MAINOS


Sponsoroitu sisältöosio. Kaikki artikkelit ovat ilmoittajan mainosaineistoa
MAINOS

Puutiaisaivotulehduksia Suomessa enemmän kuin koskaan aikaisemmin

Julkaistu:

ILMOITUS Punkkien levittämän puutiaisaivotulehduksen esiintyvyys on lisääntynyt viime aikoina merkittävästi.  Aikaisemmin siihen on sairastunut vuosittain noin 20 suomalaista. Vuonna 2014 todettuja tautitapauksia oli jopa 47.
TBE-viruksen (Tick-Borne Encephalitis) aiheuttama puutiaisaivotulehdus on vakava sairaus. Tautiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta sitä voi ennaltaehkäistä rokottautumalla.
 
Puutiaisaivotulehdus aiheuttaa pahimmillaan pysyviä neurologisia vaurioita kuten muisti- ja tasapainohäiriöitä, päänsärkyä, kuulon heikkenemistä, keskittymisvaikeuksia tai halvauksia.

Sairauteen ei ole olemassa lääkehoitoa, vaan taudin hoito on lähinnä oireiden lievittämistä. Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua rokottautumalla. Rokottautuminen ei suojaa borrelioosilta, joka on myös punkkien puremasta välittyvä tauti.
 
Puutiaisaivotulehdusta esiintyy Suomessa erityisesti Ahvenanmaalla. Sen lisäksi tapauksia on diagnosoitu enenevässä määrin myös muualla Suomessa: Turun saaristossa, länsirannikolla, Etelä-Karjalassa, Kokkolassa sekä Kuopion ja Varkauden seudulla.

- Myös pääkaupunkiseudun alueella on viime aikoina todettu puutiaisaivotulehdustapauksia, toteaa filosofian tohtori Anu Jääskeläinen Helsingin Yliopistosta.


 

Milloin hankkia rokote?


Asiantuntijat suosittelevat ennaltaehkäisevää TBE-rokotusta niille, jotka oleskelevat tai asuvat pysyvästi riskialueilla – niin Suomessa kuin muualla Euroopassa.

Suomessa rokottautumista suositellaan kolme vuotta täyttäneille. TBE-rokote tarjotaan ahvenanmaalaisille osana kansallista rokoteohjelmaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut alueiden laajentamista.
 
- On syytä rokottautua, mikäli liikkuu luonnossa alueilla, joilla TBE-virusta on todettu. Erityisinä kohderyhminä voidaan mainita esim. purjehtijat, golfaajat, suunnistajat, marjastajat jne., tieteellinen asiantuntija Heidi Åhman Pfizerilta neuvoo.

- Myös matkailijoiden on hyvä miettiä rokottautumista, sillä puutiaisaivotulehdusta esiintyy laajoilla alueilla Euroopassa – erityisesti suomalaisten suosimassa matkailukohteessa Virossa ja muissa Baltian maissa, hän jatkaa.
 
TBE-rokotteen voi ottaa yksityisellä lääkäriasemalla, terveyskeskuksessa, työterveyshuollon kautta tai rokotebussista, joka kiertää riskialueilla touko-kesäkuun aikana. 

Lue lisää aiheesta osoitteesta punkkiklinikka.fi.

ILMOITUS
MAINOS
Lue myös:

MAINOS