Sauli Niinistö valittu Suomen tasavallan presidentiksi, äänet 62,7%

Julkaistu: , Päivitetty:

rac
Voit lukea Ilta-Sanomien reaaliaikaista hetki hetkeltä -seurantaa tästä artikkelista. Katso myös ISTV:n vaali-illan suora lähetys.
Edit 28.1.: Suora lähetys on päättynyt.

Pääset seuraamaan presidentinvaalien ääntenlaskentaa kätevimmin tästä artikkelista. Suora ISTV:n ja HSTV:n lähetys näkyy yllä olevassa videoikkunassa.Miten sinun ehdokkaasi pärjäsi ja ketä omalla alueellasi äänestettiin? Katso IS:n tulospalvelusta!

Hetki hetkeltä -seuranta päivittyy automaattisesti alle.

Päätapahtumat

Live-seuranta on päättynyt – tässä vaalitulos pähkinänkuoressa

Kaikki äänet laskettu: Niinistö valittu Suomen presidentiksi, 62,7%

Haapalan kommentti: Tällainen mies Suomea johtaa taas seuraavat kuusi vuotta

Live-seuranta on päättynyt – tässä vaalitulos pähkinänkuoressa

IS:n live-seuranta on päättynyt. Kiitos kaikille lukijoille.

Vaalien jälkipyykki jatkuu heti aamulla. ISTV:n ja HSTV:n yhteinen suora lähetys alkaa kello 9.

Sauli Niinistö jatkaa Suomen tasavallan presidenttinä saatuaan 62,7 prosentin äänisaaliin. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun presidentinvaalit ratkeavat jo ykköskierroksella. Suora kaksivaiheinen kansanvaali on ollut käytössä vuodesta 1994.

Presidenttikisan hopeasijan sai vihreiden Pekka Haavisto, joka sai äänistä 12,4 prosenttia. Kolmanneksi tuli perussuomalaisten Laura Huhtasaari 6,9 prosentilla.

Valitsijayhdistyksen ehdokkaan Paavo Väyrysen kannatus oli 6,2 prosenttia, keskustan Matti Vanhasen kannatus 4,1, SDP:n Tuula Haataisen 3,3, vasemmistoliiton Merja Kyllösen 3,0 ja RKP:n Nils Torvaldsin 1,5 prosenttia.

Äänestysprosentti jäi tällä kertaa 69,9 prosenttiin, kun vuoden 2012 presidentinvaalissa ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti oli 72,8.

Merja Kyllönen kiittää äänestäjiään

Merja Kyllönen kiittää kampanjassaan mukana olleita.

Asiantuntija: Niinistön suosio perustuu onnistumiseen ulkopolitiikassa

STT:

– Hän on ilmiselvästi onnistunut johtamaan ulkopolitiikkaa tällaisena epävarmana ja yllättävänä aikana sellaisella tavalla, että ihmiset näkevät siinä jatkuvuutta, pysyvyyttä ja ennakoitavuutta, eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä kommentoi Niinistön saamaa suurta kansansuosiota.

Lue lisää täältä.

Aamulla suora lähetys pureutuu Niinistön murskavoiton taustoihin

Suoran lähetyksen ystäville on herkkua tarjolla heti aamulla.

Kello 9:00 ISTV:n ja HSTV:n suora lähetys pureutuu Sauli Niinistön murkasvoiton taustoihin ja tuleviin kuuteen vuoteen.

Aamun lähetykseen täältä.

Kuva: Niinistön poika riemuitsi tuloksesta

Sauli Niinistön poika Nuutti Niinistö ja tämän puoliso Saara Ujainen nauttivat voittotunnelmasta Vanhalla ylioppilastalolla.

Lue lisää täältä.

Antonio Flores STT:lle: Haavisto ja Flores muuttavat ulkomaille?

Antonio Flores kertoi STT:lle, että pariskunta on suunnitellut ulkomaille muuttoa, eikä Haavisto välttämättä siksikään suunnittele ehdokkuutta seuraavissa presidentinvaaleissa.

–Kuusi vuotta on pitkä aika, ei sitä edes tiedä, missä me silloin olemme. Kotona on ollut puhetta, että olisi kiva muuttaa ulkomaille joksikin aikaa. Pekka haluaisi ehkä tehdä ulkomailla töitä, ja minä menisin tietenkin mukaan.

Flores kertoi ajatuksistaan Haaviston tilaisuudessa, jossa toiseksi jäänyt ehdokas nousi lavalle omiensa edessä. Lue lisää täältä.

Flores piti ihan hyvänä, että toista kierrosta ei tullut. Hän sanoi, että kuusi vuotta sitten kokemus oli hänelle hirveä, mutta nyt on ollut helpompaa.

–En ole ollut paljon mukana kampanjassa, koska normaali elämä on minulle niin tärkeää. Minulla on nyt parta, niin ihmiset eivät tunnista minua.

Niinistö johti ääntenlaskua alusta loppuun

STT: Jatkokaudelle valittu presidentti Sauli Niinistö johti ääntenlaskua alusta loppuun. Hänen lopullinen äänisaaliinsa oli 62,7 prosenttia. Niinistö kahmaisi ennakkoäänistä 64,3 prosenttia, ja vaalipäivänä häntä oli kannattanut 60,8 prosenttia äänensä antaneista.

Presidenttikisan hopeasijan sai vihreiden Pekka Haavisto, joka sai äänistä 12,4 prosenttia. Kolmanneksi tuli perussuomalaisten Laura Huhtasaari 6,9 prosentilla.

Valitsijayhdistyksen ehdokkaan Paavo Väyrysen kannatus oli 6,2 prosenttia, keskustan Matti Vanhasen kannatus 4,1, SDP:n Tuula Haataisen 3,3, vasemmistoliiton Merja Kyllösen 3,0 ja RKP:n Nils Torvaldsin 1,5 prosenttia.

Äänestysprosentti jäi tällä kertaa 69,9 prosenttiin, kun vuoden 2012 presidentinvaalissa ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti oli 72,8.

Tarja Halonen Ylellä: "Sukupuoli ei pelkästään riitä"

SDP:n valvojaisissa presidentti Tarja Halonen sai vastata Ylen toimittajan kysymyksiin SDP:n matalaan kannatukseen näissä presidentinvaaleissa. Toimittaja sanoo SDP:n menestyksen laskeneen sitten Halosen kauden.

– Jos verrataan muihin puolueisiin, niiden ehdokas [presidenttinä] on vielä kauempana. Niinistö oli kokoomuksen ehdokas valitsijayhdistyksen kautta.

– Ei SDP:llä ole vielä suru puserossa. Mutta ei kukaan tule presidentiksi vain yhden puolueen äänillä, Halonen sanoi Ylellä.

Halonen arvioi, että presidentinvaaleissa ollaan menossa yhä enemmän suuntaan, jossa puoluetta tai sukupuolta enemmän vaikuttavat erilaiset "intressiryhmät" eli äänestäjät, joita yhdistää samanlaiset intressit, samat asiat, joita halutaan ajaa.

Halosen mukaan myöskään yhden sukupuolen äänillä ei päästä presidentiksi, ainakaan enää.

– Sukupuoli ei pelkästään riitä. Hillary Clintonin tapaus kertoi sen. Uskon, että vaikka naiset äänestävät useammin naista kuin miehet, mutta ei se miehellekään tee kipeää äänesyää naista, Halonen arvioi äänestämistä nykyään.

Lue myös IS:n Halosen haastattelu. Pääset siihen täältä.

ISTV:n lähetys päättyy

ISTV:n vaali-illan suora lähetys päättyy. Kiitämme katsojia seurastanne!

Haavisto: Paras kokemukseni oli saamelaisnuorten kohtaaminen

Pekka Haavisto kertoi ISTV:lle kampanjan parhaista ja huonoista hetkistä. Erityisesti saamelaisnuorten aktiivinen ote jäi hänen mieleensä monien muiden kohtaamisten joukossa.

– Inarissa tapasin saamelaisnuoria, jotka tulivat Utsjoelta ja muualta keskustelemaan saamelaisten ja pohjoisen tilanteesta.

Huonoimmaksi paljastui Suomen oikutteleva sää.

– Räntäsateessa tammikuussa sukat märkinä jossain teltalla, jonne oikein kukaan ei tule kurjan sään takia, Haavisto muisteli.

Kakkossijalle jäänyt vihreiden ehdokas kertoi, että kampanjan aikana hänen Suomi-kuvansa muuttui. Erityisesti hänelle konkretisoitui vanhusten hätä omaan elämäänsä ja palveluihinsa liittyen, kuten myös nuorten syrjäytyneiden tilanne.

– Turvaverkoissamme on reikiä, Haavisto totesi.

Väyrynen samaa mieltä vaimonsa kanssa: presidentinvaalit saavat jäädä

– Varmastikin näin on, mutta minä en ajattele kuuden vuoden päähän ollenkaan. Nyt lähdetään hakemaan hyvää tulosta eduskuntavaalista, Paavo Väyrynen vastasi ISTV:n toimittajan kysyessä, pitävätkö Vuokko Väyrysen aiemmat puheet paikkansa.

Näin ollen Paavo Väyrystä tuskin nähdään tulevissa presidenttimittelöissä.

Väyrynen painotti, että hän ei vielä tiedä eduskuntaan paluunsa ajankohtaa, kuten ei myöskään vaalipiiriään tulevissa eduskuntavaaleissa. Paluu eduskuntaan tapahtuu kevään aikana.

Näissä 10 kunnassa äänestettiin vähiten

Erityisesti ruotsinkielisissä kunnissa äänestysprosentit jäivät mataliksi, kertoo STT.

Geta 40,4

Föglö 40,8

Kumlinge 42,5

Finström 44,2

Maarianhamina 45,6

Lemland 46,0

Jomala 48,7

Hammarland 48,8

Saltvik 50,1

Haatainen: "Olen tyytyväinen, että olen saanut liikkeelle jotain"

Tuula Haatainen kommentoi tunnelmiaan ISTV:lle.

– En ole pettynyt, koska omasta mielestäni kampanjani oli todella hieno. Mukana oli valtava määrä ihania ihmisiä, nuoria, miehiä ja naisia. Olimme sosiaalisessa mediassa aktiivisia.

Koko haastattelu on katsottavissa täällä.

Haatainen kertoi nostaneensa keskusteluun hänelle tärkeitä asioita, kuten tasa-arvoa, naisten ja tyttöjen asemaa ja ilmastonmuutokseen liittyvää huolta.

– Olen tyytyväinen, että olen saanut liikkeelle jotain. Meillä on paljon ihmisiä yhteiskunnan ulkopuolella, joihin hallituksen leikkaukset ovat kohdistuneet.

– Haluan olla ääni heille, joiden ääni ei politiikassa kuulu, Haatainen päättää.

Kaikki äänet laskettu: Niinistö valittu Suomen presidentiksi, 62,7%

Presidentinvaalien kaikki äänet on nyt laskettu. Äänet jakautuivat ehdokkaille seuraavasti:

Sauli Niinistö: 62,7 %

Pekka Haavisto: 12,4 %

Laura Huhtasaari: 6,9 %

Paavo Väyrynen: 6,2 %

Matti Vanhanen: 4,1 %

Tuula Haatainen: 3,3 %

Merja Kyllönen: 3,0 %

Nils Torvalds: 1,5 %

Lue lisää täältä.

Haapalan kommentti: Tällainen mies Suomea johtaa taas seuraavat kuusi vuotta

Mäntyniemeä isännöi seuraavat kuusi vuotta presidentti, jonka itsevarmuutta historiallinen kertavalinta taatusti lisää. Niinistön nenille ei hypitä, mutta muuten Niinistö on rauhoittumaan päin, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Lue lisää täältä.

Niinistö rohmusi Salon äänet, Väyrynen vei neljänneksen Keminmaalla

STT: Haavisto sai Helsingin äänistä joka neljännen.

Toiselle presidenttikaudelle rynninyt Sauli Niinistö oli presidentinvaaleissa täysin ylivoimainen muun muassa entisessä kotikaupungissaan Salossa. Niinistö nappasi 73 prosenttia Salon äänistä, kun kaupungissa kakkoseksi tullut Pekka Haavisto (vihr.) jäi vajaaseen 8 prosenttiin.

Valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen keräsi Keminmaan äänistä joka neljännen ja Merja Kyllönen (vas.) Suomussalmen äänistä lähes joka viidennen. Keminmaan äänikuningas oli kuitenkin Niinistö, joka sai yli puolet annetuista äänistä.

Porissa Laura Huhtasaari (ps.) sai 11 prosenttia äänistä, kun Niinistö sai 64 prosenttia äänistä. Nurmijärvellä Matti Vanhasen (kesk.) äänisaalis oli runsaat 6 prosenttia.

Helsingissä ääntenlaskun ykkönen oli Niinistö. Hän sai vajaat 55 prosenttia äänistä ja Haavisto noin 25 prosenttia.

Huhtasaari sai Helsingissä noin 5 prosenttia äänistä, Tuula Haatainen (sd.) vajaat 4 prosenttia, Väyrynen 3,5 prosenttia ja Nils Torvalds (r.) 2,4 prosenttia. Pääkaupungin peränpitäjä oli Vanhanen, 1,5 prosenttia.

Häkkäsen mielestä vaalit viesti maailmalle, että Suomi ei kääntymässä populismiin

STT: Kokoomuksen varapuheenjohtajan, oikeusministeri Antti Häkkäsen mielestä Suomen vaalitulos antaa maailmalle viestin, ettei Suomi ole kääntymässä populismin tai protektionismin puolelle tai Venäjä-mieliseksi.

Valitsijayhdistyksen ehdokas, kokoomustaustainen Sauli Niinistö oli sunnuntain presidentinvaalien ylivoimainen voittaja. Toiselle sijalle nousi vihreiden ehdokas Pekka Haavisto.

–Iso viesti muulle maailmalle oli nimenomaan se, että Suomessa populistit ja Venäjä-mieliset eivät saaneet kannatusta. Sellaiset voimat, jotka esittävät EU:sta tai läntisestä yhteistyöstä irtaantumista eivät saaneet kannatusta, arvioi Häkkänen STT:lle.

Häkkänen sanoo viittaavansa populisteilla ja Venäjä-mielisillä perussuomalaisten presidenttiehdokkaaseen Laura Huhtasaareen ja valitsijayhdistyksen presidenttiehdokkaaseen Paavo Väyryseen.

–Suomessa Sauli Niinistö sai ylivoimaisen suuren kannatuksen sillä politiikalla, että hyvät yhteistyösuhteet Venäjään, mutta (että ollaan) tinkimättömästi länsimaa, sanoi Häkkänen.

Huhtasaari: Teemu on tullut rohkeammaksi kuin minä!

Tulosten tultua Huhtasaari piti puheen kannattajilleen. Hän keskittyi aiemminkin kampanjassa esille tulluihin tuttuihin teemoihin, kuten maahanmuuttoon, sukupuolten väliseen tasa-arvoon ja sananvapauteen.

– Meidän ei tarvitse luopua yhdestäkään perinteestämme ollaksemme monikulttuurisia, aloitti Huhtasaari puheensa vaalivalvojaisissaan.

Huhtasaaren mukaan kansallismielisyyden aika ei ole ohi, vaan tulossa valtavirtaan.

– Rajakontrollit halutaan takaisin. Turvallisuus menee rajattomuuden ohi.

Huhtasaari kertoi, miten hänen nuoruudessaan oli monia tapoja olla nainen.

–Mutta ei niille kaikille tarvitse keksiä eri sukupuolia, Huhtasaari näpäytti.

–Ja tuodaan se sananvapaus takaisin, puhe eteni.

Lopuksi Huhtasaari kutsui luokseen miehensä Teemun, joka suuteli vaimoaan suulle lavalla. Huhtasaari silminnähden yllättyi eleestä.

– Teemu on selkeästi tullut rohkeammaksi kameran edessä, rohkeammaksi kuin minä, Huhtasaari nauroi.

Huhtasaari päätti puheensa kiittäen miestään Teemua.

– Perussuomalaisten naisten takana on perussuomalaisia miehiä, Suomi takas!

Niinistön valvojaisissa jopa 600 ihmistä

STT: Valitsijayhdistyksen ehdokkaan, kokoomustaustaisen Sauli Niinistön vaalivalvojaisiin saapui paikalle noin 550–600 ihmistä, arvioivat järjestäjät STT:lle sunnuntaina.

Lue lisää täältä.

Illan parhaat kuvat päivittyvässä galleriassa

IS kerää kuvagalleriaan parhaita otoksia vaali-illalta.

Katso kuvagalleria täältä.

Näin vaali-ilta etenee

Klo 19: ISTV:n ja HSTV:n yhteinen suora lähetys vaali-illasta alkaa.

Klo 20: Ennakkoäänet tulevat.

Klo 20.30: Ehdokkaat kokoontuvat Säätytaloon.

20.30-22: Ääntenlaskenta etenee.

Klo 22->: Ehdokkaat jatkavat iltaa vaalivalvojaisissaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt