Yksi kuva tiivistää eron kannatuksessa: Väyrynen ”ryösti” yli 200 kuntaa Vanhaselta

Julkaistu:

rac
Valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen peittosi keskustan Matti Vanhasen 65 prosentissa Suomen kunnista.
Keskustan ehdokkaan Matti Vanhasen ja kansalaispuolueen Paavo Väyrysen kilpailu päättyi selkeään Väyrysen voittoon. Väyrynen sai presidentinvaaleissa 6,2 prosenttia äänistä, kun Vanhanen sai tyytyä 4,1 prosentin kannatukseen.

Matti Vanhanen sanoi vaali-iltana valvojaisissa, ettei uskonut keskustan äänien menneen Väyryselle.

– Keskustan äänet jakautuivat minulle ja Niinistölle, Vanhanen totesi juuri ennen ennakkoäänien julkistusta.


Kunnittain tarkasteltuna parivaljakon tilanne oli kuitenkin selkeä. Väyrynen peittosi Vanhasen 203 kunnassa, ja Vanhanen sai Väyrystä paremman äänisaaliin 101 kunnassa. Molemmat saivat yhtä paljon ääniä 7 kunnassa. Yksi näistä kunnista oli ahvenanmaalainen Sottunga, jossa molemmat jäivät nollille.

Tässä taistelupari kartalle sijoitettuna. Jos alla oleva grafiikka ei näy, katso se tästä.Väyrynen pärjäsi odotusten mukaan erityisen hyvin Lapissa ja Keski-Suomessa. Lapissa Vanhanen ei pystynyt taistelemaan Väyrystä vastaan kuin Posiolla, jossa tilanne päätyi tasapeliin. Siellä molemmat saivat 308 ääntä, eli 16,2 prosenttia annetuista äänistä.

Suurin ero Väyrysen hyväksi oli odotetusti Keminmaassa, jossa Väyrynen kahmi 25,7 prosenttia äänistä ja Vanhanen joutui tyytymään 5,1:een.

Suhteellisesti suurimman voiton Väyrynen otti Vaasan lähellä Korsnäsissa, missä Väyrynen sai yli kymmenkertaisen kannatuksen (2,1 % kaikista äänistä) suhteessa Vanhaseen (0,2 %).


Vanhasen suurin voitto Väyrysestä oli puolestaan samaisessa Vaasan vaalipiirissä, Halsualla. Siellä Vanhanen kahmi 27,3 prosenttia äänistä, ja Väyrysen äänisaalis jäi 13 prosenttiin. Vaasan vaalipiiri oli muutenkin Vanhaselle vahva: hän sai tuplamäärän ääniä Väyryseen verrattuna alueen viidessä kunnassa, eli Lestijärvellä, Toholammilla, Perhossa, Vetelissä ja jo mainitulla Halsualla.

Miten sinun ehdokkaasi pärjäsi ja miten omalla alueellasi äänestettiin? Katso tulokset IS:n tulospalvelussa täältä.

Ota kantaa

Söikö Väyrynen mielestäsi keskustan ääniä?

Kyllä 85% Ei 15%
Ääniä yhteensä 2775

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt