SDP:n Rinne: Meitä äänestävistä iso osa vain piti Niinistöä niin hemmetin hyvänä - Presidentinvaalit 2018 - Ilta-Sanomat

SDP:n Rinne: Meitä äänestävistä iso osa vain piti Niinistöä niin hemmetin hyvänä

Julkaistu: 29.1.2018 16:54

SDP rakentaa lähipäivät poliittisia linjauksiaan.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, ettei voi olla puolueen puheenjohtajana tyytyväinen siihen, että Tuula Haatainen sai vain 3,3 prosentin kannatuksen.

Rinteen mielestä lopputulos ei kuitenkaan olisi ollut toinen, olisi kuka hyvänsä tehnyt mitä tahansa. Istuvan presidentin Sauli Niinistön suosio on niin poikkeuksellisen kova myös SDP:tä äänestävien keskuudessa.

– Meitä äänestävistä oli iso osa sellaisia, jotka pitivät Niinistöä vaan niin hemmetin hyvänä, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan SDP:n oli isona ja valtakunnallisena puolueena kuitenkin ehdottoman tärkeää asettaa oma ehdokas vaaleihin.

– Ymmärrämme demokratian sillä tavalla, että kun on vaaleja, pitää olla ehdokkaita. Lähtökohtamme oli, että halusimme keskustelua ilmastonmuutoksesta, globaalista köyhyydestä, naisten ja lasten oikeuksista. Ilman Tuulan panosta nämä asiat eivät olisi nousseet ollenkaan samalla tavalla keskusteluun.

SDP kokoontuu huomenna ja ylihuomenna Majvikiin Kirkkonummelle työstämään tulevaisuuden linjauksiaan muun muassa työelämän murroksesta. Tältä pohjalta syntyvät Rinteen mukaan myös SDP:n kärkiteemat eduskuntavaaleihin ja mahdollisiin maakuntavaaleihin.

– Tavoite on, että vuonna 2020 puoluekokouksessa meillä on olemassa periaatejulistus ja pidemmän ajan poliittinen toimintaohjelma.

"Presidentinvaaleihin ei ole syytä jäädä piehtaroimaan"

Myös Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja, poliittisen historian dosentti Mikko Majander on sitä mieltä, että SDP:n oli asetettava oma ehdokas presidentinvaaleihin.

– Pääministeripaikkaan tähtäävän puolueen pitää olla vaaleissa ja keskustelussa mukana, oli tulos mikä hyvänsä, Majander sanoo.

Hänen mielestään näihin presidentinvaaleihin ei ole mitään syytä jäädä piehtaroimaan.

– Nämä olivat niin poikkeukselliset asetelmat. Alkuasetelma herra presidentti ja seitsemän kääpiötä pysyi myös loppuasetelmana. Sauli Niinistö oli vaalien ainoa ilmiö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?