Sipilä: Jatkoaikeeni eivät ole sidoksissa Vanhasen äänisaaliiseen - Presidentinvaalit 2018 - Ilta-Sanomat

Sipilä: Jatkoaikeeni eivät ole sidoksissa Vanhasen äänisaaliiseen

Julkaistu: 28.1.2018 19:30, Päivitetty 28.1.2018 19:56

Sipilän tulkittiin aiemmin harkitsevan omaa jatkoaan Vanhasen tuloksen perusteella.

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei kytke omia jatkoaikeitaan siihen äänisaaliiseen, jonka keskustan ehdokas Matti Vanhanen saa presidentinvaaleissa.

Sipilä sanoo saaneensa palauteryöpyn kenttäväeltä, kun hänen tulkittiin harkitsevan omaa jatkoaan Vanhasen tuloksen perusteella.

– Se on kokonaisuus ja presidentinvaalien tuloksella voi olla vaikutusta kentän tukeen. Se selviää huhtikuuhun mennessä, kun puoluevaltuuston kokouksessa viimeistään oman ilmoitukseni teen, Sipilä sanoi Yle Radio Suomessa Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina 14.1.

Tuolloin Sipilä painotti, että keskustalla on vain yksi ehdokas: Matti Vanhanen. Presidentinvaaleissa on mukana myös keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen.

– Tuli niin iso palauteryöppy, että se ei saa vaikuttaa, oli se tulos mikä tahansa. Kyllä minun täytyy sitä uskoa, Sipilä sanoi nyt STT:lle.

Sipilä arvioi, että Vanhasen odotettu vaatimaton menestys kertoo siitä, että istuvaa presidenttiä on aina hankala haastaa.

Ehdokas itse oli kampanjan loppumetreillä kokemukseensa varsin tyytyväinen, vaikka takana on jo lähes 360 tilaisuuden urakka. Ämpäreitä on jaettu 12 000 kappaletta, paljasti puoluesihteeri Jouni Ovaska.

– Olen nauttinut joka hetkestä, kun olen saanut tehdä omaa vaalityötä, Vanhanen sanoi.

Kaksitoista vuotta sitten Vanhanen joutui yhdistämään presidenttiehdokkuuden pääministerin tehtäviin.

Toinen yritys

Kuusi vuotta sitten keskustan presidentinvaalien vaalivalvojaiset järjestettiin töölöläisen hotellin juhlatiloissa. Sinä iltana keskustan silloinen ehdokas Paavo Väyrynen joutui kuitenkin pettymään, kun vihreiden ehdokas Pekka Haavisto porhalsi illan ja ääntenlaskun edetessä ohi ja nousi toiselle kierrokselle.

Vanhasen valvojaisissa ei jännitetä kakkospaikkaa, joten puitteet ovat kotoisammat.

Tällä kertaa keskustan valvojaiset pidetään keskustan omassa puoluetoimistossa, joka on somistettu Vanhasen vaaliämpäreillä. Valitsijayhdistyksen ehdokkaana mukaan tullut Väyrynen viettää valvojaisiaan toisaalla.

Keskusta nosti Vanhasen presidenttiehdokkaaksi jo lähes kaksi vuotta sitten, kauan ennen kuin presidentti Sauli Niinistö oli kertonut omista aikeistaan. Vanhanen jäi vuonna 2006 kolmanneksi Tarja Halosen ja Sauli Niinistön jälkeen. Vanhanen kertoi tuolloin ensimmäisen kierroksen jälkeen aikovansa itse äänestää Niinistöä toisella kierroksella.