Mitä on hyvä seksi – ja miten sitä saa? Näin kysymykseen vastaa kaksi seksin asiantuntijaa - Rakkausstudio - Ilta-Sanomat

Mitä on hyvä seksi – ja miten sitä saa? Näin kysymykseen vastaa kaksi seksin asiantuntijaa

Mieltymykset voivat vaihdella eikä seksillä tarvitse olla ennalta määrättyä käsikirjoitusta.

24.11.2018 19:01

Mitä on hyvä seksi? Siitä lienee kaikilla jokin mielikuva tai käsitys. Mutta kuka oikeastaan määrittelee, millaista seksin pitäisi olla?

– Parhaimmillaan se kulminoituu siihen, että rakkaudellisessa suhteessa kaksi ihmistä tuottaa toisilleen nautintoa. Kun tuntee toinen toisensa, tietää, mitä toinen haluaa ja mitä itse haluaa, määrittelee seksileluja valmistavan yrityksen perustanut Tea Latvala.

Samaa sanoo seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen.

– Suosittelen sitä, että seuraa nautintoa ja sitä, mikä tuntuu hyvältä.

Keskity nautintoon

Seksillä ei tarvitse olla tiukkaa, ennalta määrättyä käsikirjoitusta. Hyvä seksi saa olla jokaiselle omanlaistaan.

Onko sinulla kivaa? Tuntuuko hyvältä? Nämä ovat hyviä kysymyksiä, jotka auttavat hahmottamaan, onko oma seksielämä itseä ja kumppania tyydyttävää.

Hyvän seksin ainoa mittari ei ole se, että seksi päättyy aina orgasmiin. Tätä ajatusta kannattaa haastaa.

– Voi makustella sitä, kumpi on kivempi, se, että koko yhteinen hetki tuntuu hyvältä vai se, että jotenkin ahdistuneessa tunnelmassa tavoiteltaisiin vain ja ainoastaan orgasmia, Tanskanen sanoo.

Mieltymykset saavat muuttua

Seksimieltymykset voivat myös vaihdella eri elämäntilanteissa. Parikymppisenä voi tykätä eri jutuista kuin viisikymppisenä.

– Samalla tavalla kuin meillä on ruokamaku ja musiikkimaku, vaatemaku ja sisustusmaku ja mieltymyksiä sen suhteen, miten haluamme lomailla. Miksi seksuaalisuus olisi sellainen elämänalue, joka säilyisi vuosikymmenestä toiseen samana? Siksi on hyvä kysyä itseltään, mitä hyvä seksi on minulle.

Seksiä keskimäärin 1,5 kertaa viikossa

Ilta-Sanomat kysyi kesällä, kuinka usein suomalaiset harrastavat seksiä. Selvisi, että 16 vuotta täyttäneet harrastavat seksiä keskimäärin noin 1,5 kertaa viikossa. Nuoret ovat aktiivisempia, kuin esimerkiksi yli 65-vuotiaat.

18–25-vuotiaat ilmoittautuivat kaikkein viriileimmiksi. Heistä yli 64 prosenttia sanoi harrastavansa seksiä vähintään viikoittain. Kysymyksessä ei otettu kantaa seksin muotoon eli esimerkiksi siihen, onko kyse sooloseksistä.

Määrään on helppo keskittyä, koska se on jotain konkreettista. Määrä ei kuitenkaan paljoa kerro.

– Se, millainen se yksi kerta vaikka on, sillä on mielestäni paljon isompi merkitys. Kun keskitytään laatuun, keskitytään esimerkiksi siihen, miten hyvin seksi täyttää osapuolten tarpeet ja millä tavoin se antaa mielihyvää.

Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä.

Vaihtelua

Jos seksi jää esimerkiksi pitkässä parisuhteessa vähiin, vaikuttaa se koko suhteeseen. Silloin voi olla paikallaan rohkaistua kokeilemaan jotain uudenlaista.

– Oleellisinta on se, miten se vaikuttaa korvien väliin. Sen sijaan, että etsittäisiin vaikka itsen ulkopuolelta jotain rekvisiittaa tai tekemällä tehtäisiin jotain juttuja.

Vaihtelu voi tulla vaikka hyvällä tavalla jännitettä luovasta keskustelusta.

Hyvän seksin voi ajatella alkavan jo aamulla ja jatkuvan päivän aikana vaikka kosketuksella. Seksissä ei ole kyse vain varsinaisen seksuaalisen kanssakäymisen hetkestä. Joskus piristysruiskeen voi antaa vaikka matka lämpimään, kun stressiä on vähemmän ja aurinko antaa energiaa.

Aina ei tarvitse onnistua

Seksielämään kuuluu myös se, että makuuhuoneessa ei aina ole ilotulitusta. Jonain päivänä on intoa täynnä, toisena ei. Orgasmia ei saa aina, kostuminen voi olla vaikeaa, eikä erektiokaan välttämättä joka kerta onnistu.

– Me olemme aina ainutlaatuisessa sisäisessä mielentilassa ja oletettavasti myös ainutlaatuisissa olosuhteissa, vaikka oltaisiinkin tutussa ja turvallisessa kotiympäristössä, koska päivätkin ovat erilaisia.

Tämä kaikki vaikuttaa siihen, miltä seksi tuntuu. Oman mielen tai kehon reaktioista jonain yksittäisenä kertana ei kannata vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Muuten kumppanille voi tulla ajatus siitä, että hän teki jotain väärin tai että hänessä on jotain vikaa.

Jos haluat tulla tietoisemmaksi omista toiveistasi, tarpeistasi ja mieltymyksistäsi, käy vaikka läpi seksuaalisia kokemuksia, jotka ovat tuntuneet nautinnollisilta. Saat itse määritellä, mitä nautinnollisuus juuri sinulle tarkoittaa.

Millaista sinun mielestäsi on hyvä seksi ja mitä kaikkea siihen kuuluu? Keskustele aiheesta alla!

Muistele nautinnollisia kokemuksia

  • Millainen olo sinulla oli kehostasi?

  • Millainen mielialasi oli? Mitä olit tehnyt ennen kokemusta? Onko jotain muuta esimerkiksi elämäntilanteeseesi liittyvää, mikä kannattaa huomioida?

  • Mitä yksityiskohtia muistat ajasta ja paikasta?

  • Jos olit kumppanin kanssa, mitä kaikkea teitte? Miten kumppanisi suhtautui sinuun? Miten sinä suhtauduit kumppaniisi?

  • Pohdi näiden kysymysten jälkeen, miten painottaisit eri asioita. Mitkä olivat ratkaisevia sen kannalta, että nautit? Mikä taas oli ikään kuin kivaa lisää?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?