Soininvaara: Haavisto oli mahdottoman tehtävän edessä – ”Räväkämmällä puhetavalla olisi voinut saada enemmän ääniä” - Presidentinvaalit 2018 - Ilta-Sanomat

Soininvaara: Haavisto oli mahdottoman tehtävän edessä – ”Räväkämmällä puhetavalla olisi voinut saada enemmän ääniä”

Julkaistu: 29.1.2018 21:00

Pitkän linjan taustavaikuttajat arvioivat IS:lle ehdokkaidensa suoriutumista.

Ilta-Sanomat pyysi presidenttiehdokkaiden pitkäaikaisia kannattajia arviomaan, miten heidän ehdokkaansa pärjäsivät vaalitaistossa. Yksi seuratuimmista kandidaateista oli Pekka Haavisto, jonka noste ei kuitenkaan riittänyt samanlaiseen ilmiöön kuin kuusi vuotta sitten.

”Tuloshan ylittää kaikki odotukset”

– Pakko sanoa, että ei tule kyllä mieleen mitään, mitä kampanjassa olisi voitu tehdä paremmin. Tuloshan ylittää kaikki odotukset, kommentoi kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Ben Zyskowicz Sauli Niinistön ylivoimaista vaalivoittoa.

Zyskowicz korostaa, että kokoomuksessa ei toki kuvitella, että puolueen kannatus edes yhdessä kristillisdemokraattien kanssa olisi 62,7 prosenttia.

– Me olemme olleet osa kansanliikettä. Jos kampanjaa ajattelee, niin tuolla on ollut tuhansia kokoomuslaisia ja ei-kokoomuslaisia ihmisiä tekemässä käytännön vaalityötä. Ja tämä huikea tulos on ennen kaikkea Niinistön oman toiminnan – sekä presidenttinä että sitä ennen – saamaa kannatusta ja luottamusta.

Niinistön äänisaalis Zyskowiczin mukaan siinä mielessä yllätys, että gallupien kannatuslukujen odotettiin tasoittuvan jonkun verran vaalipäivään mennessä. Yleisesti hän arvioi, että vaalit olivat merkittävä onnistuminen kolmanneksi nousseelle Laura Huhtasaarelle ja perussuomalaisille. Hän uskoo myös Paavo Väyrysen olevan tyytyväinen tulokseensa.

– Sen sijaan keskustalle ja demareille tulos antaa ajattelemisen aihetta, heillä oli kui­tenkin ykkösluokan ehdokkaat.

”Kampanja onnistui olosuhteisiin nähden hyvin”

– Kolmannes niistä, jotka eivät äänestäneet Niinistöä, äänestivät Haavistoa. Että onhan se sillä tavalla hyvä tulos, arvioi vihreiden pitkäaikainen ex-kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara Pekka Haaviston äänisaalista.

Osmo Soininvaara seurasi tuloslaskentaa Tavastialla.

Soininvaaran mukaan Haavisto oli pitkälti mahdottoman tehtävän edessä. Toisen äänestyskierroksen saamiseen olisi vaadittu parempaa tulosta kaikilta muilta puolueilta. Hän arvioi kampanjan onnistuneen olosuhteisiin nähden hyvin.

– Vaikea sanoa, olisiko jotakin pitänyt tehdä toisin. Vaalikeskusteluissa Haavistolla oli ehkä vähän virkamiesmäinen puhetapa, mutta sehän ehkä kuuluukin jonkun verran presidentinvaaleihin. En halua ryhtyä ketään neuvomaan, mutta ehkä vähän räväkämmällä puhetavalla olisi saanut enemmän ääniä.

Soininvaaraa vaaleissa yllätti lähinnä se, että ainoana selvästi Nato-myönteisenä ehdokkaana esiintynyt RKP:n ehdokas Nils Torvalds sai vain 1,5 prosenttia äänistä, vaikka kyselyjen mukaan suomalaisista lähes neljännes kannattaa sotilasliittoon liittymistä.

”Pulinat pois”

Paavo Väyrysen taustajoukoissa vaikuttanut Martti Issakainen, 72, on iloinen vaalituloksesta.

Martti Issakainen

– Ei saatu toista kierrosta, muttei mitään voinut tehdä paremmin, hän uskoo.

Issakainen iloitsee, että kansalaispuolue sai Sauli Niinistöön verrattuna monta kertaa pienemmällä vaalibudjetilla ja henkilömäärällä hyvän kannatuksen.

– Nollasta lähdettiin puoli vuotta sitten, joten tulos on loistava!

Issakainen arvelee, että Väyrynen – kuten muutkin kansalaispuolueessa – toivoi yli kymmenen prosentin kannatusta, mutta siitä jäätiin selvästi.

– Kansa on puhunut eli pulinat pois. Ei me voida kansaa vaihtaa, Issakainen nauraa.

Konsulttiyrittäjä Issakainen oli mukana Väyrysen kansalaispuolueen asiantuntijajäsenenä lyhyen vaalikampanjan ajan. Issakainen asuu pääosan vuodesta Tanskassa, mutta valmistautuu jo täysillä puolueen seuraaviin eduskuntavaaleihin.

”Pitkä kampanja ehkä puudutti pikkuisen”

Pitkän linjan keskustavaikuttaja Mauri Pekkarinen arvioi Matti Vanhasen onnistuneen kampanjassaan sinänsä hyvin, vaikka äänisaalis jäikin vähäiseksi.

Mauri Pekkarinen

– Kyllähän hän osoitti selvästi, että osaaminen ja asiantuntemus ovat erittäin hyviä ja että hän on siinä mielessä presidentin tehtävien vaatimustasolla. Hän kykeni myös estämään katastrofin keskustan kannalta, koska sai kuitenkin sen puolueen kovan ytimen liikkeelle.

Pekkarisen mukaan tilanne oli koko ajan haastava, sillä keskustassakin ajatellaan laajalti niin, että Niinistö on hoitanut tehtäviään erittäin hyvin. Profiloituminen eri tavalla presidentin avaintehtävien kohdalla oli siis vaikeaa.

Arvojohtajuuden kentällä Vanhanen olisi voinut Pekkarisen mukaan haastaa kilpailijoitaan enemmänkin. Hänen mielestään tulos olisi voinut olla hivenen parempi, jos kampanja olisi aloitettu myöhemmin ja panemalla alusta asti ”kova hööki” päälle.

– Pitkä kampanja puudutti ehkä pikkuisen.

Pekkarinen uskoo myös Paavo Väyrysen vieneen keskustalta jonkin verran ääniä, joskaan ei merkittävästi lopputuloksen kannalta.”Me voitettiin erittäin paljon!”Laura Huhtasaari sanoi vaalivalvojaisissaan, että perussuomalaisten kenttä on ollut ”innokkaampi kuin koskaan mistään vaaleista”.

Matti Putkonen

Perussuomalaisten puolue­toimiston ”työmies” Matti Putkonen allekirjoittaa väitteen täysin.

– Ehkä vuoden 2011 vaaleissa päästiin lähelle tätä, Putkonen sanoo.

Putkonen sanoo, että perussuomalaiset laittoi luultavasti nyt myös puoluekokouksen jälkeen puolueesta lähteneet miettimään.

– Kimppuumme hyökättiin silloin pääministerin, Orpon, ja Soinin suunnalta, koska arvomme olivat kuulemma väärät, Putkonen puuskahtaa.

Hän sanoo, että nimenomaan arvo­asiat ratkaisivat Huhtasaarelle kolmossijan ja lähes 7 prosentin kannatuksen.

– Nämä vaalit osoittavat, että suomalaiset ovat meidän kanssamme samaa mieltä, Putkonen sanoo.

Matti Putkonen oli myöhään vaali-iltana jo suuntaamassa katseensa kohti tulevaa.

– Kentällä varsinkin viimeisellä viikolla olivat niin innoissaan, että ihan kaapivat maata ja olivat valmiita ryntäämään jo kohti uusia vaaleja, Putkonen kertoo.

”Odotettu”

Mielipidemittausten mukaan Tuula Haataiselle ennakoitiin noin viiden prosentin kannatusta. Vaaleissa Haatainen keräsi kuitenkin vain 3,3 prosenttia.

Kari Rajamäki

Ex-kansanedustaja ja ministeri Kari Rajamäki sanoo, ettei tulos yllätä.

– Haatainen toi pahenevan eriarvoisuuden pöytään, Rajamäki sanoo.

Hän kiittelee Haataista erityisesti siitä, että hän aktivoi sosiaalidemokraattista liikettä.

– Tarvitaan Sdp:ltä voimakkaampaa otetta, että ruvetaan puhumaan esimerkiksi moraalikadosta, Rajamäki vaatii.

– Maailmanparantamisesta pitää nyt siirtyä arjen pelastamiseen.

”Hän ei saanut puolueväkeä liikkeelle”

Pitkän linjan vasemmistopoliitikkoa Esko Seppästä vaalitulos ei yllättänyt, sillä se on hyvin lähellä viimeisiä gallup-lukuja. Seppäsen mukaan Merja Kyllösen kampanjan ongelma oli se, että tämä ei saanut taakseen riittävän laajaa kannattajakuntaa.

– Hän ei saanut puolueväkeä liikkeelle. Sitä olisi tarvittu, mutta hänen tukijoukkonsa oli varsin kapea-alainen.

Seppänen pitää Kyllösen tulosta kuitenkin kohtuullisen hyvänä ottaen huomioon ”sen pohjan, miltä hän ponnisti”. Hän muistuttaa äänisaaliin myös olevan samassa linjassa puolueen edellisten presidenttiehdokkaiden tulosten kanssa.

Onnistuneena hän pitää Kyllösen esiintymistä vaalitenteissä.

– Kyllä hän verbaalisesti esiintyi hyvin ja jäi monen ihmisen mieleen puheenvuoroillaan, vaikka ne eivät erityisemmin sivunneet ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, vaan ilmastonmuutosta ja rauhanpolitiikkaa ja tällaisia isoja asioita kuten humanismia, joita hän puolusti.

”Nato-teema vaikutti”

Vaikka Nils Torvaldsin kannatus jäi selvästi mielipidemittauksista, Rkp:n kansanedustaja Eva Biaudet ei puhu pettymyksestä.

Eva Biaudet

– Ei tapahtunut yllätyksiä. Vaalivalvojaismielessä vaalit olivat ehkä jopa tylsät, kun tulos oli niin nopeasti selvä, Biaudet sanoo.

Biaudet oli itse Rkp:n ehdokas edellisissä presidentinvaaleissa ja sai silloin 2,7 prosenttia äänistä, eli huomattavasti suuremman kannatuksen kuin Torvalds nyt. Biaudet arvelee eron johtuvan siitä, että presidentinvaalit ovat voimakkaasti henkilövaalit, joissa ehdokkaan teemat vaikuttavat paljon lopputulokseen.

– Kun Torvalds valitsi tämä Nato-teeman. Näin teki myös Henrik Lax, ja tulos oli sama, Biaudet muistelee vuoden 2006 vaaleja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?