Toyotan rallitalli jättää Suomen – uusi kotipaikka Virossa - Ralli - Ilta-Sanomat

Toyotan rallitalli jättää Suomen – uusi kotipaikka Virossa

Toyota on siirtämässä merkittävän osan toiminnastaan Suomenlahden eteläpuolelle Viroon.

Esapekka Lappi juhli Toyotalla Neste Rallyn voittoa.­

16.8.2017 9:59

Rallin sisäpiireistä kantautuu mielenkiintoisia tietoja. MM-sarjassa debyyttikaudellaan mainiosti onnistuneessa Toyota Gazoo Racingissa suunnitellaan merkittävää uudistusta.

Japanilais-suomalainen WRC-talli on Ilta-Sanomien tietojen mukaan siirtämässä toimintansa Viroon verotussyistä.

Tällä hetkellä Toyotan pääpaikka sijaitsee Jyväskylän kupeessa Puuppolassa, josta sen tallipäällikkö Tommi Mäkinen on kotoisin. Kuluvan kauden MM-sarjassa nähty Toyota Yaris rakennettiin vuoden 2016 aikana Puuppolassa.

Tommi Mäkinen, onko Toyota siirtämässä rallitoimintansa Viroon?

– Kyllä meillä sellaisia suunnitelmia on, rallin nelinkertainen maailmanmestari vahvistaa.

Milloin tämä tapahtuu?

– Viron tukikohtamme on tarkoitus olla käyttövalmis ensi vuonna. Aivan tarkkaa ajankohtaa en pysty sanomaan mutta varmasti hyvissä ajoin, Mäkinen kertoo.

Kevyempi verotus

Virossa yritysverotus on tuntuvasti kevyempää kuin Suomessa.

MM-tallin pyörittäminen on tunnetusti erittäin kallista. Kuvaavaa on, että pelkästään yksi takaspoileri maksaa useita kymppitonneja.

Tallipäällikkö Mäkinen kuitenkin sanoo, että muut tekijät painaisivat päätöksessä enemmän.

– Tässä ei ole oikeastaan kysymys verotuksellisista asioista. Tämä on ylipäätään sen luonteinen projekti, ettei meidän tarvitse miettiä asioita tuosta näkökulmasta, Mäkinen linjaa.

– Syyt ovat ennen kaikkea logistiikkaan liittyviä. Tallimme on paljon helpompi operoida Virosta kuin Keski-Suomesta käsin eri puolille Eurooppaa, oikeastaan mihin päin maailmaa tahansa.

– Jos yksittäistä MM-osakilpailua ajatellaan, säästämme tavaroiden edestakaisessa kuljetuksessa ajallisesti yhden vuorokauden suuntaansa. Se auttaa paljon.

  Puuppolassa ja Virossa

Mäkisen mukaan Toyota ei silti ole luopumassa Puuppolan toimipisteestään. Toyotan MM-projektia varten Puuppolaan on rakennettu huippuluokan ralliolot.

– Puuppolan on tarkoitus pysyä jatkossakin tiimimme pääpaikkana. Tarvitsemme kuitenkin sen rinnalle Viron tukikohdan – ja siis juuri logistisista syistä, Mäkinen ruotii.

– Kuluvan kauden aikana on tullut esiin tilanteita, jolloin tärkeää tavaraamme on jäänyt matkan varrelle, ja niiden saaminen Puuppolaan on kestänyt odotettua pitempään.

– En nyt puhu niinkään ralliautoista, koska iso osa kilpailukalustosta siirtyy heti kisan jälkeen seuraavalle osakilpailupaikalle, vaan muutakin oleellista tavaraa riittää paljon.

Toyotan ykköskuski Jari-Matti Latvala on MM-sarjassa tällä hetkellä neljäntenä viiden pisteen päässä kolmantena olevasta Fordin Ott Tänakista.

Kahdessa viime kisassa Latvala on joutunut keskeyttämään kärkipaikalta tekniikkamurheiden vuoksi, ja samalla ero MM-sarjaa tasapistein johtaviin Hyundain Thierry Neuvilleen ja Fordin Sebastien Ogieriin on kasvanut jo lähes tavoittamattomaan 46 pisteeseen.

Viimeksi MM-rallia ajettiin Jyväskylässä heinäkuun lopussa, ja silloin Toyotan Esapekka Lappi kaahasi ykköseksi ja Juho Hänninen kolmanneksi.

Seuraava MM-ralli ajetaan tulevana viikonloppuna Saksassa.

Tommi Mäkinen aikoo jatkossa operoida rallitalliaan kahdesta paikasta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?