Kuvat: Juha Kankkusen yksityismuseossa on Henri Toivosen kuolemaan liittyvä B-ryhmän superauto – apua pyydettiin radioviestillä

Julkaistu:

ralli
Juha Kankkunen omistaa samankaltaisen B-ryhmän Lancia Delta S4:n, jolla Henri Toivonen kuoli onnettomuudessa Korsikalla 1986.
Rallilegenda Juha Kankkunen omistaa hulppean autokokoelman, joka pursuaa moottoriurheilun historiaa. Yksi Kankkusen yksityismuseon huoneista on pyhitetty pelkästään italialaisille autoille, Lancioille ja Ferrareille.

Yhteen Kankkusen omistamista Lancioista liittyy myös ikävää urheiluhistoriaa. Kyseessä on italialaisen Massimo ”Miki” Biasionin käyttämä B-ryhmän Lancia Delta S4 vuodelta 1986.

Auto on samanmallinen, jolla Henri Toivonen kuoli ulosajossa Korsikalla vuonna 1986.

Biasion on auton entisöijän ja Lancialta saatujen dokumenttien mukaan kilpaillut kyseisellä autolla Sanremon rallissa vuonna 1986. Samojen lähteiden mukaan Markku Alen on ajanut kyseisellä autolla RAC-rallissa 1986.

Biasion oli Lancialla Toivosen ja Alenin tallitoverina, kun Toivonen ja hänen kakkoskuljettajansa Sergio Cresto kuolivat ulosajossa Korsikan MM-rallissa 1986.

Biasion oli ensimmäisiä kuljettajia, joka saapui onnettomuuspaikalle suomalaistähden auton palaessa. Turmapaikalta otettiin radioyhteys ja pyydettiin palokuntaa paikalle, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä.

Toivosen onnettomuudesta on esitetty eri teorioita, mutta tyhjentävää syytä turmalle ei ole koskaan saatu.

Kankkunen ei itse kilpaillut Korsikalla vuonna 1986. Hän voitti kuitenkin samana vuonna uransa ensimmäisen maailmanmestaruutensa ajokkinaan Peugeot.


Kankkusella on museossaan myös muutama hänen ystävänsä omistama auto. Yksi näistä on Tommi Mäkisen omistuksessa oleva Mitsubishi hänen ensimmäiseltä maailmanmestaruusvuodeltaan 1996.


Täsmennetty 23.9. kello 18.00: Biasionin käyttämä Lancia ei ollut Korsikan MM-rallissa 1986, niin kuin Juha Kankkunen alun perin muisteli.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt