Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen, 60, on joutunut ongelmiin avomerellä – saanut elintärkeitä tietoja radioamatööreiltä

Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen poika Lauri Lehtinen rauhoittelee isänsä turvallisuuden puolesta huolehtivia.

Tapio Lehtinen on ajautunut vaikeuksiin purjehtiessaan yksin kilpaa maailman ympäri. Lehtisen Lauri-poika uskoo isänsä selättävän vaikeudet.

24.8.2018 10:13

Tapio Lehtinen on parhaillaan suuntaamassa myrskyävälle Etelämerelle purjeveneellä, jonka sähköt ovat kadonneet lähes kokonaan.

Olympiatasolla purjehtineen Lauri Lehtisen (luokka 49er) mukaan hänen isänsä ei kuitenkaan ole sen suuremmassa vaarassa kuin aiemminkaan.

– Tapio on nautiskelija. Eivät sähköongelmat häntä voita.

– Hän on lähtenyt kisaan ja pysyy siellä, Lauri Lehtinen sanoi keskiviikkona Ilta-Sanomille.

Hän luottaa kippari-isänsä henkiseen ja fyysiseen kanttiin.

– Samat vaarat merellä ovat edelleen ilman sähköjäkin. Ja jos se vaaratilanne tulee, hän soittaa satelliittipuhelun.

Lehtinen on ilmoittanut kilpailun johdolle jatkavansa kisaa pimeänä (Dark Ship), ilman satelliittipaikanninta. Tämä sallittaneen hänelle, mutta turvallisuussyistä virtaa on löydyttävä päivittäiseen paikannusilmoitukseen ja viikoittaiseen satelliittipuheluun.

Ilman satelliittipaikanninta myrskyjen keskellä seilaaminen on merkittävä turvallisuusriski, mutta itse purjehtiminen ei ole sähköstä riippuvaista.

– Pimeänä hän on vain järjestäjille ja meille, ei itselleen. Veneen turvallisuuteen sähköttömyys ei vaikuta, Lauri Lehtinen sanoo.

Rantaan poikkeaminen tietää luovuttamista

Lehtisen Gaia 36 Asteria -veneen sähköakut alkoivat hiipua huolestuttavasti jo kaksi viikkoa sitten. Veneen aurinkopaneelit toimivat enää vain viiden prosentin teholla ja vesi- sekä tuuligeneraattori ovat myös vajaatehoisia. Myös sähköakkuja lataava dieselmoottori on jumissa.

Helsinkiläiskapteeni ei kuitenkaan halua luovuttaa statustaan kilpailun pääluokassa poikkeamalla huoltoon läheisen Kapkaupungin satamaan. Golden Globe Race purjehditaan maailman ympäri ilman ainoatakaan stoppia.

Etelämeren hurjat talvimyrskyt

On arvoitus kuinka suureen seikkailuun ja suoranaiseen vaaraan yksinpurjehtijat joutuvat Hyväntoivonniemen jälkeen. Etelämerellä riehuvat vielä viimeiset hurjat talvimyrskyt.

Kilpailun johto lähetti osallistujille viime sunnuntaina kaksi myrskyvaroitusta. Keskiviikkona heitä ohjeistettiin vielä lisää satelliittikuvin, jotta he onnistuisivat välttämään pahimmat myräkät 40. ja 50. leveyspiirin välillä.

Tapio Lehtinen ei näitä satelliittikuvia ilmeisesti kykene vastaanottamaan.

Lauri Lehtisen mukaan veneen radiolla pystyy kuuntelemaan säätiedotuksia ja olemaan yhteyksissä ulkomaailmaan mm. radioamatöörien välityksellä.

Onneksi veneen radiolla pystyy olemaan yhteydessä suomalaisiin radioamatööreihin, jotka seuraavat herkeämättä Lehtisen seikkailua.

Radioamatöörit välittävät purjehtijalle elintärkeitä säätietoja sekä kilpailun strategisia tietoja muista veneistä. He ovat antaneet Lehtiselle myös korvaamatonta asiantuntija-apua tämän yrittäessä kuumeisesti korjata veneensä sähkölaitteita.

Tapio Lehtinen ei aio luovuttaa maailmanympäripurjehdusta.

Luitko jo nämä?