Onko Putouksen suosikkihahmo kopio? Vertaile!

Julkaistu:

Näyttelijä Erkki Saarela on huomannut Aku Hirviniemen Putous-hahmon muistuttavan hänen 1980-luvulla luomaansa lipevää pastori Silliä.
Putous-ohjelmassa Aku Hirviniemen sketsihahmo, pastori Usko Eevertti Luttinen, ei ole ensimmäinen kirkonmies, jolle suomalaiset joukolla nauravat. Näyttelijä ja ohjaaja Erkki Saarela, 65, loi jo vuonna 1985 lipevän pastori Sillin Soitinmenot-sketsisarjaan.

Tämän päivän Luttinen muistuttaakin Silliä jopa siinä määrin, että hahmojen voisi sanoa olevan, jollei nyt aivan veljeksiä, ainakin serkkuja. Myös Saarela kertoo huomanneensa yhtäläisyyden.

- Totta kai olen huomannut Luttisen ja yhtäläisyydet, mutta nyt on hänen (Hirviniemi) vuoronsa tehdä sellaista hahmoa, Saarela sanoo.

Saarela kuitenkin myöntää, että hän ei varsinaisesti koe olevansa imarreltu asiasta.

- Kyllä se (Luttisen hahmo) ärsytti aluksi, koska koen sen pienenä laiskuutena: ei olla valmiita tekemään itse tarpeeksi töitä. Mutta ei tähän kannata alkaa puuttumaan, koska se tulkittaisiin helposti kateudeksi, eikä siitä ole kyse, Saarela sanoo.

Pastori Silli oli Soitinmenoissa kirkonmies, jolle ihmiset tulivat kertomaan ongelmistaan ja synneistään neuvojen toivossa. Lipevä pastori neuvoi varsin vihjailevin elein ja kyseenalaisin opein laumasta eksynyttä seurakuntalaistaan härskisti kieltään lipsutellen. Kaikkein mieluiten Silli ratkoi seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia - etenkin, jos apua tarvitseva oli nainen.

Myös Hirviniemen Luttinen innostuu sukupuoliasioihin liittyvistä aiheista ja käyttäytyy härskinpuoleisesti. Luttinen ei puhu suoraan seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, mutta viljelee runsaasti kaksimielisiä sananmuunnoksia, tosin muka tietämättään. Kun pastori Silli oli viinaksiin menevä, Luttinen vannoo terveiden elämäntapojen nimeen, tosin on hänkin jo ehtinyt ehtoollisviinihutikassa esiintymään.

- Tähän hommaan kuuluu, että aina varastetaan vähän sieltä sun täältä. Jos paljon varastettaisiin, pitäisi asiasta näpäyttääkin, mutta tässä tapauksessa siihen ei ole tarvetta, Saarela sanoo.

Saarela, joka toimi 1980-luvulla Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön laitoksen johtajana ja vanhempana lehtorina, on huomannut Putouksessa myös muuta tuttua kuin pastori Luttisen.

- Jaakko Saariluoma ja Jukka Rasila olivat aikanaan oppilaitani. Siellä on käytössä nyt monia minun harjoitusmetodejani, Saarela sanoo.


Katso tästä Pastori Sillin työnäyte.

Pastori Usko Eevertti Luttinen esittelee viininmaistelukykyjään Putous-Talentissa.

Ota kantaa

Onko Hirviniemen hahmo kopio Pastori Sillistä?

Kyllä 69% Ei 31%
Ääniä yhteensä 38670

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt