Takapuolensa loukannut Grönholmin kartturi kertoo yksityiskohdat – mitä soratiellä Turkissa tapahtui 2004?

Julkaistu:

Ralli
Timo Rautiainen ja fanit eivät unohda, mitä tapahtui Turkin MM-rallissa 2004.
Turkkilainen soratie kesäkuussa 2004.

– Oouuh! Timo Rautiainen huusi yhtäkkiä tuskasta kesken Turkin MM-rallin erikoiskokeen.

– Mitä tapahtui? Peugeot-tallin WRC-autoa ajanut Marcus Grönholm ihmetteli vieressä.

– Tuli perseeseen jotain läpi. Ai v***u!

– Sattuuko oikeesti?

– En mä tiedä. Jotain tuli lattian läpi.

Erikoiskokeen maalissa Grönholm antoi englanniksi legendaarisen haastattelun. Ensin ”Bosse” kertoi, että heidän oli pitänyt pysähtyä, koska jotain tuli luottokartturin penkistä läpi.

– Up in the ass of Timo, Grönholm sanoi hyvin huolestuneena ja kuvaili sitä käsiliikkeellä.

Ikimuistoisesta tilanteesta on tehty musiikkia ja t-paitoja. Sitä on katsottu YouTubessa yli miljoona kertaa.

Mitä silloin oikein tapahtui? Mestarikartanlukija Rautiainen muisteli Ilta-Sanomille erikoisen episodin yksityiskohtia, ennen kuin hän ja Grönholm starttaavat Ruotsissa MM-ralliin yhdeksän vuoden tauon jälkeen.

– Erikoiskokeella oli käytetty siimojen pystytolppina harjaterästä. Yhdessä tienpistossa harjateräs oli kaatunut maahan, ja Bosse ajoi siitä yli.

– Eturengas nosti sen pystyyn niin, että se tunkeutui auton pohjan läpi, sitten penkistäni läpi ja suoraan oikeaan perseposkeen niin, että tuntui siltä kuin joku olisi lyönyt lekalla, Rautiainen kertoo.

– Löysäsin vöitä ja kokeilin, mitä helkkaria siellä on. Sitten poltin käteni. Tiedän, että se oli harjateräs, koska siitä jäi käteeni kuva. Jonkin ajan päästä se sitten putosi autosta.

”Luu oli murtunut”

Huoltopaikalla Rautiainen sai kipulääkettä, ja matka jatkui. Eikä huonosti jatkunutkaan, sillä Grönholm ja Rautiainen sijoittuivat lopulta toiseksi.

– Seuraavalla viikolla meillä oli rengastestejä Jämsässä, enkä pystynyt istumaan autossa oikein mitenkään. Koko ajan sattui. Menin sitten lääkäriin kuvauksiin.

– Istuessa alimpana oleva luu oli murtunut kahdesta kohdasta.

Seuraava MM-ralli ajettiin Argentiinassa. Siellä löytyi helpottava ratkaisu ikävään vaivaan.

– Fysioterapeuttimme kävi hakemassa paikallisesta sairaalatarvikeliikkeestä sellaisen istuinrenkaan, jota synnyttäjät käyttävät synnytyksen jälkeen, jotta istuminen olisi helpompaa.

– Laitoin sen penkille, ja se toimi oikein hyvin. Käytin sitä sen jälkeen siihen asti, kun vetäydyimme MM-sarjasta.

Rautiainen ei voi käyttää sitä enää tänä iltana Karlstadista alkavassa Ruotsin MM-rallissa, johon hän osallistuu Grönholmin kanssa Toyotan WRC-autolla.

– Säännöt ovat muuttuneet niin, ettei penkissä saa olla mitään pehmustetta enempää kuin 50 millimetriä. Se istuinrengas on paksumpi.

Se on Rautiaisella yhä tallessa autotallinsa seinällä.

– Lehtisen Jarmo pyysi Fordin mekaanikkoja rakentamaan sille oikein peltikehykset ja akryylikannet. Siinä on kyltti, jossa lukee: maailman nopein perserinkula.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt