Vanhanen haastoi Niinistöä Ylen vaalitentissä: ”Saulilla ei ole vieläkään tähän kantaa, siihen on ollut aikaa kuusi vuotta”

Julkaistu:

Ylen presidenttitentissä keskusteltiin siitä, käyttäisikö Nato mahdollisen Baltian konfliktin aikana Ruotsin maaperää hyväkseen.
Presidenttiehdokas Matti Vanhanen haastoi presidenttiehdokas Sauli Niinistöä Ylen vaalitentissä.

Keskustelussa oli se, miten Natoa reagoisi Baltian mahdollisen konfliktin aikana. Yleisen uskomuksen mukaan Nato joutuisi käyttämään Etelä-Ruotsia kriisin aikana.

Vanhanen ei uskonut, että Nato käyttäisi isäntämaasopimuksen turvin Ruotsin maaperää hyväkseen, koska Ruotsi ei sotilasliittoon kuulu ja Ruotsi on ollut 200 vuotta sotien ulkopuolella.

Vanhanen ryhtyi tivaamaan asiaa Niinistöltä.

– Tätä on kysytty vaalikoneissa. Saulilla ei ole vieläkään tähän kantaa. Siihen on ollut aikaa kuusi vuotta, Vanhanen heitti Niinistölle.

Niinistö ei nyt menettänyt malttiaan, vaan otti itselleen heti puheenvuoron.

– Pidän epäoikeudenmukaisena, että heitetään kysymyksiä, joihin en pääse vastaamaan. Ei ole automatiikkaa, että Ruotsin aluetta käytetään, Niinistö sanoi.

Myös Suomella on isäntäsopimus Naton kanssa. Niinistö ei uskonut, että Nato käyttäisi Baltian kriisitilanteessa Suomen maaperää.

– Silloin aukeaisi 1 300 kilometrin raja. Luulen, että se olisi aika dilemma. Halutaanko avata lisää rintamalinjaa, jos se on Baltiassa auki, Niinistö jatkoi.

Paavo Väyrynen puolestaan tivasi Niinistöltä isäntämaasopimuksen perään. Isäntämaasopimusta ei ole viime vaalikaudella hyväksytty eduskunnassa, koska se ei ole kansainvälinen sopimus.

– Siitä isäntämaasopimuksesta on oikeuskanslerin lausunto. Onko hän väärässä? Hänelle on tehty kanteluita. Täällä on ilmeisesti parempi juristi, Niinistö heitti valtiotieteen tohtori Väyryselle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt