Tommi Mäkisen kohuttu elämäkerta ei ole ilmestynyt luvatusti – näin Mäkinen ja kustantaja kommentoivat kovia taustaväitteitä

Rallilegendan toisen elämäkerran piti ilmestyä jo viime kuussa. Julkaiseminen viivästyy jopa vuoden, eikä se ole Ilta-Sanomien tietojen mukaan edes varmaa.

Rallilegenda Tommi Mäkisen syksy saattaa huipentua toiseen merkkimestaruuteen, mutta miehen toisen elämäkerran julkaisuun se ei huipennu.

10.10.2019 17:20

Kirjasyksyn merkkitapauksiin piti kuulua rallilegenda Tommi Mäkisen, 55, elämäkerta Periksiantamaton (Docendo). Kustantaja suunnitteli, että kirja ilmestyisi syyskuussa.

Periksiantamaton onkin jo myynnissä useissa suurissa verkkokirjakaupoissa: esimerkiksi S-ryhmässä, Akateemisessa Kirjakaupassa ja K-ryhmässä. Asiassa on vain yksi ongelma: kirjaa ei ole toistaiseksi missään muodossa saatavilla, eikä se ole ilmestymässä ainakaan kuluvan vuoden aikana.

Docendon tämän syksyn kirjakatalogiin Periksiantamaton sai paraatipaikan, ja siitä odotettiin suurta vetonaulaa isänpäivä- ja joulumyyntiin.

Kustantaja Juha Janhonen Docendolta sanoi torstaina, ettei nähty tilanne ole alalla tavaton. Viivästyneiden kirjaprojektien lopputuotteita laitetaan joskus myyntiin ennen aikojaan, kun tiedot muuttuneista aikatauluista eivät ole ehtineet kirjavälittäjien ja -kauppojen tietokantoihin.

Jo vuonna 1999 ensimmäisen elämäkertansa saaneesta nelinkertaisesta maailmanmestarista on jälkimmäistä kirjaa tehnyt kokenut rallitoimittaja, Helsingin Sanomissa työskentelevä Ari Pusa. Janhonen uskoo materiaalin sisältävän ainutlaatuisia kurkistuksia rallin MM-sarjan kulissien taakse.

Mäkinen pyörittää nykyään Tommi Mäkinen Racing Oy:n kautta japanilaisjätti Toyotan tehdastallia, joka saattaa kauden päätteeksi saavuttaa toisen peräkkäisen ja yhteensä viidennen merkkimestaruutensa rallin MM-sarjassa.

Kustantaja Janhosen mukaan tämä urheilutavoite liittyy kirjan viivästymiseen olennaisesti.

– Tommi Mäkinen on kunnianhimoinen henkilö, ja tämä on kunnianhimoinen kirjaprojekti. Siihen halutaan tällainen mahdollinen kohokohta mukaan.

Uudeksi julkaisuajankohdaksi kaavaillaan vuotta 2020.

– Vaikea sanoa vielä, puhummeko keväästä vai syksystä, sanoi kustantaja Janhonen, jonka usko teoksen ilmestymiseen on vahva.

Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan viivästymisen taustalla painaisivat kuitenkin raskaimpina aivan eri syyt kuin kustantajan mainitsemat asiat.

Kirjoittaja Pusan ja Mäkisen sekä tämän lähipiirin näkemykset siitä, mitä kirja saa sisältää ja mitä ei, menevät pahasti ristiin. Kyse on ns. autorisoidusta elämäkerrasta, jossa kohde saa tiettyyn rajaan saakka laajankin mahdollisuuden vaikuttaa sisältöön.

Mäkisen leiri haluaa Ilta-Sanomien tietojen mukaan karsia kirjasta rankalla kädellä sellaista materiaalia, jota kirjoittaja pitää lukukokemuksen ja uutismaisen sisällön kannalta kullanarvoisimpana.

Ari Pusa ei torstaina halunnut kommentoida keskenräistä kirjaprojektia, jonka päätyminen ylipäätään maaliin on tällä hetkellä kaikkea muuta kuin vuorenvarmaa.

Tommi Mäkinen puolestaan totesi, ettei kirjaprojektiin liity ”mitään draamaa”. Mäkinen viestitti, että kirjan sisältöä laajennetaan ajan kanssa. Hänen mukaansa Toyota-kuljettaja Ott Tänakin mahdollinen maailmanmestaruus olisi kiva saada kirjaan mukaan.

Täydennetty kello 19.32 Tommi Mäkisen kommenteilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?