Ralli

Rallilegendan ennustus osui - uusi suomalaistykki nousemassa lajissaan huipulle

Julkaistu:

rallicross
Rallilegenda Marcus Grönholm tiesi vajaat kaksi vuotta sitten, mistä puhui.
Markus Grönholm ennakoi, että hänen nuori suojattinsa Joni Wiman nousisi ennätysvauhdilla rallicrossin kansainväliseen eliittiin.

Nyt niin on tapahtunut.

Pohjasta kotoisin oleva Wiman on tykittänyt kaasujalka pohjassa lähelle Yhdysvaltojen ykkössarjan GRC:n (Global Rallycross Championship) mestaruutta – heti debyyttikaudellaan. Arvostetun Supercar-sarjan kuninkuus ratkeaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä Las Vegasissa ajettavassa kauden päätöskilpailussa, johon 20-vuotias Wiman starttaa Fordillaan 12 pisteen etumatkalta ennen USA:n Ken Ken Blockia.

- Jenkeissä monet ovat olleet yllättyneitä vahvasta panoksestani, ja kieltämättä kausi on mennyt myös omien odotusteni yli, Wiman sanoo.

- En tosin lähtenyt ykkössarjaan anteeksi pyytelemään, ja ennen kauden alkua uskoin taistelevani jossain vaiheessa kautta palkintopallisijoista. Alkukauden vaikeuksien aikana mestaruus alkoi kuitenkin tuntua mahdottomalta. Höntyilin liikaa.

Wiman on mestari, mikäli hän voittaa tai sijoittuu Blockin jälkeen toiseksi. Blockin voittaessa myös kolmas sija riittää, mikäli Wiman on kerännyt alkueristä yhden pisteen Blockia enemmän.

- Tämä on hieno tilanne. En aio mokata hommaa, aion tuulettaa kisan jälkeen Las Vegasin kasinoissa, Wiman sanoo tervettä itseluottamusta huokuen.

Viime kaudella Wiman dominoi USA:ssa rallicrossin nuorille kuljettajille suunnattua GRC Lites -luokkaa. Nuori suomalaislupaus voitti sarjan kaikki kuusi kilpailua, mutta silti Supercarin kärkikuskien uskottiin ajavan häneltä vielä karkuun.

Youtubessa rallicross-taidoillaan yleisöä hurmannut Block ja formula ykkösissä muutama vuosi sitten nähty Nelson Piquet junior eivät kuitenkaan ole pystyneet yhtä tasaisiin suorituksiin kuin Wiman.

- Tiesin, että Jonilta löytyy riittävästi vauhtia, mutta maltti oli arvoitus. Alkukaudesta Joni vielä tekikin turhia virheitä, kunnes onneksi löysi varmuuden kreivinaikaan, Grönholm ruotii.

- Kävi päätöskisassa miten tahansa, Joni on osoittanut kuuluvansa rallicrossiin maailman huipulle, rallin kaksinkertainen maailmanmestari jatkaa.

Rallicross on nostanut päätään myös Euroopassa. Täksi vuodeksi lajin eurooppalainen ykkössarja sai MM-arvon, mikä toi uutta nostetta lajille. Wiman starttasi kaudella yhteen MM-osakilpailuun ja olisi ilman tallimääräystä taistellut kärkisijoista.

- Rallin MM-sarja ei ole kehittynyt vuosikausiin, ja jos muutosta parempaan ei pian tapahdu, rallicross ajaa suosiossa sen ohi, Wiman arvelee.

- Seuraava tavoitteeni onkin voittaa rallicrossin maailmanmestaruus.

Ensi kaudella Wiman ajaa joko GRC- tai MM-sarjassa.

- Katsotaan, mitä Fordin tallipomot päättävät. Joka tapauksessa näyttäisi siltä, että ensi kaudella voin jo ajaa ammatikseni rallicrossissa. Se on jo pitkään ollut unelmani, Wiman summaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt