Rallilegenda Timo Mäkinen on kuollut - Ralli - Ilta-Sanomat

Rallilegenda Timo Mäkinen on kuollut

”Lentävä suomalainen” Timo Mäkinen on poissa. Mäkinen ikuistettiin legendaariseen valokuvaan Ouninpohjassa 1967, kun hän kaasutteli Minillään konepelti pystyssä.

Julkaistu: 4.5.2017 23:19

Timo Mäkinen nukkui pois.

Suomalainen rallilegenda Timo Mäkinen on kuollut 79-vuotiaana. Neljästi Jyväskylän suurajojen voittoa (1965, 1966, 1967 ja 1973) juhlinut Mäkinen nukkui pois torstaiaamuna.

Asian vahvisti Ilta-Sanomille Mäkisen poika Joacim.

Timo Mäkinen oli vuonna 1973 ensimmäinen suomalainen, joka voitti osakilpailun rallin MM-sarjassa. Mäkinen voitti rallissa kolme SM-kultaa ja yhteensä seitsemän SM-mitalia. Mäkinen voitti myös kolme kertaa arvostetun RAC-rallin (1973–1975).

Mäkisestä alettiin ensimmäisten joukossa käyttämään lempinimeä The Flying Finn – lentävä suomalainen.

Hänet tunnettiin toisellakin lempinimellä. Se oli Maestro. Suomalainen autourheilu lähti todelliseen nousukiitoon, kun Mäkinen voitti vuonna 1965 ensin Monte Carlon rallin ja myöhemmin Jyväskylän suurajot.

Monte Carlossa Mäkinen voitti Porschen saksalaisen tehdaskuskin Eugen Böhringerin yli 19 minuutilla. Mäkinen muisteli armottomassa lumisateessa tekemäänsä urotekoa vuonna 2015 Urheilusanomissa.

–Kyllä jo silloin voiton jälkeen oli sellainen tunne, että nyt tuli saavutettua jotain suurta. Suomessa vastaanotto oli erittäin hieno, Mäkinen sanoi.

Hänen kartanlukijoitaan olivat muun muassa Paul Easter, Pekka Keskitalo, Henry Liddon, Erkki Salonen ja kansainvälisen autourheiluliiton FIA:n nykyinen puheenjohtaja Jean Todt. Rallin lisäksi Mäkinen menestyi rata-autoilussa ja jääradalla, jossa hän voitti Suomen mestaruuksia.

Timo Mäkinen Ouninpohjassa 1967.

Timo Mäkinen esitteli Morris Mini -autoaan elokuussa 1967.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?