Sari Multalan purjehduksen pilasi Ateenassa 2004 muovipussi – nyt suomalaisessa olympiaveneessä roikkuu katiska - Purjehdus - Ilta-Sanomat

Kommentti: Sari Multalan purjehduksen pilasi Ateenassa 2004 muovipussi – nyt suomalaisessa olympiaveneessä roikkuu katiska

Katiska-vyyhdissä syytettynä oleva Janne Järvinen on Olympiakomitealle monisyinen valintaongelma, kirjoittaa urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen.

Suomi saavutti maapaikan Tokion kesäolympialaisiin nacra 17 -luokassa.

29.3. 15:03

Ylistystä ja innostuneisuutta. Kehua ja kiitosta.

Näin purjehduspiirit ja Olympiakomitea reagoivat perjantaina, kun Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen varmistivat Suomelle maapaikan Tokion kesäolympialaisiin.

Kurtbay ja Järvinen voittivat Lanzarotella olympiakarsinnan nacra 17 -luokassa, mutta asiassa on epätavallinen kulma.

Järvinen on yksi kuuluisan Katiska-huumejutun syytetyistä, joten kovin kauan ei mennyt, kun vääräleuat alkoivat spekuloida sillä, pääseekö Järvinen edes olympialaisiin mahdollisen linnatuomion takia.

Syyttäjä vaatii Järviselle kolmea vuotta vankeutta. Järvinen on kiistänyt kaikki syytteet. Hänen syytteensä liittyvät varsinaisen huumekaupan sivujuonteisiin ja ovat paljon lievempiä kuin päätekijöiden.

Liike-elämässä mainiosti pärjännyt Järvinen on ilmeisesti pääsyytetyn Janne Tranbergin pitkäaikainen ystävä.

Kiusallinen valinta

Järvisen syyte on olympiaurheilijat nimeävälle Olympiakomitealle kiusallinen ja hankala asia. Järvinenhän on urheillut omalla kustannuksellaan maajoukkueen ulkopuolella, joten sen enempää Suomen Purjehdus ja Veneily ry kuin Olympiakomiteakaan eivät voi mitenkään estää vapaata ihmistä kilpailemasta.

Katiskan oikeuskäsittely on niin laaja, että asiantuntijoiden mukaan menee vuosia ennen lopullisia tuomioita, joten Olympiakomitean on mahdoton perustella Järvisen valitsematta jättämistä, jos hänen purjehduksensa taso ei totaalisesti romahda.

Urheilijalla on oikeutensa, eikä keskeneräinen rikosoikeudenkäynti ole riittävä peruste estää urheilijaa urheilemasta. Syytön, kunnes toisin tuomitaan, on urheilussakin kantava periaate.

Olisin silti kaivannut jo ensi uutisaallossa hieman syvällisempää pohdintaa dilemmasta kuin pelkkiä innostuneita riemunkiljahduksia. Tällaista tilannetta ei ole tainnut koskaan olla suomalaisessa urheilussa.

Vaikka omakustanteisesti kilpaa purjehtiva Järvinen on hankkinut varallisuutensa laillisella ja menestyvällä liiketoiminnalla, niin joku voisi hieman kärjistäen kysyä, että maksettiinko yksi Suomen olympiapaikoista osittain huumekaupalla?

Kun sanat asettelee noin, ongelman syvyys ja kompleksisuus tulevat paremmin esiin. Järvistä ei pidä tuomita etukäteen ja on täysin mahdollista, että syyttäjän ajamat syytteet eivät menesty oikeudessa, mutta olisin silti kaivannut olympiapaikasta ilakoineelta urheilu- ja purjehdusväeltä keskustelua mahdollisista ongelmista.

Ei yksikään olympiapaikka sentään niin tärkeä asia maailmassa ole, että se jyrää alleen kaiken muun.

Tässä joutuvat syvälliseen pohdintaan eettiset, moraaliset ja tietenkin lainopilliset seikat, ja tämän keskustelun soisi käytävän julkisuudessa niin, että suomalaiset urheilupomot olisivat sen käynnistämisessä aktiivisia.

Tällainen keskustelu auttaisi urheilukansaa jatkossakin arvioimaan herkkiä asioita tarkkanäköisesti.

Katiska roikkuu

Kansanedustaja, entinen huippupurjehtija Sari Multala (kok) ilakoi Twitterissä estoitta olympiapaikkaa perjantaina.

Sari Multala oli ehdolla Suomen olympiakomitean puheenjohtajavaalissa aiemmin talvella.

– Mahtavaa. Purjehdukseen neljäs maapaikka Tokion olympialaisiin. Nacra 17 -luokkassa purjehtivat Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen onnistuivat Euroopan olympiakarsintaregatassa Lanzarotella ja ovat ennen viimeistä kilpailupäivää viidentenä.

Ateenan olympialaisissa 2004 kolminkertaisen maailmanmestarin kisan pilasi peräsimeen tarttunut muovipussi.

Se oli pientä. Tokiossa suomalaisveneessä roikkuu katiska.

Korjattu klo 20.36: Poistettu virheellinen väittämä, jonka mukaan Ateenan kisat 2004 olisivat olleet Multalan viimeiset olympialaiset.

Luitko jo nämä?