MAINOS


Sponsoroitu sisältöosio. Kaikki artikkelit ovat ilmoittajan mainosaineistoa
MAINOS

Pelkäätkö punkin puremaa? - Lue kuinka tehdään punkkitarkastus

Julkaistu:

Tarkista iho päivittäin. Punkki voi ryömiä useita tunteja ympäriinsä ennen kuin se pureutuu ihoon. Punkki puree lapsia usein ylävartaloon. Tutki myös päänahka ja korvantaustat.
Punkit eli puutiaiset ovat aktiivisia, kun ulkolämpötila on yli +5 °C. Näin ollen voidaan karkeasti todeta, että puutiaiskausi kestää Suomessa huhtikuusta lokakuun loppuun. Vähän lämpimämmässä Keski-Euroopassa puutiaiskausi on usein pidempi.

Monet puutiaisen välittämän tartunnan saaneista eivät ole edes huomanneet pistoa. Ennen kuin puutiainen alkaa imeä verta, se valuttaa hiukan sylkeä saaliiseensa väkäpäisen imukärsänsä kautta. Punkin sylki sisältää puudutusainetta, jonka vuoksi pisto ei satu. Syljessä on myös veren hyytymistä estävää ainetta.

Kun punkki on imenyt tarpeeksi verta, mikä voi kestää jopa viikon, se päästää otteensa ja pudottautuu maahan aloittaakseen siirtymisen seuraavaan kehitysvaiheeseen. Kun hedelmöitetty aikuinen naaras on saanut kolmannen veriateriansa, se munii muutamia tuhansia munia ja lopulta kuolee. Muutaman viikon kuluttua munat kuoriutuvat ja uusi puutiaissukupolvi syntyy.

Yksittäisen punkinpureman aiheuttama sairastumisriski on melko pieni, mutta punkin pureutumista ihoon kannattaa välttää. Noin puolet punkin saaneista ei ole edes huomannut punkinpuremaa. Punkinpuremaa ei aina huomaa, koska punkki on pieni, ja joskus se ehtii pudottautua pois, ennen kuin se huomataan.

Punkin puremaa vastaan voi suojautua käyttämällä vaatteita, jotka peittävät käsivarret ja jalat. Työnnä housunpuntit sukkiin tai saappaisiin, kun kuljet metsässä ja maastossa. Käytä vaaleita vaatteita, jolloin pieni musta punkki näkyy paremmin. Muista punkkisyyni.

Lue lisää aiheesta osoitteesta punkkiklinikka.fi.


Ota kantaa

Teetkö säännöllisesti punkkitarkastuksen?

Kyllä 40% En 60%
Ääniä yhteensä 180

TBE on vakava sairaus

- Punkin eli puutiaisen välittämä aivotulehdus (TBE, puutiaisaivokuume, Kumlingen tauti, engl. tick-borne encephalitis) on vakava sairaus, jonka punkki voi tartuttaa ihmiseen.

- Kuolleisuus punkin levittämään aivotulehdukseen on pieni, noin 0,5–1 prosenttia. Noin kolmannes sairastuneista saa pitkäkestoisia keskushermosto-oireita. Yleisimpiä seurauksia ovat ärtyneisyys, muistihäiriöt, keskittymisvaikeudet, kuulovauriot, halvaukset ja lihasheikkous.

- TBE:hen ei ole parantavaa hoitoa. On siis tärkeää rokottautua TBE:tä vastaan, jos oleskelee alueilla, joilla TBE:tä esiintyy.

- Suomessa TBE-virusta on eniten Ahvenanmaalla. Sitä on myös Turun saaristossa, Lappeenrannan ja Kokkolan seudulla, Isosaaressa Helsingin edustalla sekä Simossa ja Kotkassa.

- Puutiaiskausi alkaa Suomessa yleensä huhtikuussa ja jatkuu niin kauan kun maa on lumeton ja päivälämpötila yli 5 astetta.
MAINOS
Lue myös:

MAINOS