Ralli

Suomalainen Kalle, 15, näytti kokeneille kuskeille mallia – voitti rallimestaruuden ja ällistytti legendaarisen isänsä

Julkaistu:

Ralli
15-vuotias suomalainen juniorikuljettaja varmisti sunnuntaina huikealla ajolla Latvian rallimestaruuden.
Rallipiireissä on kohistu jo pitkään superlahjakkaasta Kalle Rovanperästä.

15-vuotias Rovanperä on kisannut läpi vuoden Latvian rallisarjan kaksivetoisten autojen mestaruudesta. Viikonlopun ratkaisukisasta Rallijs Latvijasta tuli LRC3-luokan voitto kaksipäiväisen taistelun jälkeen. Yleiskilpailussa tuli lopulta 8. sija, ja ohessa yhden päivän kisana ajetusta sprinttirallista peräti voitto.

Jo se, että teini-ikäinen juniori päihittää kokeneita rallijyriä pitkässä 12 erikoiskokeen rallissa, on hyvin harvinaislaatuista. Vielä ällistyttävämpää on se, että puuppolalainen piti hurjaa vauhtia sorapätkien lisäksi asvaltilla ja kepitti kaksivetoisella sekä verraten tehottomalla Citroënillaan sekä tehokkaammilla autoilla ajaneita kuskeja että nelivetoisia menopelejä.

– Pakko myöntää, että huikea veto oli. Voitto tietysti, ja erityisesti se asvaltilla ajo lauantaina, kun Kalle oli seitsemän ensimmäisen pätkän jälkeen yleiskilpailun kolmantena. Edellä oli vain nelivetoinen N-ryhmäläinen auto ja tehokas R5-ryhmän Skoda eli ihan eri sarjan vehkeitä, Kallen isä Harri Rovanperä päivitteli puhelimitse IS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Omalla urallaan 113 MM-rallia ajanut ja yhden MM-osakilpailun voittanut isä seurasi kilpailua paikan päällä Latviassa.

– Moni ihmetteli huuli pyöreänä Kallen vauhtia täällä, niin järjestäjät kuin kilpakumppanitkin. Poikahan kuitenkin antoi vähän eteen auton puolesta jo oman R2-luokan vastustajille. Lisäksi muutaman yleiskilvan kuskin kanssa puhuttiin väli-iltana, että kun meidän autolla pääsee maksimissaan 160 kilometriä tunnissa, heidän isot M3-Bemarinsa saattavat ottaa suoralla 220. Saa siinä silloin kurveissa kiriä.


Kisaamaan ilman ajokorttia

Pikkunassikasta asti rattia vääntänyt Kalle ajaa kilpaa Latviassa, jossa rallikilpailuihin osallistumiseen ei vaadita ajokorttia. Siirtymät pikataipaleelta toiselle ajaa autokunnan kakkoskuski Risto Pietiläinen, joka aikanaan toimi myös Harrin luottokartturina MM-ralleissa.

– Risto sanoi olevansa vakuuttunut, että meidän Sitikalla ei pääse yhtään kovempaa, mitä Kalle viikonloppuna ajoi. Vauhti oli hänen mukaansa yksinkertaisesti jäätävää, Harri Rovanperä sanoi.Eikö isää hirvitä, kun nuori poika ajaa huippuvauhtia ja päihittää aikamiehet?

– Arvaa vain! Minulla on maha aamuisin sekaisin jo viikkoa ennen kisaa, ja jännitän muutenkin niin pirusti. Viime aikoina on tosin vähän helpottanut, kun olen huomannut, miten varma kuski Kalle on. Lajin riskit ovat tiedossa, mutta toisaalta enhän minä poikaa rattiin päästäisikään, jos hommassa ei olisi järkeä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt