Juha Kankkunen esitteli ainutlaatuista autokokoelmaansa – joukossa B-ryhmän rallitykkejä - Ralli - Ilta-Sanomat

Ainutlaatuiset kuvat: Juha Kankkusella on salatussa kokoelmassaan superautoja – rivistöistä löytyy B-ryhmän rallitykkejä ja Ferrareja!

Julkaistu: 21.9.2019 6:17

Juha Kankkusen yksityisessä automuseossa on toinen toistaan hienompia ja harvinaisempia ajokkeja. Se pursuaa moottoriurheilun historiaa.

Rallilegenda Juha Kankkunen avaa oven, jonka takaa paljastuu aarreaitta. Näky on mykistävä, tila pursuaa moottoriurheilun historiaa.

Siisteissä riveissä on toinen toistaan legendaarisempia kilpa-autoja. Arvokkaimpina kiiltelevät rallin kulta-ajan, eli 1980-luvun puolivälin B-ryhmän hirmutykit.

Kankkusen kokoelmista löytyy myyttisen maineen saavuttaneista B-ryhmäläisistä muun muassa Peugeot 205 T16 Evo 2, Lancia Delta S4 sekä Audi Sport Quattro S1.

Yksi Kankkusen, 60, henkilökohtaisen automuseon hulppeista huoneista on pyhitetty pelkästään italialaiselle autourheilulle. Täysin virheettömässä kunnossa on upea rivistö maineikkaan italialaisvalmistaja Lancian ralliautoja.

Juha Kankkusen yksityismuseon Lancioita. Etualalla oleva 037-malli on Kankkusen ystävän, muut Lanciat ovat Kankkusen omistuksessa.

Lancioita vastapäätä on Ferrareita. Ferrarin F1-autoa tiloissa ei ole, mutta eivät esillä olevat autot juurikaan ”punakoneen” F1-ajokeille kalpene. Näytillä ovat muun muassa harvinainen F40-juhlamalli sekä 512 TR -ajokki, jonka Kankkunen sai aikoinaan Fiat-konsernilta lahjaksi voitettuaan uransa kolmannen maailmanmestaruuden vuonna 1991 Lancialla.

Juha Kankkusen Ferrarit ojennuksessa. Etualalla harvinainen F40-malli.

Kankkusen yksityisessä automuseossa on yhteensä kolmisenkymmentä autoa, joista valtaosa on hänen omistuksessaan.

Tiloissa on useita aitoja, maailman tunnetuimmissa rallikilpailuissa käytettyjä ajokkeja. Paino on sanalla aito, sillä kyse ei ole jäljitelmistä vaan autoista, joilla on uskomattoman hieno historia.

– Joku joskus heitti, että olen typerys kun kerään ”kaikenmaailman romuja” nurkkiin. Minusta asia ei kuitenkaan ollut ihan niin. Pidin tärkeänä, että olisi sitten aikanaan jotain mitä muistella. Ja ovat nämä kummasti ruvenneet sittemmin muitakin kiinnostamaan, Kankkunen sanoo hymyillen Ilta-Sanomille.

Kankkunen ei osaa nimetä rakkainta autoaan, mutta kolme ajokkia nousee hänen ajatuksissaan ylitse muiden. Ne ovat edellä mainittu B-ryhmän Peugeot 205, Lancia Delta vuodelta 1991 ja Toyota Celica vuodelta 1993.

Kyseisellä Peugeot’lla Kankkunen voitti Ruotsin MM-rallin 1986. Kausi 1986 päättyi lopulta Kankkusen ensimmäiseen maailmanmestaruuteen.

Kankkusen tietojen mukaan maailmassa ei olisi jäljellä enää kuin kolme aitoa Peugeot 205 T16 Evo2 -mallia. Kyseessä on legendaarinen ajokki, sillä Timo Salonen ja Kankkunen varmistivat kyseisellä mallilla maailmanmestaruudet vuosina 1985 ja 1986.

– Pösön kaksnollavitosia rallipelejä löytyy jonkin verran, mutta nimenomaan näitä aitoja Evo2-malleja ei ole montaa jäljellä. Voisin väittää, että tämä yksilö on paras niistä kolmesta, Kankkunen sanoo ikonisen ajokin äärellä.

Kankkunen osti auton aikoinaan ”markalla” Peugeot’n silloiselta tallipäälliköltä ja Kansainvälisen autoliiton FIA:n nykyiseltä puheenjohtajalta Jean Todtilta.

– Kaupat hierottiin muistaakseni 1988, kun olin juuri voittanut ”Pösölle” Paris-Dakar-rallin. Kysyin Todtilta, että mitenkäs olisi, saisinko ostaa jonkun mestaruusvuoden 1986 autoista? Hän vastasi, että ilman muuta ja järjesti asian.

Juha Kankkunen ja hänelle rakas Peugeot 205 T16 Evo2. Auto on äärimmäisen harvinainen.

Vuoden 1991 Lancia Delta on auto, jolla Kankkunen voitti Australian- ja RAC-rallin matkalla kolmanteen maailmanmestaruuteensa.

– Tuohon aikaan minulla oli jo sopimuksessani pykälä, että saan yhden ralliautoistani, jos voitan mestaruuden.

Taisit noihin aikoihin olla melko varma, että mestaruuksia on tulossa?

– Olihan niitä aikoja, että tiesin ennen rallin alkua voittavani, jos vehkeet vain pelaavat. Kyse oli vain siitä, kuka tulee toiseksi…

Lancia Delta vuodelta 1991. Tällä autolla Juha Kankkunen voitti Australian- ja RAC-rallin vuonna 1991.

Vuoden 1993 Toyota Celicalla Kankkunen nappasi uransa neljännen maailmanmestaruuden. Näytillä olevalla autolla Kankkunen voitti tuona vuonna Australian ja Suomen MM-rallit, jotka olivat erittäin tärkeitä etappeja matkalla mestariksi.

Maestro ja Toyota Celica vuodelta 1993. Tällä autolla Kankkunen voitti Suomen MM-rallin ja RAC-rallin uransa neljännellä mestaruuskaudella 1993.

Kankkunen ei halua arvioida autokokoelmansa arvoa. Selvää kuitenkin on, että puhutaan useista miljoonista euroista, kun autoille ynnäilee hintaa. Esimerkiksi ääriharvinaisten B-ryhmäläisten arvo on käytännössä mittaamaton.

IS:n haastatteleman asiantuntijan karkean arvion mukaan autojen arvo olisi noin kymmenen miljoonaa euroa.

– Minulle ajokkien taloudellista arvoa suurempaa on tunnearvo ja nostalgia, Kankkunen toteaa.

Juha Kankkusen Keski-Suomessa sijaitseva ”museo” ei ole yleisölle avoin.

Autojen ylläpitäminen on kallista ja vaatii erikoisosaamista. Kankkusen luottomiehet ajokkien laitossa ja huoltamisessa ovat Kari Mäkelä ja Jukka Leinonen.

Harvinaisilla autoilla ajetaan Kankkusen mukaan ”silloin tällöin”. Niitä on käytettävä jonkun verran pelkästään sen takia, että ne säilyisivät kunnossa.

Hetken mielijohteesta autoilla ei voi ajaa. Kankkusen mukaan esimerkiksi B-ryhmäläisen ralliauton valmistaminen asianmukaisesti ajokuntoon saattaa viedä päiviä.

Kankkunen sanoo, etteivät muut kuin hän näillä autoilla juuri ajele.

– Markku Alen taitaa olla ainoa minun lisäkseni. Hän halusi koettaa B-ryhmän Audia.

Legendaarinen B-ryhmän Audi Sport Quattro S1 vuodelta 1985. Juha Kankkunen hankki auton aikoinaan Hannu Mikkolalta, joka oli saanut sen lahjaksi Audilta.

Autokokoelmaa ihailemassa on vuosien varrella käynyt Kankkusen lähipiiriä. Julkkiksista museossa ovat vierailleet F1-tähdet Mika Häkkinen ja Sebastian Vettel, liuta kuuluisia rallikuljettajia sekä viihdetaitelijoista muun muassa edesmennyt laulaja Kirka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?