Kommentti: Jos Niinistö saa yli 56 prosenttia ennakkoäänistä, peli on sillä selvä

Jos Niinistö saa ennakkoäänistä 60 %, vaalipäivän äänistä 40 % riittää, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Vaalien tulosillan jännittävin hetki koetaan tasan kello 20.

Silloin ilmoitetaan ennakkoäänten tulos. Enemmän kuin todennäköistä, että presidentinvaalien tulos on ensimmäistä kertaa sitten nykymuotoisen vaalitavan selvillä saman tien.

Seuraamme tätä historiallista tapahtumaa Helsingin Sanomien Marko Junkkarin kanssa Säätytalolla, jossa juonnamme Ilta-Sanomien ja HS:n tulosiltaa.

Markosta en tiedä, mutta oman ensikommenttini tiedän. Jos Sauli Niinistö saa ennakkoäänistä 56 prosenttia tai enemmän, sanon seuraavaa:

– Se oli siinä. Vaalien tulos on selvä. Sauli Niinistö saa jatkokauden presidenttinä.

Professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista on samoilla linjoilla.

– Sillä lisäyksellä, että 60 prosentilla se on jo aivan saletti, Grönlund sanoo ja lisää pitävänsä todennäköisenä, että Niinistön ennakkoäänipotti myös on yli 60 prosenttia.

– Maanantaina MTV:n Husussa ennakoin jo, että alkaa kuutosella, Grönlund huomauttaa.

Kimmo Grönlund.

  • Otsikon alla olevalta videolta voit tarkastaa vielä ehdokkaiden teemat.

Puolet äänestänyt jo ennakkoon

Professorin varmuudella Grönlund laskee ennakkoäänien ja vaalipäivän äänien suhdetta, mutta desimaalitarkkuuksiin ei nyt mennä – onhan vaalipäivän äänetkin paitsi laskematta mutta suurimmalta osin myös antamatta.

Ennakkoäänissä on joka tapauksessa menty SE-tasolla. Ennakkoon äänesti 36,7 prosenttia äänioikeutetuista. Se on ainakin puolet siitä, mitä koko vaaleissa äänestetään. Vuonna 2012 ensimmäisellä kierroksella äänestysprosentti oli 72,8 % ja kakkoskierroksella 68,9 %.

Kovin into vaaleissa nähtiin 1982, kun Urho Kekkosen valtakausi päättyi ja Mauno Koivisto valittiin presidentiksi. Silloin äänestysprosentti oli 86,8. Valinnan tekivät tuolloin valitsijamiehet. Sen jälkeen vaali vaalilta on tultu prosenteissa alapäin.

Mutta vielä karkeasti: jos Niinistö saa ennakkoäänistä 60 %, vaalipäivän äänistä 40 % riittää.

Viimeisissä gallupeissa ennakkoäänestyspäivät ovat olleet jo mukana. Niinistön kannatus on odotetusti sulanut, mutta mitään romahdusta ei siis ole tiedossa – eikä Niinistön kannatus tietenkään loputtomiin ”sula”. Mitään sellaistakaan ei ole tapahtunut viime päivinä, että joku ehdokas (tai ehdokkaat) olisivat saaneet äkkinousun.

Halonen on hyvä vertailukohde

Hyvä vertailukohta on vuoden 2006 vaalit, joissa Tarja Halonen löi Sauli Niinistön. Ennakkoäänistä Halonen sai 49,4 prosenttia ja vaalipäivän äänistä 40 prosenttia. Ensimmäisen kierroksen äänistä Halonen sai 46,3 prosenttia, ja toinen kierros tuli. Äänestysprosentti oli 73,9. Niinistön lähtölava on ollut kuitenkin Halosta korkeammalla.

Tällä kertaa Niinistö on gallupien mukaan naisten suosikki. Ennakkoääniä naiset ovat jakaneet 200 000 enemmän kuin miehet. Yleensäkin ennakkoon äänestävät kannastaan varmimmat.

Mistään taktiikkaäänestyksestä ei näissä vaaleissa näy merkkiäkään, siis siitä, ketä pelataan kakkoskierrokselle tai sieltä ulos.

– Se pitää vielä sanoa, että Helsingin ja Uudenmaan ääntenlaskentaa kannattaa seurata vaalipäivänä, siellä on vähiten äänestetty ennakkoon, Grönlund toteaa.

Yksi muuttuja on myös sää. Siinä ei ole kehumista ainakaan Etelä-Suomessa. Sadetutka puhuu karua, pilvisen synkkää nollakelikieltään, joten kansalaisvelvollisuus saattaa jäädä monelta väliin, kun kurkistaa ikkunasta.

Alla voit tehdä IS:n vaalikoneen. Jos vaalikone ei näy, voit tehdä sen tästä painamalla.

Ilta-Sanomat seuraa presidentinvaalien tulosiltaa hetki hetkeltä suorassa lähetyksessä sunnuntaina kello 19 alkaen osoitteessa is.fi. IS:n tulospalvelusta näet oman ehdokkaasi äänet sekä sen, miten omalla alueellasi äänestettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?