Näin äänestät presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella – 8 kohdan muistilista

rac

Julkaistu:

Presidentinvaalit 2018
Oletko ensimmäistä kertaa äänestämässä? Mitä pitikään ottaa mukaan uurnille? Nämä asiat sinun tulee ottaa huomioon.
Sunnuntaina on virallinen äänestyspäivä ja viimeinen mahdollisuus äänestää Suomen presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Jos sinulla on unohtunut kuinka vaalipäivänä äänestetään, voit tarkastaa tästä artikkelista kaiken oleellisen. Tiedot on koottu osin vaalien virallista verkkopalvelua käyttäen.

 
 1. Äänestyspaikat aukeavat sunnuntaina kello 9.00 aamulla ja sulkeutuvat kello 20.00.
 2. Jos et ole vielä tutustunut ehdokkaisiin tai haluat tarkistaa ehdokkaasi ehdokasnumeron, voit tutustua ehdokkaisiin ehdokasluettelosta tai tehdä artikkelin yhteydessä olevan IS:n vaalikoneen. Presidentinvaaleista sekä ehdokkaista voi lukea myös täältä.
 3. Vaalipäivänä voi äänestää ainoastaan siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty postitse saapuneeseen ilmoituskorttiin. Ilmoituskorttia et tarvitse mukaan äänestyspaikalle. Omaa äänestyspaikkaa voi kysyä myös vaalipalvelunumerosta 0800 9 4770 tai tarkistaa Väestörekisterikeskuksen verkkopalvelusta.
 4. Äänestyspaikalle tulee ottaa mukaan poliisin myöntämä henkilöllisyystodistus, kuten henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. Poliisilaitokselta voi äänestämistä varten hakea maksuttoman väliaikaisen henkilökortin.
 5. Mikäli ei itse kykene tekemään äänestysmerkintää, mukaan voi ottaa vaaliavustajan. Vaaliavustajaksi ei voi valita ehdokkaana olevaa henkilöä tai tämän puolisoa, lasta, sisarusta tai vanhempaa. Äänestyspaikoilla on tarvittaessa erityinen vaaliavustaja paikalla.
 6. Äänestyspaikalla sinun on näytettävä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle, joka etsii nimesi vaaliluettelosta ja antaa äänestyslipun.
 7. Lipun kanssa mennään äänestyskoppiin, jossa on kynä ja seinällä presidentinvaalin ehdokasluettelo. Ehdokasluettelosta voit viimeisen kerran tarkistaa ehdokkaasi numeron.
 8. Vaaliuurnasta huolehtiva vaalivirkailija täräyttää leiman ehdokkaan äänestysnumerolla täytetyn äänestyslipun päälle. Tämä jälkeen lippu pudotetaan vaaliuurnaan.
Alla voit tehdä IS:n vaalikoneen. Jos vaalikone ei näy, voit tehdä sen tästä painamalla.Ilta-Sanomat seuraa presidentinvaalien tulosiltaa hetki hetkeltä suorassa lähetyksessä sunnuntaina kello 19 alkaen osoitteessa is.fi. IS:n tulospalvelusta näet oman ehdokkaasi äänet sekä sen, miten omalla alueellasi äänestettiin.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt