Paavo Väyrysen hyvä ystävä huomasi kalareissuilla Väyrysestä puolen, josta moni ei tiedä

rac

Julkaistu:

Presidentinvaalit 2018
Paavo Väyrysen hyvän ystävän Veikko Guttormin mukaan Paavollakaan ei aina ole politiikan teko ykkösasiana mielessä.
Vain yhden kerran Veikko Guttorm myöntää miettineensä, oliko Paavo Väyrysen poliittinen ura nyt tässä. Se tapahtui vuonna 2010 Lahdessa keskustan puoluekokouksessa, jossa Väyrynen hävisi puolueen puheenjohtajakisassa Mari Kiviniemelle. Väyrynen oli kokouspaikaltaan poistuessaan vain tokaissut, että ”eipä meillä kannatusta ollu”.

– No se käväsi mielessä, että jokhan se siihen jäi. Mutta ei, seuraavana päivänä hän tuli kokouspaikalle ja käytti puheenvuoron ja matka jatkui.

Miehet tapasivat ensi kertaa kevättalvella 1970 tuoreen kansanedustajan vieraillessa Utsjoella. Lapin termiä käyttäen he ovat väärtejä pitkältä aikaväliltä, eli parempia ystäviä. Lähes 50 vuodessa hän on oppinut jo tuntemaan Väyrysen melko hyvin.


– Hänhän on tietenkin ihminen siinä kun me muutkin. Kyllä hänkin loukkaantuu ja pettyy. Mutta kun aamulla herää niin taas on sama Paavo liikkeellä, että eteenpäin, eteenpäin.

 

Ei hänellä aina ole tämä politiikan teko ykkösasiana herätessään.

Väyrynen on ehdokkaista arvoiltaan kaikkein perinteisin. Perheen lasten kasvatus oli Guttormin mukaan omalla tavallaan kurinalaista ja kodinhoito jäi vaimolle.

– Kun hän kotiin tuli niin kyllä lapset aina huomioi, mitä siinä kerkesi. Nehän on lapset fiksuja ja hyvin sijoittuneet yhteiskunnan toimintoihin.

Guttorm vierailee edelleen Väyrysten luona Kemissä aina kesäisin, kun ohi ajaa. Miehet saunovat ja keskustelevat maailman menosta. Mutta kun he pääsevät luonnon helmaan, jätetään politiikka sikseen.

– Ei hänellä aina ole tämä politiikan teko ykkösasiana herätessään. Silloin kun on vaalit niin hän herää niin kuin vanha ratsu aina liikkeelle.


Tenojoen kalastusreissuilla joenrantaan pystytetään nuotio ja pistetään tuoretta lohta tikunnokkaan paistumaan. Gottormin mukaan Väyrynen on erinomainen jutunkertoja.

Guttorm on kuitenkin parempi kalamies, kun kerran lohijoen rannalla asuu. Kuinka Väyrynen suhtautuu oppipojan rooliin?

– Kyllä hänkin paneutuu kalastukseen ja kyselee tarkkaan, että miten se homma pelaa. Ei hän luontoihmisten parissa sano, ettei se niin ole, vaan se on näin.

 

Ei meillä siitä skismaa tule, mutta siinä jää paikkaa hänellekin miettiä, että voisiko sitä noinkin toimia ja ajatella.

Guttorm myöntää olevansa Väyrysen kanssa useammin kyselijänä kuin vastaväittelijänä. Ovatko he asioista joskus erimielisiä?

– En nyt tiedä jos eri mieltä, mutta hän näkee monet asiat eri tavalla kuin minä. Ei meillä siitä skismaa tule, mutta siinä jää paikkaa hänellekin miettiä, että voisiko sitä noinkin toimia ja ajatella.

Onko Paavo koskaan väärässä?

– Kun hän on pitkään omalla tavallaan asioita edistänyt, niin se jo kansan suussa varmaan liikkuu, että tämä on Paavon malli ja se on siinä.

Hänen mukaansa Väyrynen pystyy kuitenkin myös nauramaan itselleen. Ja hänellä on kuulemma makea nauru silloin, kun hän nauraa.

Väyrynen pyrkii presidentiksi tänä viikonloppuna jo neljättä kertaa. Mikä saa hänet ystävän arvion mukaan yrittämään aina uudelleen ja uudelleen?

– No se on vähän arvoitus. Hänhän on tahtoihminen. Niin monet kerrat kun on poljettu jänkään niin aina hän on sieltä noussut.

Alla voit tehdä IS:n vaalikoneen. Jos vaalikone ei näy, voit tehdä sen täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt