Maksa 2,5 miljoonaa ja harjoittele vuosia, niin pääset kuukausiksi yksin syömään kuivamuonaa - Purjehdus - Ilta-Sanomat

Maksa 2,5 miljoonaa ja harjoittele vuosia, niin pääset kuukausiksi yksin syömään kuivamuonaa

Julkaistu: 2.11.2017 8:34

Ari Huusela aikoo osallistua maailman vaativimpaan purjehduskilpailuun.

Suomalaisessa valtameripurjehduksessa on ollut hiljaista viime vuodet, ainakin kilpaluokissa. Ari Huusela aikoo rikkoa hiljaisuuden ryminällä. Hän aikoo osallistua maailman vaativimmaksi sanottuun purjevenekilpailuun, Vendée Globeen. Siinä purjehditaan yksin, ilman mitään ulkopuolista apua, pysähtymättä maapallon ympäri.

Jutun yllä olevalla videolla Ari Huusela kisaa vuoden 2014 Route du Rhum -yksinpurjehduskilpailussa, jossa hän pääsi maaliin ensimmäisenä pohjoismaalaisena purjehtijana.

Ari Huusela yrittää tehdä jotakin, jota ei ole kukaan pohjoismaalainen tehnyt koskaan. Vain muutama suomalainen on koskaan purjehtinut yksin maapallon ympäri. Pysähtymättä ei kukaan koskaan. Esimerkiksi Hjallis Harkimo ja Pentti Salmi kiersivät menestyksekkäästi pallon BOC Challenge -yksinpurjehduskilpailussa vuonna 1986. He kuitenkin saivat sääntöjen mukaan pysähtyä matkalla. Vendée Globessa pysähdyksiä ei sallita. Alle sata ihmistä on päässyt koskaan maaliin tässä purjehduksen kuninkuusluokassa.

 Päätin, etten ensi kerralla ole enää laiturilla vilkuttamassa.

– Sehän on aika yksinkertaista. Purjehditaan vain Etelämanner ympäri, Huusela nauraa.

Huusela järjesti ensimmäisen tiedotustilaisuuden urakastaan tiistaina Helsingissä. Kilpailuun startti on marraskuussa 2020, mutta projekti etenee jo täyttä höyryä.

Ari Huusela kertoi valmistautumisestaan medialle tiistaina Helsingissä.

Reitin ennätys on tältä keväältä, jolloin voittaja Armel Le Cléac’h käytti koko matkaan tasan 74 päivää 3 tuntia 35 minuuttia ja 46 sekuntia. Ari Huusela arvioi, että 80 prosenttia työstä on kuitenkin jo tehty, kun lähtölaukaus kajahtaa reilun kolmen vuoden kuluttua.

– Sen jälkeen on jäljellä enää kermat kakun päällä, niin sanotusti, Huusela innostuu.

Huuselan mainitsemat ”kermat” tarkoittavat reilua kahta kuukautta maailman armottomimmassa luonnossa, pelkällä kuivamuonalla, äärimmäisen raskaissa ja vaarallisilla vesillä ilman seuraa, turvaa tai edes vessaa.

– Vessana toimii ämpäri, Huusela kertoo.

Syynä vessan yksinkertaisuudelle on puhdas järki. Monen miljoonan euron veneeseen ei yksinkertaisesti ole järkeä lisätä mitään muuta kuin välttämätön. Järkevyys paistaa muutenkin Huuselan joka lauseesta. Hän on tähdännyt tähän kilpailuun pitkään, ja nyt kaikki näyttää selvältä.

– Olen ollut vuodesta 1996 alkaen katsomassa [tämän kilpailun] startteja. Päätin, etten ensi kerralla ole enää laiturilla vilkuttamassa, Huusela sanoo.

Alla ainutlaatuinen video tämän vuoden Vendée Globe -kilpailusta. Koskaan ennen Etelämantereen edustalla ei ole päästy kuvaamaan kisaveneiden etenemistä tositilanteessa.

Kokenut Huusela on 55-vuotias, muttei jännitä fyysistä haastetta. Hän kertoo, että kilpailussa on päästy kymmenen parhaan joukkoon kuusikymppisinäkin.

– Se on enemmän mentaalikilpailu kuin fyysinen, Huusela sanoo.

Ari Huusela kisasi vuonna 2014 Route du Rhum -yksinpurjehduskilpailussa. Tältä Atlantilla näytti silloin.

Hän tietää, mistä puhuu. Huusela on ylittänyt esimerkiksi Atlantin kilpaa ja nimenomaan yksin kolme kertaa. Ja ihan oikeasti fysiikkapuolikin on kunnossa.

– Juuri kävin kuntotesteissä ja sain alle 29-vuotiaan paperit kunnon puolesta, Huusela hymyilee.

Projekti on ainutlaatuinen, massiivinen – ja kallis. Ari Huusela arvioi koko rupeaman maksavan noin 2,5 miljoonaa euroa, josta puolet haukkaa vene ja sen kunnostaminen kilpakuntoon. Loput budjetista palaa esikilpailuihin ja valmistautumiseen. Esikilpailut ovat välttämättömiä, jotta Huusela pääsee mukaan itse Vendée Globeen. Kilpailuissa jaetaan pisteitä, joilla voi varmistaa pääsynsä. Viime viikolla Huusela ilmoittautui mukaan ensi vuonna kisattavaan legendaariseen Route du Rhumiin, jossa ylitetään Atlantti kilpaa Ranskasta Karibialle.

Huusela osti kilpailuja varten kesällä käytetyn ja vaatimukset täyttävän 60-jalkaisen veneen, jolla on aiemminkin purjehdittu maailman ympäri. Nyt venettä ollaan siirtämässä Englantiin täydellistä huoltoa varten.

Huuselan kilpavene makaa vielä hetken kuivalla maalla Ranskassa.

Ari Huuselaa on tukemassa joukko sponsoreita ja muita tukijoita, vaikka pääsponsori edelleen puuttuukin. Neuvottelut ovat kesken ja Huuselan mukaan kiinnostuneita on.

Tärkein tuki löytyy kotijoukoista. Puoliso on täysillä mukana projektissa ja aikuiset lapsetkin ovat tottuneet isän reissuihin.

– Vähän sellaista palautettakin on tullut, että pappa voisi jo alkaa lopetella, Huusela nauraa.

Luitko jo nämä?