Suomalaisen Jukan ”kaatovideoita” on katsottu maailmalla yli 30 miljoonaa kertaa – lähettää nyt kryptisen viestin rallikatsojille

rac

Julkaistu:

Ralli
Puhakan veljekset kiertävät Suomessa kuvaamassa ralliautojen ulosajoja. Videoita katsotaan jopa Brasiliassa asti.
Perä tielle! Liina perseeseen! Varoitus päälle! Muikku!

Huudahdukset saattavat kuulostaa joidenkin mielestä oudoilta, mutta suomalaisille rallikatsojille ne ovat tuttuakin tutumpia. Lauseet kaikuvat suomalaisissa metsissä ja peltojen reunoilla, mikäli ralliauton kuljettaja on onnistunut "kaatamaan", eli ajamaan kilpailussa tieltä ulos.

Kouvolalaiset Puhakan veljekset ovat kuulleet kyseiset huudot satoja kertoja.

Veljespari kiertää kameroineen vuosittain Suomessa noin 30 rallitapahtumaa ja tallentaa ralliautojen hurjat ulosajot videolle. Kaatovideot jaetaan videopalvelu YouTubessa Pata78-kanavalla, joka on tuttu monille rallifanille.

Kanavalla on reilusti yli 55 000 tilaajaa, ja kaatovideoita on katsottu yli 30 miljoonaa kertaa. Pata78-käyttäjänimen takaa löytyy 41-vuotias Jukka Puhakka.

– Aluksi kiersimme rallitapahtumia veljen kanssa monta vuotta ilman kameroita. Jossain vaiheessa tuumasimme, mitäs jos näitä tapahtumia ryhtyisi kuvaamaan. Ostin kameran, ja siitä se sitten lähti. Vuosi oli 2011 ja kyseessä Black Rocket Ralli.


Puhakka arvioi, että vuosien saatossa rallitapahtumia on tullut koluttua läpi joitain satoja. Veljespari onkin tuttu näky suomalaisten rallipolkujen varrella.

– Kaikki kylärallit, SM-rallit ja tietysti Neste Ralli tulee kierrettyä. Periaatteessa kaikki Oulun alapuolella järjestettävät kilpailut käydään läpi. Minulla on hyvä työnantaja, joka ymmärtää harrastustani. Saan tarvittaessa sovittua vapaata, jotta pääsen kuvailemaan.

Viimeisin veljesparin kuvaama ralli oli toukokuun toisella viikolla kisattu Ikaalisten Kylpyläralli. Sieltä kameraan tallentui kolme ulosajoa. Seuraavaksi suuntana on Riihimäen SM-ralli.Veljeksillä on rallivideoiden kuvaamiseen selvä työnjako.

– Kuvauspaikat katsotaan yhdessä. Toinen menee toiseen ja toinen toiseen paikkaan kuvaamaan ja minä sitten editoin materiaalista videon.

Mieleenpainuvin ralli on Puhakan mukaan vuoden 2017 Neste Ralli.

– Päijälän pätkällä oli legendaarinen hakkuu oikea, missä meni hitosti autoja ulos. Porukkaa oli helvetisti, ja meininki oli armoton. Se oli todella sykähdyttävää.

Vuonna 2015 Toivakka-Rallissa tapahtunut BMW:n raju ulosajo on jäänyt Puhakalle parhaiten mieleen.

– Se jopa pelästytti hieman, mutta onneksi siinä ei sattunut pahemmin. Auto meni pahaan kuntoon.

Mahdollisimman hyvän kuvauspaikan löytäminen vaatii pohjatyön tekemistä. Viikonloppuna järjestettävän rallin kuvauspaikkojen etsintä alkaa Puhakan mukaan usein jo keskiviikkona.

– On mukavaa tonkia ja selvittää, mihin sitä menisi kuvaamaan. Aamulla, kun ajelee reitin läpi, selviää, mihin menee itse kameran kanssa. Helppoa se ei aina ole.

Rallikonkarin mukaan ulosajopaikoilla näkee muutenkin parhaat suoritukset. Tilanteet ovat tiukkoja, ja kuskien taidot todella punnitaan.

– Suoralla tiellä ei ole mitään järkeä katsoa rallia. Moottoritiellä näkee ohimeneviä autoja, jos niitä haluaa katsella.


Puhakka kuvailee suomalaisia rallikatsojia intohimoisiksi hulluiksi. Yksi syy tähän on hänen mukaansa suomalaisten menestyminen moottoriurheilussa.

– Kyseessä on kohtalaisen pieni porukka, joka kiertää kaikki nämä kisat. Se on intohimo ja elämäntapa, myös minulle. Rallipoluilta olen saanut vuosien varrella paljon hyviä kavereita.

Puhakan YouTubeen lataamat kaatovideot kiinnostavat ihmisiä ympäri maailmaa. Videoita on kertynyt kanavalle reilusti yli 300.

Vajaa neljäsosa, eli 23 prosenttia katselukerroista tulee Suomesta. Heti perässä ovat Ruotsi, Ranska, Yhdysvallat, Saksa, Puola, Venäjä ja Brasilia. Pata78-kanavan suosituin video on Best of Finnish Rally Crashes 2014-2016. Videolla on lähes 4,8 miljoonaa näyttökertaa.

Kaatokuvaaja haluaa lähettää kryptisen tervehdyksen tutuille rallikatsojille: kolmosen hakkuu toimii.

Kuka tietää, ehkä tämänkin lausahduksen merkityksen oppii vain suomalaisen rallipolun varrelta.

Ota kantaa

Aiotko käydä katsomassa rallia tänä vuonna?

Tottakai! 67% Ei kiinnosta. 33%
Ääniä yhteensä 4120

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt