HS: Tapio Lehtisen 322 päivää kestänyt yksinpurjehdus meni pieleen jo ennen kisaa – ”Se oli vaan typerä virhe”

rac

Julkaistu:

Purjehdus
Tapio Lehtinen purjehti maailman ympäri. Matka kesti 322 päivää putkeen. Nähtyä nopeamminkin olisi voinut mennä ilman yhtä ikävää virhettä.
Purjehtija Tapio Lehtinen, 61, saapui Golden Globe -yksinpurjehduskisassa maaliin sunnuntaina. Hänen kilpailunsa kesti yhteensä 322 päivää.

Lehtinen oli maaliin saapumisen jälkeen onnellinen. Hän kertoi silti samalla Helsingin Sanomille ongelmasta, jonka takia hänellä kesti merillä jopa kuukausi kauemmin kuin ilman ongelmaa olisi kestänyt.

Hänen veneensä pohjaan kiinnittyi matkan varrella valtavasti barnakkeleita eli hanhenkauloja, jotka ovat äyriäisiin kuuluvia siimajalkaisia. Suuri äyriäismäärä haittasi matkantekoa.

Lehtisen veneen pohjaa ei ollut maalattu valtamerille tarkoitetulla ”myrkkymaalilla”, joka olisi estänyt äyriäisten kiinnittymisen. Lehtinen oli elänyt telakan antaman tiedon perusteella uskossa, että vene oli maalattu asianmukaisesti valtamerikilpailua varten.

Mikäli hän olisi tiennyt toteutuneesta maalivalinnasta, hän olisi ottanut selvää, voiko veneen maalata Suomessa kielletyllä valtamerikelpoisella maalilla.

– Olisin ensin kysynyt lupaa ympäristöministeriöstä, saadaanko maalata vene, koska sillä ei purjehdittu metriäkään Suomessa. Jos se ei olisi ollut mahdollista, vene olisi laivattu ilman maalia Belgiaan ja maalattu Belgiassa tai täällä (Ranskassa) sellaisella maalilla, jota kaikki muutkin käyttävät näillä vesillä, Lehtinen sanoi HS:lle Ranskassa.
– Se oli vaan typerä virhe. Se olisi vähän samanlaista kuin Valtteri Bottas olisi lähetetty Australiaan ajamaan (formuloita) kitka- tai nastarenkailla siksi, että Suomessa on talvi. Mutta me kaikki tehdään virheitä ja virheitä sattuu. Sellaista elämä on. Täällä ollaan ja kaikki on hyvin.

Golden Globe -kilpailun voitti ranskalainen Jean-Luc Van Den Heede, joka suoriutui urakastaan 211 päivässä. Kaikkiaan kilpailuun osallistui 18 venettä, joista 13 keskeytti. Lehtinen tuli maaliin viidentenä.

Lehtiselle kertyi yksinpurjehduskilpailussa matkaa kaikkiaan noin 55 000 kilometriä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt