Haatainen haastoi Niinistön aktiivimallista Ylen tentissä: ”Tähän haluan vastauksen!”

Julkaistu:

Tuula Haataisen mielestä hallitus olisi voinut yksinkertaisesti pysäyttää lain valmistelun ja tehdä siitä ”aidon aktivointimallin”.
Suomalaisissa vahvoja tunteita herättänyt työttömyysturvan aktiivimalli herätti jälleen tänään Ylen vaalitentissä kiivasta sananvaihtoa ehdokkaiden välillä.

Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien tiistaisessa vaalitentissä kovin väittely aiheesta nähtiin Pekka Haaviston (vihr) ja presidentti Sauli Niinistön välillä.

Tänään Pasilassa Niinistön kanssa ottivat asiassa yhteen muutkin ehdokkaat, etupäässä Tuula Haatainen (sd).

Haatainen: ”Tähän haluan vastauksen”

Haatainen kysyi Niinistöltä, miksi hän ei puuttunut presidenttinä aktiivimalliin siinä vaiheessa, kun perustuslaki- ja työasiainvaliokunnan lausunnot saapuivat sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. Molemmissa valiokunnissa todettiin hänen mukaansa selvästi, että aktiivimallista syntyy ongelmia.

– Siinä vaiheessa tästä olisi voitu käydä keskustelu. Olen tottunut, että jos presidentti ottaa yhteyttä niin kyllä keskusteluja käydään. Olisi voinut etukäteen kysyä, että onko käyty nyt varmasti läpi se, että onko oikeusturva ja ihmisten yhdenvertainen kohtelu toteutumassa. Tätä elettä ei ole tehty, hän sanoi.

– Tähän haluan vastauksen, Haatainen vaati.

Niinistö kysyi Haataiselta tunteeko Haatainen eduskunnan ratkaisun. Se ottaa Niinistön mukaan kantaa juuri Haataisen esille tuomiin ongelmiin.

– Kyllä tunnen, Haatainen tokaisi.

– Eduskunnan enemmistön ratkaisun, jossa hyväksyttiin valiokunnan ponsi. Ponnessa sanotaan selvästi, että pitää välttää ne tilanteet, että joku menettää. Joku, jolla ei ole mahdollisuutta itse vaikuttaa asiaan, Niinistö tarkensi.

Niinistö lisäsi, että hallitus näyttää myös lisänneen työvoimapoliittisia toimia.

– Varmasti yrittää taata sen, että jokaisella on mahdollisuus niihin. Tässä on jatkossa mahdollisuus edetä niin, että todella turvataan se.

Haatainen: ”eriskummallinen laki”

SAK:n ehdotus, jossa otettaisiin ensimmäisen kolmen kuukauden jälkeen käyttöön varoitusmenettely tuen suoran menettämisen sijaan, oli Niinistön mielestä mielenkiintoinen ratkaisu.

– Mielestäni sellainen menettely vastaisi aika tarkkaan eduskunnan kantaa, että jos joku on vaarassa menettää tuon edun, hänen kanssa pitää ensin viranomaisten selvittää, oliko hänellä vai ei mahdollisuus osallistua työvoimapalveluihin. Jollei ollut, niin silloin ei menettäisi. Tämä olisi minusta oikeudenmukainen, Niinistö sanoi.

Haatainen vastasi kuitenkin napakasti takaisin.

– Eihän voi olla niin, että säädetään lakeja, joka alkaa toimia ja jo vaikuttaa ihmisiin ja sitten jälkeenpäin toivotaan, että siihen resurssit suunnataan ja sitten muokattaisiin, Haatainen sanoi ihmetellen.

Haataisen mielestä hallitus olisi voinut yksinkertaisesti pysäyttää lain valmistelun ja tehdä siitä ”aidon aktivointimallin”.

Tällainen aito aktivointimalli olisi Haataisen mukaan sellainen, jossa tarjotaan ihmisille töitä ja autetaan heitä pääsemään työnsyrjään ja koulutukseen kiinni.

– Minusta on eriskummallista sellainen laki, joka ensin hyväksytään ja sitten jäädään katsomaan, että josko joskus niitä muutoksia resursseja ja rahoitusta tähän suunnattaisiin.

Niinistö pääsi jo aloittamaan vastaustaan Haataiselle, kun tämä keskeytti hänet.

– Minä näen sen sillä tavalla, että jos lain haitalliset seuraamukset toteutuvat vastoin eduskunnan toivetta...

– No totta kai ne toteutuvat, jos tällainen laki säädetään, Haatainen huusi väliin.

– ...vastoin eduskunnan toivetta, niin sitten asia tulee korjata. Se on niin yksinkertaista, Niinistö pääsi lopettamaan.

Vuoden alussa voimaan astunut aktiivimalli leikkaa työttömyyskorvausta 4,65 prosenttia, jos työtön ei ole kolmen kuukauden aikana tehnyt 18 tuntia palkkatyötä, tienannut yrittäjänä 241 euroa tai osallistunut viitenä päivänä työllistymispalveluihin.

Eduskunta hyväksyi lain joulun alla ja presidentti Niinistö vahvisti sen alkuvuodesta.