Ralli

Ranskalaislehti nosti Ari Vatasen esiin – rallin lisäksi legenda puhui ilmastonmuutoksesta: ”Totuutta ei ole enää olemassa”

Julkaistu:

Ralli
Arvostettu ranskalaislehti Le Monde teki ison artikkelin Ari Vatasesta ennen lauantaina alkanutta Dakar-rallia.
Ari Vatanen ylsi Pariisi–Dakar-rallissa neljänä vuonna voittoon ranskalaisella autolla. Hän voitti ”Dakarin” Peugeot’lla 1987, 1989 ja 1990 sekä vielä Citroënilla 1991. Viimeisen kerran Vatanen osallistui maailman tunnetuimpaan aavikkoralliin 2007.

Le Monde käy läpi Vatasen uraa autourheilijana ja poliitikkona. Lehti muistuttaa Vatasen ajotaidoista soralla, aavikolla, jäällä ja asvaltilla, nimeää hänet lahjakkaimmaksi suomalaiskuljettajaksi ja palauttaa ranskalaisten mieliin myös sen, miten vakavaan onnettomuuteen hän joutui Argentiinan MM-rallissa 1985. Siitä toipuminen kesti Vatasella kauan.

– Tämä on kuva uudelleensyntymisestä, Vatanen sanoi nähtyään kuvan, jossa hän juhlii vuoden 1987 Pariisi–Dakar-rallin voittoa.

Lehti kirjoittaa myös, että Vatanen ja Jean Todt olivat suuria ystäviä, mutta eivät puhuneet toisilleen kahteen vuoteen Vatasen hävittyä Todtille taistelun Kansainvälisen autoliiton FIA:n puheenjohtajan paikasta 2009.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– En ole koskaan tiennyt, miten uraa suunnitellaan. Olen vain juossut unelmieni perässä, Vatanen sanoi.


Le Monde mainitsee myös Suomen juhlineen satavuotista itsenäisyyttä 6. joulukuuta 2017. Vatanen kertoo haastattelussa isänsä kuolemasta auto-onnettomuudessa ja myös siitä, millaisia menetyksiä hänen sukunsa koki Suomen ja Neuvostoliiton välisissä sodissa.

– Isälläni oli sisar ja kuusi veljeä. Neljä heistä kuoli maahantunkeutumisen aikana.

Ensimmäinen suomalainen rallin maailmanmestari ja nykyinen Viron autourheiluliiton puheenjohtaja otti jälleen kantaa myös ympäristöasioihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ihmiset puhuvat kaikenlaista. Totuutta ei ole enää olemassa. Enkä puhu nyt moottoriurheilusta, vaan maapallon tulevaisuudesta, Vatanen sanoi.