Missä Tommi Mäkisen tallin kultapojan jatkodiili viipyy? Tätäkö Ott Tänak vielä odottaa?

Julkaistu:

ralli
Ott Tänakin ensi kauden kuvioista ei ole vieläkään kerrottu.
Yksi rallin MM-sarjan kuumimmista puheenaiheista on virolaistähti Ott Tänakin ensi kauden suunnitelma.

MM-sarjaa johtavan Tänakin on odotettu solmivan jatkosopimus Tommi Mäkisen johtaman Toyota-tallin kanssa, mutta ilmoitusta Tänakin tulevaisuudesta ei ole kuulunut.

Jo huhtikuussa Tänak kertoi aloittavansa ensi kauden sopimuksen muovaamisen. Hän totesi tuolloin, ettei ole järkeä pitkittää kontrahdin tekoa kauden edetessä. Nyt noista puheista on kulunut jo nelisen kuukautta.

Tänak voitti viikonloppuna ajetun Saksan rallin ja on nyt MM-taulukon kärjessä 33 pisteen turvin ennen belgialaista Hyundai-kuljettajaa Thierry Neuvillea. Kuluvasta kaudesta on jäljellä neljä rallia.

Tänakilla, 31, on ote maailmanmestaruudesta, ja Saksan MM-rallissa kolmoisvoiton ottanut Toyota-talli on todistanut kilpailukykynsä. Missä siis mättää?

Ennen Saksan MM-rallin alkua Tänak kiisti, että uusi sopimus Toyotan kanssa olisi jo sovittu. Tänak kertoi, että Toyotan lisäksi hän keskustelee edelleen jatkostaan myös Fordeja ajattavan M-Sport-tallin sekä Hyundain kanssa.

– Tietysti keskustelemme kaikkien kanssa. Paperilla ei ole vielä mitään, ja keskusteluja käydään vielä paljon. Uskon, että tämä vie vielä jonkin verran aikaa, Tänak sanoi Autosportin mukaan.

Tänakin lausunnot ”kaikille puhumisesta” voi tulkita neuvottelutaktiikaksi, mutta pelkästään rahan perässä hänen ei uskota olevan.


Tänak on aiemmin työskennellyt M-Sportilla ja hänen välinsä M-Sportin pomon Malcolm Wilsonin kanssa tiedetään erittäin lämpimiksi.

M-Sportilla ei ainakaan toistaiseksi ole Fordin täyttä tukea, kun taas Toyota ja Hyundai ovat tehdastalleja. Se, että M-Sport ei ole tehdastalli, vaikuttaa sen maksukykyyn ja rajoittaa ainakin jossain määrin myös auton kehittämistä. Tallipomo Wilson myöntääkin, että Fordin tuen varmistaminen on äärimmäisen tärkeää.

On spekuloitu, että Tänakin sopimusuutisten viivästyminen liittyisi nimenomaan Wilsoniin, Fordiin ja M-Sport-talliin.

– Tänak ei tule meille, jos Ford ei ole projektimme takana. En odota hänen tulevan meille ilman Fordia. Lajimme on korkealla tasolla ja tarvitsemme Fordin teknistä tukea ja rahoitusta, Wilson sanoi Autosportille.


Hyundailla on pidetty melko matalaa profiilia mahdollisista kuskivärväyksistä. Hyundain pomo Andrea Adamo heitti vitsiksi tallin johdon tapaamisen Tänakin managerin Markko Märtinin kanssa.

– Tiloissamme on huoltoalueen parasta kahvia. Sen takia kaikki käyvät meidän luonamme, Adamo veisteli.

Kaiken järjen mukaan Tänakin vahvin vaihtoehto pitäisi olla Toyota. Mäkisen johtamalla Toyotalla on MM-sarjan suurimmat resurssit ja voittaja-auto.

Tallipäällikkö Mäkinen sanoo ymmärtävänsä, että Tänak katselee myös muualle.

– Totta kai, ymmärrän sen täysin. En välitä siitä. Jos hän haluaa tehdä jotain muuta, se on hänen päätöksensä ja ymmärrän sen. Jos hän haluaa jatkaa, voimme tehdä sen ja se olisi täydellistä, Mäkinen totesi Autosportille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt