Tea Latvala kannustaa harrastamaan sooloseksiä parisuhteessa: ”Et voi laskea omaa tyydytystä toisen ihmisen varaan” - Rakkausstudio - Ilta-Sanomat

Tea Latvala kannustaa harrastamaan sooloseksiä parisuhteessa: ”Et voi laskea omaa tyydytystä toisen ihmisen varaan”

Julkaistu: 27.11.2018 19:00

Sooloseksistä puhumisen ei enää pitäisi olla tabu, mutta pakko sitä ei ole harrastaa.

Suoraa puhetta seksuaalisuudesta ei olla vieläkään totuttu kuulemaan, etenkään kun kyse on esimerkiksi sooloseksistä ja nuorista naisista.

Ilmankos huomio heräsi, kun parikymppiset, suositut bloggaajat Alexa Dagmar ja Linda Juhola alkoivat puhua aiheesta Nonsense by Alexa and Linda -podcastissaan.

– Masturboiminen on ihan yhtä lailla itsestään huolehtimista kuin kynsien lakkaaminen, Alexa Dagmar täräytti taannoin myös Trendi-lehdessä.

Seksuaaliterapeutti Elina Tanskasta suorasukaisuus ilahduttaa.

– On mahtavaa, että sooloseksistä puhutaan enemmän ja siihen liittyvää stigmaa hälvennetään. Toisaalta on myös niitä, jotka ajattelevat, että sooloseksi ei kiinnosta minua tippaakaan ja että en saa siitä mitään tai onko pakko jos ei halua, hän sanoo.

No ei ole. Sooloseksi on vain yksi tapa toteuttaa omaa seksuaalisuutta. Se voi olla merkityksellistä jossain tietyssä elämäntilanteessa tai sitten se voi olla tärkeä osa jokapäiväistä seksuaalista elämää.

Kokonaisvaltaista hyvinvointia

– Sooloseksi voi parhaimmillaan tietenkin antaa sitä nautintoa. Ylipäänsä sooloseksi tarkoittaa tutustumista itseensä ja kokonaisvaltaista itsensä hyväksymistä ja itsensä rakastamista, sanoo yrittäjä Tea Latvala.

Latvalan perustama yritys valmistaa seksivälineitä esimerkiksi puusta ja kristallista. Tämän myötä hänestä on tullut jonkinlainen sooloseksin sanansaattaja.

Sooloseksiä on Latvalan mielestä varsin suotavaa harrastaa myös parisuhteessa.

– Varsinkin siinä valossa, että eletään tällaista hektistä, kiireistä aikaa. Et voi laskea sitä omaa tyydytystä sen toisen ihmisen varaan. Toinen voi olla vaikka aamu- ja toinen iltaihminen, Latvala sanoo.

Seksivälineiden valikoima on lisääntynyt viime vuosina huimasti. Ne voivat virkistää sekä sooloseksiä että seksielämää kumppanin kanssa.

– Jos ne ovat itselle vieraita tai vaikka se oma vibraattori on vuodelta 1995, lämpimästi suosittelen tutustumaan, millaisia mahdollisuuksia seksuaalisuuden toteuttamiseen välineiden avulla on tätä nykyä, sanoo Elina Tanskanen.

  • Millaisia muita neuvoja Elina Tanskanen sooloseksiin antaa? Katso keskustelu ja Tea Latvalan koko haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta.

Sooloseksi eli itsetyydytys tai masturbointi voi olla edelleen herkkä asia.

Häpeään ei ole syytä

Yhdelle sooloseksi voi olla rentoutumista ja fyysistä hyvää oloa. Toiselle se taas saattaa olla keino purkaa seksuaalista halua. Joskus sooloseksin merkitys löytyy vasta keski-iän korvilla.

– 45-vuotiaana päätin, että nyt todella opettelen tyydyttämään itseäni. Ennen sitä se oli tuntunut vastenmieliseltä ja vaikealta. Siihen liittyi häpeää, ja se tylsistytti. Kun tutustuin omaan vartalooni, aloin myös hyväksyä sen entistä paremmin, sanoi mentaalivalmentaja Minna Marsh jutussamme.

Jos sooloseksi tai oma keho tuntuvat vieraalta, alkuun kannattaa edetä lempeästi.

– Menet vaikka suihkuun ja pestessäsi itseäsi suihkugeelillä vaikka ihan vain tietoisesti ajatuksella silität kehoasi, Elina Tanskanen ehdottaa.

Häpeään ei sooloseksin suhteen ainakaan ole mitään syytä. Jos opettelet tyydyttämään itseäsi ja arvostamaan kehoasi, sitä nautinnollisempaa seksistä voi tulla myös kumppanin kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?