Suomalainen vaali­kampanjointi ihmetyttää amerikkalais­toimittajaa: ”Vastakohta Yhdysvaltain vaaleille”

”Kukaan ei ahdistanut Niinistöä nurkkaan hänen epämääräisestä Nato-kannastaan”.

29.1.2018 0:46

Suomen presidentinvaaleja Helsingin Säätytalolla seurannut amerikkalaistoimittaja Reid Standish kummeksuu suomalaisen vaalikampanjoinnin ja -keskustelun laimeutta.

  • Katso yllä olevalta videolta kuvakooste vaali-illan etenemisestä.

Standish raportoi presidentinvaaleista Brysselissä ilmestyvälle, politiikkaan erikoistuneelle Politico Europe -lehdelle. Hänen mukaansa Sauli Niinistön suvereeni vaalivoitto on poikkeuksellinen länsimaisessa vertailussa.

– Länsimaisissa demokratioissa harvoin nähdään näin ylivoimaisia vaalivoittoja, Standish sanoi STT:lle.

Standish seurasi Donald Trumpin voittoon päätyneitä Yhdysvaltain presidentinvaaleja Washingtonissa marraskuussa 2016.

– Suomen vaalit olivat tavallaan vastakohta Yhdysvaltain vaaleille. Suomessa ehdokkaat ovat suorastaan liian mukavia ja kunnollisia. Kukaan ei todella lähtenyt haastamaan Niinistöä vaaliväittelyissä, Standish pohtii.

Reid Standish kummeksuu suomalaisen vaalikampanjoinnin ja -keskustelun laimeutta.

Standishin mukaan muut ehdokkaat olisivat voineet haastaa voimakkaammin Niinistöä hänen ulkopoliittisesta linjastaan, etenkin kun Suomen lähiympäristössä tapahtuu koko ajan isoja asioita ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralla.

– Kukaan ei yrittänyt tosissaan ahdistaa Niinistöä nurkkaan. Erityisesti Nato-kysymyksessä häneltä olisi pitänyt saada selkeämpi kanta, Standish arvioi.

– Olisin toivonut, että asioihin olisi pureuduttu perusteellisemmin. Nils Torvalds yritti, mutta ei hänkään onnistunut.

Lennu-koirallakin merkitystä

Standish kiinnittää huomiota siihen, että Niinistö on onnistunut houkuttelemaan taakseen äänestäjiä oikeiston lisäksi myös vasemmistosta.

– Kun suomalaisten kanssa puhuu, toiset sanovat että Niinistö on Nato-jäsenyyden kannalla ja toiset sanovat, että hän on Nato-jäsenyyttä vastaan. Niinistö osaa puhua sillä lailla, että kukin voi tulkita hänen puheitaan itseään miellyttävällä tavalla. Sillä lailla hän voi saada vaaleissa yli 62 prosenttia kaikista äänistä, Standish sanoo.

– Suomalaista Nato-keskustelua ei mielestäni voi kutsua keskusteluksi, Standish tiivistää.

Standishin mukaan Suomen vaaleissa näkyi se muistakin maista tuttu ilmiö, että ulkopolitiikka – Suomen presidentin keskeisin toimiala – kiinnostaa keskivertoäänestäjää loppujen lopuksi aika vähän. Ehdokkaiden persoonallisuudet ja muut ominaisuudet nousivat tästä syystä varsin keskeisiksi äänestäjien päätöksenteossa, Standish arvioi.

Tässä suhteessa Niinistöä voi Standishin mukaan verrata Barack Obamaan. Samalla tavalla kuin Obama, Niinistö on saanut runsaasti myönteistä julkisuutta politiikan ulkopuolisilla tekijöillä, joista hän nostaa esille muun muassa perheeseen tulossa olevan vauvan. Toinen esimerkki tästä on Lennu-koira.

– Se koirahan on noussut suorastaan kulttihahmoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?