Uusi ilmiö hylätyissä äänissä yllätti kokeneet ääntenlaskijat

Presidentinvaaleissa nähtiin täysin uusi ilmiö, joka sai vaalilautakunnan perehtymään numerologiaan.

29.1.2018 13:40 | Päivitetty 29.1.2018 16:48

Vaalit kuin vaalit, aina muutamia kansalaisia vaivautuu äänestyspaikoille antamaan äänensä olemattomalle ehdokkaalle.

Vaalipiirilautakunnat käyvät parhaillaan läpi hylättyjä äänestyslippuja. Uudenmaan vaalipiirilautakunnan puheenjohtaja Matti Hilli kertoo, että jälleen näissä vaaleissa nähtiin lipukkeita, joihin oli piirretty tai kirjoitettu muuta kuin ehdokkaana olleen numero. Epäselvät vaaliliput hylätään.

Perinteiset teemat näkyivät tänäkin vuonna. Muutamiin äänestyslippuihin on protestina liimattu tarroja tai kirjoitettu mietelauseita tai runoja.

– Edesmennyt presidentti Urho Kekkonen sai ennakkoäänistä 5 tai 6 ääntä. UKK tai Kekkonen luki näissä lapuissa. Muutamissa oli Aku Ankka tai Hessu Hopo, ne ovat ne pakolliset, Hilli kertoo.

Ääntenlaskennassa nousi kuitenkin täysin uudenlainen ilmiö, mikä yllätti myös kokeneet ääntenlaskijat.

– Nyt pisti silmään sellainen historiallinen henkilö kuin Adolf Hitler. Jonkinlainen porukka oli tarrannut samanlaisen Hitler-naaman vaalilippuihin, Hilli kertoo.

Hitler-kuvassa mainittu verkko-osoite kuuluu viime vuoden lopulla kielletylle uusnatsijärjestölle. Oikeus lakkautti Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marraskuun viimeisenä päivänä. Se katsoi muun muassa, että uusnatsijärjestö ajaa demokraattisten arvojen kanssa yhteensopimattomia tavoitteitaan laittomin ja räikeästi hyvän tavan vastaisin keinoin.

Useissa vaalilipukkeissa oli liimattuna Adolf Hitlerin kuva.

Hitlerin kuvan lisäksi myös yksi numero kiinnitti huomion.

– Erikoinen piirre oli myös se, kuinka monta kertaa numero 88 tuli vastaan. Ensimmäinen ajatus oli, että onko olemassa neurologinen häiriö, jossa vahingossa kirjoittaa kahteen kertaan saman numeron. Mutta ne oli niin hyvällä käsialalla tehtyjä kahdeksikkoja, että aloimme miettiä, voiko numerolla olla muuta selitystä, Hilli kertoo.

Lautakunta perehtyi numerologiaan. Aakkosissa kahdeksas kirjain on H, joten 88 tarkoittaisi HH eli Heil Hitler. Näitä Hitleriin viittaavia numeroita oli Hillin mukaan useita kymmeniä.

– Yllättävän paljon näitä lippuja oli, Hilli painottaa.

Myös muita numeroita, esimerkiksi numero 33, toistui äänestyslipuissa usein. Myös tämä oli Hillille täysin uutta. Lautakunta selvitti hieman asiaa, ja numero liittyy ilmeisesti jonkinlaiseen uskonnolliseen tapahtumaan. Toistaiseksi ei lautakunnalla ole tarkempaa tietoa numeron merkityksestä.

Lukujen 88 ja 33 lisäksi muutaman kerran toistuivat luvut 30 ja 80.

Hillin mukaan aiempiin vuosiin verrattuna on tapahtunut myös toisenlainen muutos. Uudenmaan vaalipiirissä ennakkoäänten keskuudessa ei ollut yhtään piirrettyä kirkkovenettä, jota pidetään naisen sukuelimen symbolina.

– En tiedä, mistä on kyse. Onko nuorison anatomian tuntemus heikentynyt ja heillä on asialistalla tärkeämmäksi noussut enemmän tällainen poliittinen vakaumus, Hilli miettii.

Varsinais-Suomen vaalipiirilautakunnan sihteeri Juha Karvinen kertoo, että heillä on myös äänestyslipukkeissa näkynyt 88 numero.

– Näitä on ollut aiemminkin, mutta nyt erityisen vahvasti tunnistan ilmiön, Karvinen sanoo.

Protestiääniä muuten on näissä vaaleissa ollut huomattavasti vähemmän kuin aiemmin.

– Verrattuna kuntavaaleihin tai erityisesti eduskuntavaaleihin nyt oli hyvin vähän sellaisia tapauksia, joissa äänioikeutta olisi käytetty mielenilmaisuun, Karvinen sanoo.

Artikkelia tarkennettu 29.1. kello 16.42.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?