimii

Ulkomaille pysyvästi muuttaneet Suomen kansalaiset ovat usein rajoitetusti verovelvollisia.

Rajoitetusti verovelvollinen henkilö on verovelvollinen Suomeen vain Suomesta saaduista tuloista. Esimerkiksi Suomessa olevasta kiinteistöstä saatavista vuokratuloista on maksettava verot Suomeen vaikka asuisi kiinteästi ulkomailla.

Ulkomailla asuvasta, rajoitetusti verovelvollisesta Suomen kansalaisesta tulee Suomessa yleisesti verovelvollinen, jos hän oleskelee Suomessa yhtäjaksoisesti yli kuusi kuukautta tai hänen varsinainen asuntonsa ja kotinsa on Suomessa.

Oleskelu ei ole sidottu kalenterivuoteen.

Timo Jouhki on Jari-Matti Latvalan asiainhoitaja.

Jos verohallinnon tietoon tulee, että ulkomailla asuvan henkilön kuuluisikin olla yleisesti verovelvollinen Suomessa, verohallinto pyytää verovelvolliselta selvitystä tilanteesta.

Jos selvitystä ei saada, verohallinnolla on mahdollisuus pyytää vertailutietoja esimerkiksi pankeilta tai pyytää tietoja virka-apuna ulkomailta.

– Lähtökohta on kuitenkin aina, että selvitystä pyydetään verovelvolliselta itseltään, verohallinnon ylitarkastaja Elina Väinölä sanoo IS:lle.

Miten verottaja valvoo, minkä verran rajoitetusti verovelvolliset oleskelevat Suomessa tai missä heidän varsinainen kotinsa on?

– Jos ulkomailla asuva henkilö tulee Suomeen ja alkaa saada täältä tuloa, hän ottaa yleensä itse yhteyttä verohallintoon. Silloin tutkimme, minkä verran hän oleskelee Suomessa. Tieto voi tulla myös palkanmaksajan kautta, joka hakee lähdeverokorttia tai verokorttia tulonsaajalle tai antaa verohallinnolle ilmoituksen maksamistaan suorituksista.

Monimutkainen asiakokonaisuus

Veronmaksajain keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela sanoo IS:lle, ettei asumiskuvioiden tulkitseminen ole aina todellakaan yksinkertaista. Esimerkiksi moottoriurheilutähdet oleskelevat vuoden aikana työnsä vuoksi eri puolilla maailmaa.

– Nykyaikaiset maailmankansalaiset reissaavat ympäri maailmaa ja heillä on tukikohtia monessa maassa. Kukaan ei yritä välttämättä huijata millään tavalla, vaan välillä on ihan oikeasti vaikea arvioida, missä on varsinainen asunto ja koti.

– Siitäkin tulee usein riitaa, kun kaksi valtiota haluaa verottaa samaa henkilöä vakituisena asujana.

Jos henkilö päätyy verottajan syyniin, tarkistukseen menee moni asia.

– On tapauksia, jossa eläkeläiset, jotka asuvat vuodesta noin puoli vuotta Espanjassa ja puoli vuotta Suomessa, ovat joutuneet selvityksen kohteeksi. Siinä on selvitetty luottokorttien käytöstä lähtien kaikki asiat, sähkön kulutukset, lehtien tilaukset ja niin edelleen.

Beckerin karmea esimerkki

Jari-Matti Latvala ei ole suinkaan ainoa urheilutähti, joka on joutunut vääntämään sääntöpykälistä verottajan kanssa.

Yksi kuuluisimmista tapauksista liittyy saksalaisen tennistähden Boris Beckerin, 51, omaisuuskiistaan. Becker sanoi asuneensa Monacon Monte Carlossa, mutta Saksan verottaja väitti hänen asuneen 1990-luvun alussa useita vuosia Münchenissä.

Boris Becker joutui uransa jälkeen taloudellisiin vaikeuksiin.

Verottaja katsoi Beckerin kiertäneen veroja miljoonien eurojen edestä. Asiasta käytiin oikeutta peräti kymmenen vuotta.

Tennislegenda sai lopulta vuonna 2002 veronkierrosta kahden vuoden ehdollisen vankeustuomion. Maksamattomien verojen lisäksi Beckerin piti pulittaa puolen miljoonan euron sakot ja oikeudenkäyntikulut. Ennen tuomiotaan Becker maksoi veroja takautuvasti kuusi miljoonaa euroa.

Oma tarinansa oli, miten Saksan verokarhu pääsi Beckerin jäljille.

Saksan tennisliiton arkistonhoitaja ja Beckerin suuri fani Hans Gerd lähetti aikoinaan tennisässälle kirjeen, jossa pyysi Beckeriä siunaamaan valtavan valokuva-albumin. Gerd oli kerännyt useita vuosia kuvia Beckerin julkisista esiintymisistä ympäri maailmaa ja koostanut niistä albumin.

Gerdin toiveissa oli, että tennistähti olisi antanut projektille tunnustusta, mutta kun Beckeriltä ei kuulunut vastausta kirjeeseen, pettynyt arkistoija toimittikin suuret kuvamateriaalinsa Saksan viranomaisille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?