Asiantuntija arvioi Sauli Niinistön suuren kansansuosion perustuvan onnistumiseen ulkopolitiikassa

rac

Julkaistu:

Presidentinvaalit 2018
Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että Sauli Niinistön suuri kansansuosio perustuu tämän onnistumiseen ulkopolitiikassa.
– Hän on ilmiselvästi onnistunut johtamaan ulkopolitiikkaa tällaisena epävarmana ja yllättävänä aikana sellaisella tavalla, että ihmiset näkevät siinä jatkuvuutta, pysyvyyttä ja ennakoitavuutta.

Markku Jokisipilä luonnehtii Sauli Niinistöä myös pragmaattiseksi ja harkitsevaiseksi.

– Näillä ominaisuuksillaan hän sijoittuu ihan hyvin siihen toisen maailmansodan jälkeiseen suomalaiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikan pitkään linjaan, jossa on lähdetty siitä, että pienen maan täytyy olla ulkosuhteissaan realistinen ja koettaa hoitaa omaa politiikkaansa niin, että pysytään ennen kaikkea kaikkien suurvaltaristiriitojen ulkopuolella.

Niinistö teki sunnuntaina historiaa menemällä jatkokaudelle jo vaalien ensimmäisellä kierroksella. Aina aiemmin nykymuotoisten presidentinvaalien aikana valintaan on tarvittu toinen kierros. Presidentti on valittu suoralla kansanvaalilla 1994 lähtien.

Vasemmisto sukelsi

Huomionarvoista vaaleissa oli vasemmistopuolueiden heikko tulos. Esimerkiksi ensimmäisen kauden kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) keräsi yksin isomman kannatuksen kuin SDP:n ehdokas Tuula Haatainen ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen yhteensä.

– Tämä on varmasti koko Suomen itsenäisen historian aikana vasemmistolle yksi kaikkien aikojen huonoimpia vaalituloksia. Jos vielä joskus 1990-luvulla joku olisi aikakoneella osoittanut, että vasemmisto tulee ottamaan tällaisen vaalituloksen, niin ei sitä kukaan olisi pitänyt edes mahdollisena, Jokisipilä sanoi.

Keskustallekin vaalien tulos oli kaikkea muuta kuin mairitteleva.

– Keskustan kannalta tämä on pahin kuviteltavissa oleva tilanne, että Paavo Väyrynen voitti Matti Vanhasen. Jos keskusta yhden asian olisi halunnut välttää, niin tämän. Ainoa, millä voi lohduttautua on se, ettei Väyrysen kannatuskaan noussut niin ylös, mitä ainakaan Väyrynen itse kuvitteli tai mitä jo jotkut mielipidekyselyt ehtivät näyttää välillä.

”Ei liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä”

Akatemiatutkija Hanna Wassin mukaan presidenttiehdokkaiden kannatuslukemista ei pidä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä puolueuskollisuuden murtumisesta tai vasemmiston syvästä ahdingosta. Henkilökeskeisyyttä korostava presidentinvaali on ihan eri peli kuin muut vaalit.

Hänen mukaansa on selvää, että äänestäjien liikkuvuus on lisääntynyt eikä esimerkiksi nähdä enää esteenä sitä, että vasemmistolainen äänestää porvarillista presidenttiä. Wass kuitenkin pitää liioitteluna ajattelua, että tällainen ”tilapäinen syrjähyppy” olisi lopullista.

– Puolueiden ote presidentinvaaleista on varmasti herpaantunut ja se voi vahvistua jatkossakin, Wass sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt