Purjehdus

Yksin maailman ympäri purjehtiva Tapio Lehtinen, 60, dramaattisissa ongelmissa – vene ilman sähköjä, edessä myrskyävä Etelämeri

Julkaistu:

purjehdus
Tapio Lehtisen yksinpurjehdus maailman ympäri sai huolestuttavan käänteen.
Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen saattaa joutua jopa hengenvaaraan, koska on päättänyt jatkaa kilpailua maapallon ympäri ”pimeänä”. Hänen veneensä voimanlähde sammui kaksi viikkoa sitten ja nyt sähköt ovat kadonneet lähes kokonaan.

Golden Globe Race -kilpailuun osallistuva Lehtinen ei kuitenkaan halua luovuttaa ja poiketa huoltoon Kapkaupunkiin. Hän on pyytänyt lupaa jatkaa ”pimeänä” (Dark Ship) Afrikan eteläkärjen ohi kohti hurjasti myrskyävää Etelämerta ja Australiaa.

On arvoitus kuinka suureen vaaraan siipirikko Lehtinen joutuisi Etelämerellä yhä jylläävissä talvimyrskyissä. Yksittäiset myräkät saattavat kestää useita päiviä, eikä purjehtija voi nukkua niiden aikana.

Jos Lehtinen päättäisi kiinnittyä Kapkaupungin laituriin, merkitsisi se hänelle kilpailun pääluokasta sulkemista. Hän voisi jatkaa kisaa ns. Chichester-luokassa, mutta se olisi helsinkiläiskipparille suuri pettymys.


”Tapio ei harkitse pysähtymistä”

Lehtisen Gaia 36 Asteria -veneen voimalähde sammui kaksi viikkoa sitten. Veneen aurinkopaneelit toimivat enää vain viiden prosentin teholla ja pieni vesigeneraattori antaa hiukan virtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällä hetkellä hän purjehtii eteläisellä Atlantilla lähes Kapkaupungin tasalla.

Näin Golden Globe Racen johtaja Don McIntyre raportoi tiistaina kilpailun nettisivuilla Tapio Lehtisen tunnelmista:

– Tapio ei harkitse pysähtymistä ja laitteiden korjaamista. Hän on päättänyt taistella kaikesta huolimatta.

Lehtinen oli soittanut satelliittipuhelun kilpailun järjestäjille tiedustellen mahdollisuutta kilpailla pimeänä. Dark ship -status tarkoittaa sitä, että Lehtisellä ei ole virtaa satelliittipaikantimeen. Ilman satelliittipaikannusta hänen sijaintinsa ei ole kilpailun järjestäjien, saati Lehtisen laajan seuraajajoukon tiedossa.

Itse purjehtimiseen sähköttömyydellä on vain vähän vaikutusta.


Kokenut, kovan luokan purjehtijaperhe

Tapio Lehtinen on kokenut purjehtija, jonka elämään on merellä aina ollut vahva vaikutus. Maailman ympäri hän purjehti jo vuosina 1981–1982 kymmenenhenkisen miehistön jäsenenä Skopbank of Finlandilla.

Lehtisen perheessä on muitakin kovan luokan purjehtijoita. Hänen tyttärensä Silja Frost (os. Lehtinen) on voittanut maailmanmestaruuden ja Lontoon kisojen olympiapronssin Match racing -luokassa. Hänen poikansa Lauri Lehtinen oli Lontoon kisojen seitsemäs 49er-luokassa.

Legendaarisen kilpailun 50-vuotisjuhla

Golden Globe Race starttasi 1. heinäkuuta Ranskasta. Kilpailussa purjehditaan maapallon ympäri yksin, pysähtymättä ja ilman ulkopuolista apua.

Alle 36-jalkaisen veneen ja kaikkien sen apuvälineiden on oltava jo 50 vuotta sitten käytössä ollutta tekniikkaa.

Koska maissa ei käydä, koko reissun eväät ja kamppeet on pakattava mukaan jo startissa. Tämä tarkoittaa noin yhdeksän kuukauden tauotonta yksinseikkailua merellä. Kelissä kuin kelissä ja vain sekstantilla navigoiden.


Kilpailuun lähti 18 osanottajaa 13 eri maasta.

Golden Globe Race on vuonna 1968 purjehditun historian ensimmäisen yksinpurjehduskisan 50-vuotisjuhlakilpailu. Alkuperäisen kilpailun voittaja ja ainoa silloisista yhdeksästä osallistujasta maaliin tullut oli britti Sir Robin Knox-Johnston.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt