Näkökulma: Niinistön veret seisauttava tulos – kuningas Sauli sai kansalta vahvan mandaatin - Presidentinvaalit 2018 - Ilta-Sanomat

Näkökulma: Niinistön veret seisauttava tulos – kuningas Sauli sai kansalta vahvan mandaatin

”Putinmaisella” kannatuksella valitun Niinistön linja puree suomalaisiin, kirjoittaa politiikan toimittaja Hanna Vesala.

­

29.1.2018 7:36

Sauli Niinistö teki vaali-iltana sen, mikä näytti jo etukäteenkin selvältä. Hän jyräsi jatkokaudelle huimalla 62,7 prosentin kansansuosiolla suoraan vaalin ensimmäisellä kierroksella.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaaren kolmatta sijaa (6,9 %) lukuun ottamatta muiden ehdokkaiden tehtäväksi jäi jaella meriselityksiä heikoksi jääneestä menestyksestä.

Niinistön veret seisauttava tulos vahvistaa hänen myyttiään jonkinlaisena nyky-Suomen kuninkaana. Istuvaa presidenttiä on vaikea voittaa presidentinvaaleissa, mutta Niinistö painii siinäkin sarjassa omassa kategoriassaan.

Niinistö sai kansalta vahvan mandaatin jatkaa seuraavat kuusi vuotta edellisten viitoittamalla tiellä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johdossa yhdessä valtioneuvoston kanssa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puki sanoiksi IS:n haastattelussa sen, miksi Niinistö oli ylivoimainen: Epävakaassa maailmanpoliittisessa tilanteessa Niinistöön luotetaan ja hän on työssä koko sydämellään mukana.

Niinistö edustaa vakautta ja häntä myös arvostetaan ulkomailla. Neuvottelupöydissä Kremlistä Berliiniin ja Kiinasta Yhdysvaltoihin tiedetään, millaisen kaverin kanssa niissä ollaan tekemisissä seuraavat kuusi vuotta.

Mitään äkkinäistä muutosta ei ole luvassa. Niinistö jatkaa kurinalaista taiteilua trapetsilla, eikä siinä juuri tehdä virheitä tai suuria liikkeitä, vaan edetään harkiten ja vakaasti.

Arvostettu The Economist -lehti otsikoi juttunsa ennen vaaleja osuvasti: ”Suomen jalat maassa pitävä presidentti seilaa jatkokaudelle”.

Jutussa Niinistöä kuvattiin koiria rakastavaksi ja villinä rehottavaa palsternakkaa vihaavaksi mieheksi, joka ei tee mitään äkkinäistä. Palsternakalla lehti viittasi Niinistön puheluun radion Luontoiltaan, jossa ”Sauli Naantalista” kyseli alaa valtaavasta kasvista.

Niinistön kannatuksen The Economist kuvasi olevan putinmaisissa korkeuksissa, eikä ollut väärässä siinäkään. Itse vaali-illan voittolukemat tosin ovat vain jatkumo Niinistön suurelle kansansuosiolle. Äänikuninkuudet ovat rikkoutuneet hänen toimestaan aiemminkin.

Niinistö on ollut kolmissa eduskuntavaaleissa vuosina 1995, 1999 ja 2007 koko maan ääniharava ja rikkonut omia ennätyksiään.

Vuonna 1999 Niinistö teki kaikkien aikojen ennätyksen saamalla eduskuntavaaleissa 30 450 ääntä. Voittokulkua ei himmentänyt edes taloudellisesti vaikeat vuodet valtiovarainministerinä. Vuonna 2007 äänimäärä vielä tuplaantui. Tulos oli 60 563 ääntä.

Suomalaisiin puree Niinistön tiukka, niukka ja ajoittain äreäkin linja. Hän on kaikessa juristimaisen tarkka oli kyse sitten taloudesta, maailmanpolitiikasta tai lausunnoista medialle. Toiselle kierrokselle päätyminen olisi varmasti saanut Niinistön miettimään, onko kuluneen kuuden vuoden suuntaa syytä reivata jollakin tavoin.

Nyt siihen ei ole tarvetta.

Kaikki jatkuu kuten ennenkin – ylipäällikön ajoittaiset älähdyksetkin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?