HS: Suomalainen Mikaela von Koskull teki urheiluhistoriaa 30 vuotta sitten – naisjoukkoa kavahdettiin: ”Pakko olla lesboja” - Purjehdus - Ilta-Sanomat

HS: Suomalainen Mikaela von Koskull teki urheiluhistoriaa 30 vuotta sitten – naisjoukkoa kavahdettiin: ”Pakko olla lesboja”

Mikaela von Koskull ei lähtenyt hurjalle matkalle naisasian takia. Hän halusi voittaa.

Maiden-veneen miehistöä 1. syyskuuta 1989. Mikaela von Koskull toinen edestä.­

31.1.2019 14:58

Purjehtija Mikaela von Koskull kuului Maiden-veneen miehistöön, josta tuli oman alansa edelläkävijä naisurheilussa.

Maidenin miehistö nostatti paljon keskustelua ja sai osakseen vähättelyä lähtiessään Whitbreadin maailmanympäripurjehdukseen 1989.

Maidenin venekuntaan kuului pelkästään naisia, mikä nostatti kulmakarvoja varsinkin vanhoillisessa Englannissa. Osa mediasta piti koko projektia idioottimaisena temppuna.

Kapteeni Tracy Edwardsilla oli vaikeuksia saada kasattua tarvittavia sponsoreita uskottavuusongelmien takia.

– Jos meille ei naurettu, niin meitä vastustettiin. Jotkut ajattelivat, että on täysin vastuutonta päästää naiset tällaiselle purjehdukselle. Tai, että jos veneessä on 12 naista, niin heidän on pakko olla lesboja, Mikaela von Koskull kertoi Helsingin Sanomien torstaina julkaistussa artikkelissa.

Maidenin kovasta ja värikkäästä matkasta on tehty elokuva, jota esitetään viikonloppuna DocPoint-dokumenttielokuvafestivaaleilla Helsingissä.

– Olimme ensimmäinen kokonaan naisista koostuva venekunta ikinä, avasimme portteja naisille ja inspiroimme nuorempia, von Koskull sanoi.

Harkimo oli samassa kisassa

Harry ”Hjallis” Harkimo kipparoi samassa maailmanympäripurjehduksen kilpailussa Belmont Finland II -venettä. Hän suhtautui Maideniin samanlaisella kunnioituksella kuin mihin tahansa kilpailijaan.

– En pitänyt sitä (naismiehistöä) mitenkään ihmeellisenä. Ei siinä ole mielestäni mitään eroa, että onko Mikaela vai mies, Harkimo sanoi Ilta-Sanomille.

Hän ei muista, että Maidenin miehistöä olisi erityisesti vähätelty. Hän toki tiedosti median huomioineen naismiehistön.

– Kun tekee jotakin uutta, ilman muuta median kiinnostus herää. Ja kun kyse on vielä naisista, juttu on entistäkin isompi, Harkimo sanoi.

Hän sai julkisuutta mm. BOC Challenge -yksinpurjehduskilpailussa 1986–87. Hänestä tuli silloin ensimmäinen suomalainen, joka purjehti yksin maailman ympäri.

Harkimo on purjehtinut kilpaa myös mm. von Koskullin kanssa.

8 kuukauden kisa

Brittien tekemä elokuva Maiden kertoo paitsi kapteeni Edwardsin johtaman venekunnan tarinaa myös maailmanympäripurjehduksen kovista, purjehtijoiden sietokykyä koetelleista haasteista.

Mikaela von Koskull kuvattuna 2005.­

Kilpailun lähtö ja maali olivat Englannin Southamptonissa. Kilpailu alkoi 2. syyskuuta 1989 ja päättyi 5. toukokuuta 1990.

Maiden sijoittui kilpailussa 18:nneksi, mutta se oli tavallaan sivuseikka. Maaliin saapui sijoitukseensa pettynyt venekunta, joka kuitenkin yllättyi saadessaan hienon vastaanoton.

Vähättely ja ennakkoluulot olivat vaihtuneet kunnioitukseksi. Maidenin kilpailusuoritusta pidettiin koko naissukupuolen menestyksenä.

– Me kaikki halusimme vain kilpailla ja voittaa, emme tehneet sitä naisasian takia, von Koskull sanoi HS:lle.

Samassa kilpailussa maaliin selviytyi kaksi suomalaisen kipparoimaa venettä. Ludvig ”Ludde” Ingvallin Union Bank of Finland sijoittui yhdeksänneksi ja Harkimon Belmont Finland II kymmenenneksi.

Luitko jo nämä?