Tommi Mäkinen esittää radikaaleja muutoksia MM-ralleihin

Tommi Mäkinen haluaa muutoksia MM-ralleihin.

Tommi Mäkinen haluaa lisää säpinää ralliin.

26.12.2017 13:54

Toyotan WRC-tallia johtavan Tommi Mäkisen mielestä MM-ralleja pitäisi ehdottomasti lyhentää.

– Erikoiskokeiden lukumäärä voisi pysyä samana, mutta haluaisin, ettei enää ajettaisi pitkiä 30-50 kilometrin pätkiä, Mäkinen sanoi Ilta-Sanomille työhuoneessaan Puuppolassa.

Mäkinen haluaisi, että MM-ralleissa olisi jatkossa enintään 250 EK-kilometriä.

– Sillä olisi suuri vaikutus operointikustannuksiimme. Nykyisillä WRC-autoilla pystyy aika huoletta ajamaan 400–500 EK-kilometriä. Olisi paljon parempi, että ajettaisiin kaksi lyhyempää kisaa, ja sitten tulisi suuremmat huollot.

– Nyt tilanne on kauden aikana esimerkiksi sellainen, että lennätämme kalustoa Meksikoon ja sieltä pois. Sitten on kauheat huoltotarpeet ja sen jälkeen kalustoa lennätetään Argentiinaan. Kokonaisuus voitaisiin rakentaa huomattavasti edullisemmin ja tehokkaammin.

Mäkisen mielestä MM-ralleista pitää tehdä selvästi nopeatempoisempia. Nelinkertainen maailmanmestari uskoo, että sitä kautta sarja saisi myös enemmän nuoria faneja.

– Onko pakko enää ajaa kolmepäiväisiä MM-ralleja vai riittäisikö kaksi päivää? Tämä ei ole hyvä systeemi, että ajetaan kaksi tai kolme pätkää ja sitten odotellaan jossain viisi tuntia. Äksöniä pitää olla enemmän.

”Mentäisiin kaasu pohjassa alusta loppuun”

Mäkinen, 53, toivoo, että MM-sarjassa uskallettaisiin luopua sellaisesta ajattelusta, että rallin pitää edelleen olla myös kestävyyslaji.

– Erikoiskokeen ei tarvitse kestää puolta tuntia. Kun olisi vain lyhyehköjä pätkiä, ralleja olisi helpompi järjestää, eikä tarvitsisi säästellä renkaitakaan samalla tavalla kuin nykyään. Kikkailu renkailla loppuisi, ja mentäisiin kaasu pohjassa alusta loppuun.

Rallin MM-sarjassa on ensi kaudellakin 13 kilpailua.

– Se on aika hyvä määrä. Tiedän, että Japaniin rakennetaan MM-rallia, ja se saadaan ehkä jo kaudelle 2019, tallipäällikkö Mäkinen kertoi IS:lle.

Uutta MM-rallia suunnitellaan myös Chileen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?